Denník N

Pán poslanec, choďte konečne do čerta!

Pozeral som zlostný monológ bývalého trojnásobného premiéra a priznám sa, išlo ma rozdrapiť od jedu. Prská jedovatú slinu na všetkých okolo, ľutuje sa ako ufňukané rozmaznané, nevychované decko, fúka si bebinká a pritom sa osopí na mladú ženu, ako paholok od koní. A to spomínanému paholkovi ešte určite krivdím

Takže vám sa, vážený pán poslanec z poslednej lavice, nepáči to čo o vás píšu novinári a chceli by ste ich nejako znormalizovať. Vraj dvíhate rukavicu. Keby ste radšej zodvihli posledné zbytky zdravého rozumu a dôstojného správania, ktoré evidentne už nejakú dobu strácate. Myslíte si, že vaše správanie je primerané vášmu postaveniu trojnásobného premiéra?

Pripúšťam, že niekedy môžu aj novinári niekomu chtiac či nechtiac ukrivdiť. Všetci sme omylní a nikto z nás nie je anjel. Ale to na čo sa sťažujete vy, je na smiech. Že slovenská tlač prebrala správu z talianskeho denníka, ktorý ju podľa vás uverejnil aby prekryl údajný škandál týkajúci sa prezidenta Kisku? Že noviny v Rakúsku uverejnili rozhovor v dobe 1. kola našich prezidentských volieb, aby poškodili vášho kandidáta? To myslíte naozaj vážne? A ktorého, prosím vás? Veď Šefčovič sa pri každom rozhovore bije do pŕs, že je nezávislý.

Pravdu povediac, mňa ten údajný rozhovor s Vadalom ani veľmi nezaujíma. Pre mňa nie je dôležité či ste s ním mali spoločný telefonát. Veď je evidentné, že ste s ním mali spoločné niečo iné. Alebo  nie? Dnes ste spomenuli v súvislosti s novinármi aj vašu pani manželku. Keď ste ju už teda spomenuli, aký mala názor na vašu vrchnú štátnu radkyňu? A pochválila vám jej odborné schopnosti aspoň pani spolková kancelárka, Angela Merkelová, keď ste už neodolali a priviedli ju na spoločné stretnutie?

Hovorili ste o novinároch, ako o konšpirátoroch. Naozaj si to myslíte, pán poslanec? Spomínate si ako ste v čase vrcholiacej utečeneckej krízy, pred parlamentnými voľbami v roku 2016, strašili imigrantmi? Ako ste sa na nich išli pozrieť na macedónsko-grécku hranicu ako do ZOO? Či ako ste s exministrom a exposlancom Kaliňákom hrdinsky predvádzali v Rusovciach „antiimigračnú bariéru,“ ktorá podľa Plus 7 dní stála daňových poplatníkov milión eur? Koľkokrát a kde bola od tých čias použitá, pán poslanec? A kdeže sú tie mrákavy migrantov, proti ktorým bola určená? Treba však priznať, že na niečo to bolo dobré. Vaše strašenie pred voľbami totiž zodvihlo stagnujúce preferencie Kotlebovej ĽSNS a prispelo výdatnou mierou k tomu, že sa dostala do parlamentu. Lebo ľudia vám uverili, že sa sem hrnú celé hordy nebezpečných cudzincov, ale neuverili že vy ich pred nimi ochránite. To uverili Kotlebovi. A od tej doby, sa vaša „hrádza proti extrémizmu“ správa tak, že do Kotlebovho košiara naháňa čoraz viac zúfalých ľudí, oprávnene nespokojných s marazmom, za ktorý ste práve vy vrchovatou mierou zodpovedný.

A pamätáte sa, ako ste po brutálnej vražde Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej tvrdili, že za vlnou občianskej angažovanosti, ktorá vyústila do protestov „Za slušné Slovensko,“ je stretnutie prezidenta Kisku s  87-ročným starcom z Piatej avenue, ktorý je pre všetkých konšpirátorov a pomätencov zosobnením všetkého zla?

Alebo na to, ako ste zvolali Bezpečnostnú radu štátu a novinárom ukazovali zábery dlažobných kociek, ktoré mali byť podľa vás dôkazom o zákerných plánoch na napadnutie Úradu vlády? A ako vysvitlo, že tam zostali po robotníkoch, ktorí opravovali chodníky a do kríčkov ich po čase odložili psíčkari, ktorí tam chodili na prechádzky so svojim psami? A vy máte odvahu hovoriť o novinároch, že sú konšpirátori?

A čo sa týka telefonátov, mňa skôr zaujíma kto bol „hlas podobný hlasu,“ ktorý sa chválil ako zohnal pre stranu milióny „vlastnou hlavou.“ Alebo ako to bolo s pitím koly v byte na Vazovovej. A myslím, že to nezaujíma iba mňa, pán poslanec.

