Denník N

Hľadá sa asistent učiteľa

Aj vy ste si dnes obuli šaškovské ponožky a podporili ste tak svetový deň Downovho syndrómu? Detí s rôznym znevýhodnením neustále pribúda a je úlohou štátu pomôcť im pri začlenení sa do školského kolektívu.

Inzerát: hľadá sa asistent učiteľa. Teda rozpočet na asistenta učiteľa.

Ministerstvo školstva SR pridelilo k januáru 2019 finančné prostriedky pre 2377,5 asistentov učiteľa. Ich činnosť na školách riadi riaditeľ školy. Možnosti uplatnenia asistentov učiteľa sú široké, od spoluorganizovania činnosti dieťaťa počas výchovno-vzdelávacieho procesu, cez prípravu učebných pomôcok, pomáhanie prekonávania bariér, ak ide o dieťa so zdravotným postihnutím, až po bezprostrednú pomoc počas vyučovacej hodiny. Cieľom je uľahčiť adaptáciu dieťaťa so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami na prostredie školy, pomôcť žiakom minimalizovať ťažkosti a aj napriek znevýhodneniam prispieť k plnohodnotnému životu dieťaťa a žiaka. Tak aby naozaj každé dieťa mohlo byť v škole.

Počet žiadostí škôl o pridelenie asistentov učiteľa sa každý rok zvyšuje. Opodstatnenosť ich požiadaviek je relevantná, veď počet integrovaných detí a žiakov neustále stúpa a vzhľadom na zlepšujúcu sa diagnostiku sa bude zvyšovať aj v budúcnosti. Pokiaľ v roku 2012 bolo registrovaných 28 456 žiakov, v roku 2018 ich bolo už 40 268.

Preto je alarmujúce, že ministerstvo školstva schválilo len mizivých 40,7 % žiadostí škôl, ako samo na svojej stránke informuje. Teda šesť z desiatich asistentov učiteľa, o ktorých sa riaditeľ odhodlal žiadať, nezískalo miesto, aj keď ich súrne potreboval.

Ministerstvo tvrdí, že podávanie žiadostí je živelné a neexistujú pravidlá, ktorými by sa riaditelia pri svojich požiadavkách riadili. Ministerka Lubyová ešte v septembri minulého roka pre Televíziu Markíza povedala, že potrebujeme zaviesť nové pravidlá na reálne potreby detí, no zatiaľ netušíme, ako by mali vyzerať.

Je viac ako jasné, že problém tu je. Keďže ich štát ani samosprávy nefinancujú, asistentov učiteľa je málo. Potrebujeme ich. Treba ich, pretože stále viac detí potrebuje pomoc a našou povinnosťou je túto pomoc im poskytnúť. Vzdelávanie sa bez vytvorenia adekvátneho prostredia pre získavanie vedomostí, pre formovanie osobnosti mladých ľudí plnohodnotne uskutočniť nedá. Deti znamenajú našu budúcnosť, a to nie je len fráza.

Chcem žiť v krajine, kde naozaj každé dieťa má šancu vzdelávať sa.

Nájdete ma aj na facebooku či na Páleník.sk.

Teraz najčítanejšie