Denník N

Bytová politika Roberta Fica

Rada by som vybrala jeden citát, ktorý zvolal na tlačovej besede popri chrlení ohňov pekelných Robert Fico na jedného z novinárov. Ide o túto vetu: „Ja som ako politik niečo dosiahol!“

Povedzme si niečo k tejto téme, vzhľadom na jeho pobyt v Bonaparte nanajvýš aktuálnej, a to k tomu, čo dosiahol v téme bytovej politiky.

Začnem špeciálnym prokurátorom Dušanom Kováčikom, ktorý má roky v užívaní sociálny byt v Bratislave za pár EUR.  MOžno chcel cenu za užívanie tohto bytu prispôsobiť skutočnej mzde, ktorú by mal dostať za svoj výkon (0 žalôb v 61 prípadoch, ktoré dozoroval), ale pravdou je, že mesačný príjem niekoľko tisíc ho na toto bývanie neoprávňuje.

Anna sa sťahovala za posledných pár rokov niekoľkokrát. Najstarší syn popri škole brigáduje, ona si tiež privyrába, ale ak dá 450 EUR na nájom bytu, ostane jej pre päť detí a ňu samú  80 EUR. A tak deti jedia suché rožky. Ku koncu mesiaca sa trasie, či náhodou neskončia na ulici, ako kedysi, keď odišli od muža. Bolo leto, ale prespávanie v lesíku dva mesiace bolo aj tak strašné, hoci deťom po večeroch pod celtou rozprávala lesné rozprávky. Keď sa dnes sťahujú, tak len so zopár igelitkami. Načo viac, keď skutočný domov nemajú?

Nájomných sociálnych bytov je na hanbu málo, skromnejšie rodiny a ľudia sú odkázaní platiť drahé nájomné súkromným vlastníkom, alebo bývať pod mostom. Je to jeden z najväčších sociálnych problémov Slovenska a strany sociálnej demokracie.

A ak nejaký byt je, tak si ho ukoristí papaláš, len tak, lebo môže.

Čo by dala Anna a jej chlapci a dievčatká za Kováčikov byt.

Poslanec Číž si kúpil byt za 700 EUR a ešte si uplatnil nárok na poslanecký byt.

Za 700 EUR by si iste rada kúpila byt  aj mladá  lekárka,  ktorú poznám, ťažko študovala a dnes pracuje v nemocnici za plat 600 EUR a tak býva s manželom a synom vo svojej podkrovnej izbe u svojich rodičov.  A nemyslí, že sa odtiaľto niekedy dostane do vlastného. Ibažeby opustila krajinu. Lenže to nás potom  bude liečiť poslanec Číž?

Alebo by si ho odkúpila partia študentov, ktorí dnes musia bývať na internátoch horších ako Luník IX, kde ich ohrozujú vypadávajúce okná, z kúpeľne na nich civí pleseň a posteľ si pamätá ešte, ako tam niektorí z nich boli splodení.

A teraz poďme k bytu, v ktorom býva poslanec Róbert Fico. Jediný, ktorého sa Bašternák nezbavil predtým, ako mu štát zabavil majetok. Tento byt v komplexe Bonaparte je dnes štátny a poslanec Fico povedal, že sa chystá jednať so správcom konkurznej podstaty.

Tento byt by iste privítala aj babička Vierka, ktorá má rakovinu, stará sa o svoju vnučku a žijú v jednej izbe rozpadnutého domu a pri jednom ohrievači.  V zime im voda zamrzne a výhľad majú tak  akurát na vonkajší drevený záchod.

Alebo starý otec, ktorý má do opatery zverených troch vnukov, raz mu domček zhorel a teraz nedávno im opravenú strechu zobral vietor. Čo by tie decká dali za teplo a vlastnú izbu. Ani výhľad na Dunaj by nepotrebovali.

Dnes, keď kričal poslanec Fico na novinára, že ako politik niečo dosiahol, tak áno, dosiahol: to, že deti nemajú vlastné izby a budúcnosť, študenti  a lekári odchádzajú do zahraničia a mladé rodiny sa tisnú v jednej izbe.

Škoda, že to popri všetkých tých vyhrážkach nestihol novinárom porozprávať.

Teraz najčítanejšie