Denník N

Prezidentské voľby a my riešime nepodstatné veci.

Prečo sa zaoberáme marginálnymi témami, ak pred nami stoja veci, ktoré horia?

Myslím si, že pre budúceho prezidenta sú dôležitejšie témy, ktorým sa bude musieť venovať, ako je téma homosexuálne partnerstvá a adopcia detí takými partnermi.

A ďašia vec: prezident predsa nemá možnosť predkladať zákony a zmeny zákonov. Ak niečo také bude musieť riešiť, tak to nepríde od neho –  a to sa dá ovplyvniť pri iných voľbách…

Prečo sa spoločnosť triešti na tak okrajovej téme? Prečo neriešime vízie kandidátov na sociálny systém, súdnictvo, školstvo, zdravotníctvo a vysporiadanie sa s minulosťou a súčastnosťou krajiny?

Je toto naozaj téma, ktorá Slovensko posunie? Rodičia čakajú na adopciu roky. Koľko je homosexuálnych párov, ktorí do roka žiadajú o adpociu dieťaťa? Potrebuje sa 6 miliónova krajina zaoberať na takejto úrovni témou, ktorá sa týka pár desiatok ľudí? Ak aj to nie je veľa. Keby sme aspoň toľko námahy dávali na riešení zlepšenia situácie detí v detských domovoch a ich následné zaradenie sa do života neskôr… Deti, ktoré som stretával v detskom domove v Podolínci, teraz výdavam ako bezdomovcov v Košiciach. Aké témy by riešil Ježiš na Slovensku dnes? A koľko času by stratil pre túto tému?

Bol raz jeden chameleón. Ochorel a nevedel prispôsobovať farbu svojej kože prostrediu, aby sa lepšie maskoval a nepadol do rúk predátorov.  Ale jeho trápilo, že nevie točiť očkom tak svižne, ako jeho sused vedľa na strome. A tak si očko denno-denne rozcvičoval. Zaujatý svojím tréningom nespozoroval, že sa k nemu priblížila puma. Skočila a zjedla ho.

Teraz najčítanejšie

Marek Vyrostko

Študoval som strednú odbornú školu zdravotnícku, odbor zdravotnícky laborant. Potom som študoval filozofiu a katolícku teológiu na Trnavskej Univerzite. Mám skúsenosti v oblasti práce s rómami, mládežou a ľuďmi na okraji spoločnosti. Pracoval som na obchodnom oddelení, na finančnom oddelení pre kontroling a ako špecialista pre náhradné diely bioplynových motorov rakúskej značky Jenbacher. Momentálen pracuje ako pastorálny asistent v arcidiecéze Viedeň. Voľný čas: ľadový hokej, literatúra, dejiny, filozofia, biofarma.