 A čo vaše bývanie, pán poslanec? Viem, že na túto otázku ste mimoriadne alergický. Napriek tomu je legitímna. Uvedomujete si to? Čo vaše sľuby, že ak sa preukáže pravdivosť vecí, z ktorých je obvinený váš pán domáci, tak v byte jednoducho nemôžete zostať. Pamätáte sa? Povedali ste to ešte v roku 2017. Váš pán domáci je právoplatne odsúdený ako daňový podvodník a vy sa akosi nemáte k sťahovaniu.

Ohradili ste sa voči tomu ako vás nazvala v rozhovore šéfredaktorka jedného denníka. Nuž, v tom zmysle ako ste to vykladali vy, kmotrom zrejme nie ste. Nenazvem vás tak ani ja. Ale spomínate si na transparenty z protestov? Myslíte si, že ich dodal Soros? Nie, pán poslanec, zhotovili ich občania, ktorí to tak cítili. Veď viete, ako sa hovorí. Hlas ľudu, hlas Boží. S jedným takým transparentom som sa stretol aj u nás v Ružomberku. Podľa fotografie ho nieslo mladé dievča. Poznáte tú Andersenovu rozprávku o cisárovi a jeho nových šatoch? A pamätáte si, že tým, kto sa odvážil povedať pravdu o tých údajne nádherných šatách, bolo dieťa? Premýšľajte o tom, pán poslanec.

Ako posledné mi zostalo vaše správanie voči novinárke Monike Tódovej. Myslíte si, že vy ste tým kto má právo dávať jej verejne lekcie o slušnom správaní? Spomínate si, že tlačovú konferenciu ste zvolali vy ako poslanec a predseda (zatiaľ) najsilnejšej parlamentnej strany? Ona ako novinárka bola jednou z pozvaných. Plnila si iba svoju povinnosť, ktorou je informovať pravdivo občanov o dianí na našej politickej scéne. A ako ste sa zachovali vy? Odpoviem za vás, zachovali ste sa ako hulvát a nevychovanec. Uvedomujete si, že tým škodíte nielen sebe, vašej strane, vášmu prezidentskému kandidátovi, ale aj Slovensku ako takému? Lebo tým nastavujete pravidlá politickej kultúry. A to ako sa v poslednej dobe správate, je jednoducho neakceptovateľné. Shooty po vašom expozé pohotovo nakreslil karikatúru. Ste na nej až po krk vo vlastných zvratkoch. Je to expresívne, ale mohlo by to byť aj pre vás varovaním. Byť na mieste novinárov, tak na váš ďalší monológ neprídem. Ak budete takto pokračovať, možno sa toho v blízkej budúcnosti dožijete. Čo poviete, aká je to predstava? Prídete tam parádemaršom aj so svojim adlátusom a v miestnosti ani noha. Bodaj by k tomu došlo čím skôr. Lebo Monika v tom nie je a nezostane sama!

Prezidentovi Andrejovi Kiskovi ste pri podaní demisie s odporným úškrnom povedali, že nikam neodchádzate. A  naozaj, nedalo sa prehliadnuť, že ste neodišli. Veď okrem iného, práve vďaka vám a vašim chorým ambíciám, máme momentálne nefunkčný ústavný súd. Viem, že na tú myšlienku nemám copyright, ale žiadam vás, a myslím, že v tom nie som sám, choďte konečne do čerta a dajte nám všetkým svätý pokoj! Slovensko ho naozaj potrebuje.

Doplnené 22.3.2019

Na Ficovu tačovú konferenciu a môj blog reagoval dezinformačný portál Hlavné správy článkom: „Po dôkazoch, že k rozhovoru nedošlo, Benčík perlí: Nie je dôležité, či Fico hovoril s Vadalom alebo nie, nech už ide do čerta! No a čo, že novinári ukrivdia: „Ja ťa, Monika, v tom nenechám samú,“ prihovára sa Tódovej“ Myslím, že je fajn ak dezinformačné médium, ktoré sa tvári ako stelesnenie alternatívy a antisystému, takto názorne predvedie za koho v skutočnosti kope. To, že v skutočnosti iba opísali môj blog a sem tam niečo prekrútili, iba názorne ukazuje ako vyzerá „žurnalistika“ v ich prevedení. A o tom, akých fanúšikov má „Najdôveryhodnejšie spravodajské médium v SR,“ svedčia komentáre pod článkom, či na ich stránke.

Doplnené 25.3.2019

Článok „Jan Kuciak, cronaca di un omicidio“ – „Ján Kuciak, kronika vraždy“

Doplnené 31.3.19

Reportáž SME o telefonátoch medzi Antoniom Vadalom a Ficovou hlavnou štátnou radkyňou, Máriou Troškovou.

Teraz najčítanejšie

Ján Benčík

Nakoľko mi nie sú ľahostajné pomery na Slovensku, píšem na webe Denníka N blogy o tom, čo považujem za nebezpečné. Píšem o konšpirátoroch, kremeľských trolloch, pravicových aj ľavicových antiliberálnych extrémistoch. Niektorí ľudia ma za to majú úprimne radi, iní ma rovnako úprimne nenávidia. A niektorí sa mi dokonca vyhrážajú. Beriem to ako niečo, čo súvisí s tým, čo robím.