Denník N

Šefčovič má vážny morálny problém

Keď je pani Čaputová za verejnú voľbu ústavných sudcov, a pán Šefčovič je za tajnú voľbu ústavných sudcov, a obaja hovoria o morálke, tak niekto z nich dvoch morálke vôbec nerozumie.

Morálka je predsa vždy o transparentnosti.  Poviem to obrazne. Keď je tajná voľba tmou, tak potom je verejná voľba svetlom. Prečo je jeden z nich za tmu, a druhý za svetlo? Lebo v tme sa dá hrať nečestne, v tme sa dá kupovať a korumpovať. Preto zlodeji a klamári majú vždy radi tmu. Tma im vyhovuje, lebo v tme sa najlepšie klame a kradne.

Naopak  slabochom, zlodejom a klamárom svetlo nevyhovuje. Tam sa zle kradne, korumpuje a tam sa nedá hrať nečestne. Preto svetlo, a teda verejná voľba je o transparentnosti. Tu na svetle sa už nedá hrať nečestne. Tu na svetle pred občanmi, voličmi a verejnosťou sa už nedá kupovať a korumpovať. Tu na svetle vie každý, kto za koho kope. Nakoniec i pravda víťazí, ale len na svetle, nie v tme. Preto aj plné námestia po celom Slovensku chceli po smrti Jána a Martiny viac svetla a transparentnosti. Preto buď svetlo.

Transparentnosť, a teda verejná voľba je preto jasným dôkazom, že s občanmi sa hrá otvorená a čistá hra. Transparentnosť pomáha aj politike, lebo do politiky vracia dôveryhodnosť a etiku, ktorú Slovensko  tak potrebuje, a stále ju nemá.  Transparentnosť  a verejná voľba je dôležitá aj preto, že zvyšuje u politikov ich politickú zodpovednosť. Naopak tajná voľba môže viesť k nezodpovednosti.

Kto sa však verejnej voľby bojí ako pán Šefčovič, ten v politike u mňa ako politik neobstojí. Len slaboch sa verejnej voľby bojí, a slaboch by sa nemal stať hlavou Slovenska. Aj my poslanci z FZ ČSFR, keď sme  vtedy v Prahe išli hlasovať o tom, či vznikne alebo nevznikne 1.1.1993 samostatné Slovensko, ktorého chce byť pán Šefčovič prezidentom, tak sme si mohli vybrať tajnú voľbu, ale pripadalo nám to voči občanom zbabelé, a pritom sme vtedy naozaj riskovali všetko. Veď podľa niektorých katastrofických ekonomických scenárov malo samostatné Slovensko do 6 mesiacov ekonomicky skolabovať, padnúť na kolená, a prísť pokorne pýtať Čechov o pomoc. Aj napriek tomu riziku sme hlasovali verejne. Dnes toto naše civilizované rozdelenie obdivuje celý svet. Preto presadzovať tajnú voľbu pri tejto oveľa menej významnej voľbe ústavných sudcov, mi pripadá zbabelé, trápne, a nemorálne.

Bol som proti politike Mečiara, i politike Fica, a teraz som proti netransparentnej politike pána Šefčoviča. Preto nebojím sa verejne priznať, že  pani Čaputová, ktorá je za verejnú voľbu a za transparentnosť, je pre mňa tou lepšou voľbou pre Slovensko, za ktoré som v Prahe verejne hlasoval. Keď som bol vo veľkej politike, tak som mal možnosť nazrieť do „politickej kuchyne“ V. Klausa, M. Zemana, V. Mečiara, M. Kováča, ale aj A. Dubčeka, preto viem o čom hovorím. Na Slovensku bude naozaj dobre až vtedy, keď moc bude v rukách morálnych a múdrych.

Okrem toho pán Šefčovič, dám Vám ešte jednu principiálnu, politickú a strategickú radu. Som za EÚ, mám rád EÚ, ale snažte sa z EÚ čo najskôr urobiť obrazne povedané „malé auto, s veľkým výkonom, a malou spotrebou“, lebo teraz je EÚ „veľké auto, s malým výkonom a veľkou spotrebou“, a aj táto byrokratická neschopnosť vyrába po celej Európe extrémistov. EÚ je treba radikálne zreformovať. Keď sa má EÚ zachrániť tak nesmie ostať „byrokratickým dinosaurom“, lebo uhynie rovnako,  ako uhynuli dinosaury.

Priatelia demokracie, pozor! Nedajme sa uspať prieskumom, a spoliehať sa na iných, že iní to za nás dajú, lebo všetko môže byť  v sobotu celkom inak! Myslím si, že všetci, celé Slovensko, aj väčšina tzv. „protestných hlasov“ by mala voliť v týchto voľbách lídra svetla, a nie lídra, ktorý je za tmu. Veď aj plné námestia chceli viac svetla.

P.S. Pri voľbe prezidenta si priatelia pripomeňme aj to, že človek má zdobiť prezidentský úrad, a nie prezidentský úrad má zdobiť človeka, a nikto z nás vtedy nebude voliť zle.

 

Teraz najčítanejšie

Bindas Tibor

www.Bindas.eu "3M" Moc Morálnym Múdrym a Slovensko bude silné a spravodlivé pre všetkých. Moje blogy sú moje podozrenia, hodnotové súdy, fikcie i satira na veci verejne. Sú písané vo verejnom záujme.