Denník N

Nový Čas robí z objednávateľky vraždy stále modelku

Alena Zsuzsová Reprofoto Markíza
Alena Zsuzsová Reprofoto Markíza

Nový Čas používa pri objednávateľke vraždy stále fotku americkej herečky.

Niektoré médiá pri Alene Zsuzsovej, ktorá je obvinená z objednávky vraždy Jána Kuciaka, stále používajú fotky iných žien. A to aj napriek tomu, že je už dávno známe, že na zverejňovaných fotkách nie je Zsuzsová, ale sú to napríklad fotky zahraničných modeliek, ktorých identitu si Zsuzsová na sociálnych sieťach „požičala“.

Už v októbri minulého roka som na blogu upozornila, že fotka v článku Nového Času s názvom EXKLUZÍVNE Identita prekladateľky Aleny odhalená: Toto je tvár objednávateľky popravy Jána a Martiny! patrí úplne inej žene, že ide o upravenú fotku modelky a herečky Ashley Greene, ktorá hrala napríklad vo filme Súmrak.

Viac: Nový Čas sa pochválil fotkou objednávateľky vraždy Aleny Zs. V skutočnosti je to fotka americkej herečky

Od vtedy prešlo takmer 5 mesiacov a Nový Čas stále používa upravenú fotku americkej herečky. Vo štvrtok ju dal dokonca opäť na titulku k článku s názvom Takto ju zmenila basa!

Upravenú fotku americkej herečky dáva cas.sk pravidelne aj ako súčasť fotogalérie k článkom o Zsuzsovej. Napríklad v januári:

Ďalší bulvárny denník Plus Jeden deň si v októbri minulého roka vyhliadol istú Móniku z Veľkého Medera. So Zsuzsovou ju spájalo len to, že chodila v minulosti s jej bývalým partnerom, s ktorým natočila hudobný klip.
Viac: Blamáž Plusky – urobila objednávateľku vraždy Kuciaka z úplne inej ženy

Hoci dotknutá žena a autor klipu redakciu upozornili, že na fotke nie je Zsuzsová, redakcii trvalo niekoľko dní, kým fotku stiahli. „Ani si neviete predstaviť, akú krivdu a smútok v srdci cítim za takéto krivé obvinenia a osočovanie mojej osobnosti…,“ sťažovala sa vtedy Mónika.

„Články boli stiahnuté až na 4. deň,“ povedal pre televíziu Joj jej advokát Ľubomír Zlocha. Právnik je presvedčený, že práve tým bol vytvorený čas, kedy si jej fotografiu mohli z Plus Jeden deň stiahnuť a šíriť aj ďalšie médiá. „Najprv sme sa snažili, nech vymažú tie fotky. Ja som si myslela, že sa to už ukončilo, ale bohužiaľ, to začalo znova, všetko, použili znovu moje staré fotky,“ povedala Mónika.

Jej fotky sú napríklad stále pri aktuálnom článku na webe stcity.sk, či na českom bulvárnom webe expres.cz.

Miroslava Kernová, Omediach.com

Informácie zo zákulisia médií sledujte aj na facebooku omediach.com

Teraz najčítanejšie

Omediach.com

Tento mediawatch blog je o etike v žurnalistike, prešľapoch novinárov, zásahoch do ich práce.  Autorkou je šéfredaktorka webu OMEDIACH.com Miroslava Kernová. V minulosti pracovala pre SME a Trend.