Denník N

Ak by volili študenti, prezidentské voľby by vyhrala Čaputová

Zdroj: SME.sk
Zdroj: SME.sk

Študenti mali možnosť hlasovať v simulovanom druhom kole prezidentských volieb, v ktorom bodovala Čaputová.

Študenti gymnázií a stredných škôl po celom Slovensku mohli hlasovať v termíne od 18.3. – 20.3 vo svojich školách pre dvoch kandidátov. Tak ako aj na reálnych volebných lístkoch, aj na týchto boli uvedené dve mená – Zuzana Čaputová a Maroš Šefčovič.

Voľby prebiehali tak, ako aj tie reálne. Prišli ste ku komisii, ktorá vám dala hlasovací lístok. Následne ste za plénou zakrúžkovali kandidáta, ktorého ste chceli odvoliť a lístok ste potom vhodili do urny. Všetky hlasy sa neskôr spočítali a počty sa poslali organizácií Pre stredoškolákov, ktorá Študentské voľby organizuje spoločne s radou mládeže Bratislavského kraja, mestskými parlamentmi mladých, mládežníckymi organizáciami a iniciatívami.

Prvé kolo Študentských volieb, ktoré sa konali 13.2. – 15.2. ukázali, že do druhého kola by sa dostala Zuzana Čaputová s 38,72% (nezávislá) a Róbert Mistrík s 14,73% (nezávislý) (pozn. Róbert Mistrík sa vzdal kandidatúry až po Študentských voľbách, preto bol ešte stále valídnym kandidátom). Po nich nasledovali Marián Kotleba (ĽSNS) s 10,25%, Štefan Harabin (nezávislý) s 7,60%, Maroš Šefčovič (nezávislý) s 5,62% a Milan Krajniak (Sme rodina) s 5,25%. Ostatní kandidáti nedosiahli 5%.

Výsledky druhého kola oznámili na tlačovej konferencii zástupcovia Pre stredoškolákov. Druhé kolo simulovaných volieb vyhrala Zuzana Čaputová s 74.2% a porazený Maroš Šefčovič neuspel s 25.8%. Ak by teda volili študenti, vyhrala by prezidentské voľby Zuzana Čaputová, ktorá by nahradila Andreja Kisku.

Voľba, ktorá rozhodne, kto bude na ďaľších päť rokov prezidentom Slovenskej republiky sa uskutoční v sobotu 30. marca 2019. Voliť sa začína o 7:00 a volebné miestosti sa zatvárajú o 22:00.

 

 

Teraz najčítanejšie