Denník N

Mucosolvan na poli dezinfo-scény pomáha rúcať mýty a legendy o liekoch

Dezinfo-scénou sa šíria bludy o dvojakej kvalite Mucosolvanu a dvojnásobnú cenu.  Sú to bludy, hovadiny a ako také pomáhajú šíriť osvetu o liekoch.  Tu je jedna z nich

Lieky sú tovar špeciálnych vlastností

Lieky majú niekoľko špeciálnych vlastností. Napríklad dokážu zabiť človeka. Preto sme v modernej spoločnosti vymysleli a občania platia za ten najprísnejší dozor na pohybom liekov na trhu.

Jediná kvalitatívna kategória

Všetky lieky nie len v EU ale na celom svete sú v rovnakej absolútnej kvalite. My nepoznáme žiadnu 2.  či nebodaj 3. triedu, ako pri paradajkách. Poznáme len jednu jedinú a to absolútnu kvalitu.

Okamžite podaná informácia o dávke a obsahu

Liek charakterizujú v neoddeliteľnej jednote dva parametre:

  • účinná látka
  • dávka

Každý liek má povinne bez akejkoľvek diskusie poriadnym písmom označenú aj účinnú látku aj obsah tejto účinnej látky. My v lekárni  nepoznáme niečo, také, že by sme zložito hľadali, koľko liečiva je obsiahnuté v tabletke, v jednom mililitri sirupu.

Lieky nie sú potraviny

Lieky dokážu človeka zabiť už vo verejne a široko dostupnom balení. Preto lieky nie sú potraviny. Nežerieme ich ako lentilky.

Ak máme, my odborníci pochybnosti, že by sa laik vedel priotráviť, okamžite nastavujeme reštrikcie pre dostupnosť – typicky liek je viazaný na recept.

Aby ste mohli začať vyrábať lieky, musíte vynaložiť astronomické náklady na zabezpečenie plnenia požiadaviek na absolútnu kvalitu.

Tak ako je to teda s tým Mucosolvanom?

Po asi 10 sekundovom googlení dôjdete na nasledujúce zistenia:

  • DocMoris.de: ako detský (kindersaft) predávajú 30mg za 2,59€
  • drmax.cz – pre dospelých 30mg za 99Kč – cca 4€
  • magister.sk – pre dospelých 30mg za 6,70€
  • Korunuje to Rakúsko: shop-apotheke.at – modrý ako na Slovensku má 15mg a je za 12,23€

Cena na voľnom trhu

Hore vyššie sme si povedali, že sa jedná o ten istý liek. Možno v inej dávke, ale stále v tej istej kvalite, bez ohľadu na cenu a farbu škatuľky.

Prečo sa tá cena tak líši v závislosti od krajiny predaja?

  1. lieky majú absolútne nulovú takzvanú „cenovú citlivosť“ – kúpiš bez ohľadu na cenu. To je ten dôvod, prečo sú lieky proti smrti podrobované štátnej cenovej regulácii.
  2. máme neregulovaný segment volného predaja, predávame za toľko, za koľko je zákazník ochotný kúpiť. (schválne nepíšem pacient).  Nejde o lieky proti smrti, pacient má na výber rôzne terapie.

Označenie na voľnom trhu

Firma rovnako označuje  ako detský rôzne koncentrácie v balení lieku v rôznych krajinách na jednotnom trhu EU. Toto je jediný problém, ktorý z celej aféry je pravdivý a je potrebné, aby sa ním EMA (Európska registračná autorita pre lieky)  zaoberala.

Otvorený a jednotný trh EU prináša nové výzvy pre registračné autority. Tak je to v každej regulovanej oblasti. Pretože už neregulujeme na jednom izolovanom trhu, ale na veľkom prepojenom trhu.  Ale to je len kozmetická vlastnosť. Pre lieky je absolútne dôležité, ako som spomenul hore vyššie, účinná látka a koncentrácia/dávka.

(Osobná poznámka autora: Vrámci svojej profesnej kariéry pracujem v tíme európskych odborníkov, kde sa zaoberáme problematikou cezhraničnej výmeny receptov. Riešenie rôznych obchodných názvov je veľkou výzvou v práci nášho tímu.)

Naopak,  je plne zabezpečené správne označenie aj názvom účinnej látky a veľkosťou koncentrácie. Všetky informácie o dávkovaní sú pre všetky krajiny a všetky balenia rovnaké. Samozrejme, že rovnaké, veď ide o rovnakú účinnú látku a rovnakých ľudí bez ohľadu na národnosť, farbu pleti či náboženstvo.

Pomocné látky sú povinne indiferentné

V hoaxoch okolo Mucosolvanu sa spomína, že väčšia koncentrácia v „nemeckom“ (30mg/1ml)  zabezpečí, že decko dostane menej hnusného sladkého cukru.

Lieková forma sirup  sa používa z dvoch dôvodov. Jeden je spolupráca pacienta pri užívaní liekov. Deti proste sladké milujú a sú v stave absolútneho telesného diskonfortu počas choroby ochotnejšie prehltnúť sladký liek ako tvrdú tabletku.

Je to klasický prístup – hodnotenie pomeru benefit/riziko. Benefit z toho, že do nešťastného decka s teplotou dostanete liek je významný oproti tomu, že do neho dostanete trochu cukru. Preto sa pri liekoch nezaoberáme pomocnými látkami. Pretože pomáhajú.

Druhým dôvodom, prečo sa používa lieková forma sirup je, že pri koncentrácii cukru 50-60% v tom roztoku nikdy nič nebude rásť. Preto je liek, aj keď je tekutý, aj keď obsahuje vodu, bezpečný dlhý čas a nepokazí sa. Teda nezačnú tam rásť kadejaké plesne či iné hnusnosti. Cukor je prirodzená potravina. Ak by sme chceli dosiahnuť rovnaké vlastnosti, musela by tekutá a sladká lieková forma obsahovať ďalšie chemikálie vo významnom množstve pre vplyv na organizmus.

Na záver

Priatelia, lieky naozaj nie sú potraviny, lieky sú naozaj všade rovnaké a naozaj je dobré sa v lekárni opýtať lekárnika na ďalšie lieky s rovnakou účinnou látkou, ak chcete riešiť cenu.  My sme odborníci a verte mi, pre mňa je dôležitejšie, aby sa ku mne pacient vrátil s dôverou. Vernosť a dôvera pacienta vo svojho osobného lekárnika je súčasťou liečenia. A len vernosť a dôvera nám lekárnikom navyšuje obrat a zisk

Kto sa pýta, aj v lekárni, ten sa dozvie. Nehľadajte odpovede o liekoch u šarlatánov. Pýtajte sa nás lekárnikov.  Z vašich daní sme vyštudovali, tak si nárokujte naše vedomosti.

Autor je farmaceut, je členom SaS a členom zdravotníckeho tímu SaS. Má na starosti liekovú politiku.
Viac jeho politických textov na jeho politickom webe www.politik.pilnik.sk. Ak chcete sledovať aj ďalšie jeho politické vyjadrenia, staňte sa fanúšikom jeho facebookovej stránky.



Teraz najčítanejšie

Martin Pilnik

Lekárnik - optimista.
Liberál, pravičiar, člen SaS, člen zdravotníckeho tímu SaS. www.politik.pilnik.sk
Kandiduje do NRSR ako číslo 64 na kandidátke SaS. [Autorom fotografii, ak nie je uvedené inak, je ©Martin Pilnik]