Denník N

Postup ako si založiť s.r.o. v roku 2019

V prípade, že ste sa rozhodli tento rok založiť si vlastnú s.r.o., ponúkame Vám návod ako postupovať jednoducho a rýchlo.

Naštudovanie príslušnej legislatívy

Vedenie vlastnej spoločnosti je zložitejšie ako vedenie živnosti. Preto je potrebné si naštudovať príslušné legislatívne zákony pred tým, ako pristúpite k vybavovaniu eseročky. Dôležité je naštudovať si najmä:

  • Zákon o obchodnom registri
  • Obchodný zákonník
  • Vyhlášku MS SR č. 25/2004

Základné kroky

Celý proces založenia s.r.o. je v základných krokoch:

  • Vypracovanie zakladateľských dokumentov
  • Výber miesta, mena činnosti podnikania
  • Ohlásenie živnosti
  • Registrácia na daňovom úrade
  • Zapísanie s.r.o. do obchodného registra
  • Zriadenie elektronickej schránky

Od 1.9.2018 môže založiť eseročku len osoba, ktorá nemá podlžnosti voči Sociálnej poisťovni a tiež odpadáva súhlas správcu dane.

Miesto podnikania, meno a základné imanie 

Na začiatok treba vedieť, v čom chcete podnikať. Dôležité je meno spoločnosti, ktoré sa nesmie zhodovať s menom iného subjektu. Preto si treba vopred zistiť voľnosť mena priamo v Obchodnom registri.

Ďalej je potrebné určiť si stabilné sídlo firmy, ktoré môže byť v dome alebo byte konateľa, alebo v nebytovom priestore. Minimálne základné imanie pri založení s.r.o. je 5000 eur, ktoré bolo potrebné reálne zložiť do banky, ale od 1.1.2016 stačí túto sumu vložiť do pokladnice, čo sa preukazuje písomným vyhlásením zakladateľa.

 Zakladateľské dokumenty

Oproti minulým rokom sa tieto listiny nezmenili. V prípade jednej osoby, ktorá zakladá spoločnosť sa musí vypracovať zakladateľská listina. Ak spoločnosť zakladá viacero spoločníkov, vypracuje sa spoločenská zmluva, ktorej obsah sa nemení.

Občiansky zákonník presne definuje, čo má táto listina obsahovať:

  • Predmet podnikania
  • Sídlo a obchodné meno
  • Mená spoločníkov
  • Základné imanie a výšku vkladu každého spoločníka
  • Určenie konateľov spoločnosti
  • Výšku rezervného fondu
  • Určiť si správcu vkladov
  • Náklady vzniknuté pri založení spoločnosti
  • Výhody pre osoby podieľajúce sa na vzniku spoločnosti

Podnikanie ohlásiť ako živnosť

Eseročka musí ohlásiť svoje podnikanie ako živnosť a to klasickou formou na okresnom úrade na oddelení živnostenského podnikania. Môžete tento krok spraviť aj elektronicky. Za voľnú živnosť zaplatíte 5 eur a za viazanú a remeselnú živnosť zaplatíte 15 eur.

V prípade, že ohlásite živnosť elektronicky, tak sa poplatky za voľnú živnosť zrušili a v prípade viazanej a remeselnej živnosti sa znížili na polovicu – 7,50 eur. Budete však potrebovať elektronický podpis.

 Aktivácia elektronickej schránky

Štát aktivuje elektronickú schránku do 10 dní spoločnostiam, ktoré sú novozaložené. Pred uplynutím tejto lehoty je možná aj skoršia aktivácia, ak sa konateľ prihlási do elektronickej schránky pred uplynutím lehoty 10 dní. Do elektronickej schránky sa konateľ prihlasuje cez portál slovensko.sk na základe elektronického občianskeho preukazu s čipom. Aktivovanú elektronickú schránku treba pravidelne kontrolovať, pretože štátne inštitúcie komunikujú s právnickou osobou výlučne elektronicky. Písomnosti, ktoré budete dostávať do elektronickej schránky sa považujú za doručené po 15 dňoch aj napriek tomu, že ste si schránku neotvorili.

 Zapísanie do obchodného registra

Po získaní živnosti sa spoločnosť s.r.o. zapisuje do obchodného registra prostredníctvom formulára, ktorý sa dá stiahnuť na internete. K návrhu sa musia doložiť všetky dokumenty – zakladateľskú listinu, súhlas vlastníka nehnuteľnosti, súhlas správcu vkladu o splatení, zaplatené nedoplatky na dani a poistení, podpisový vzor konateľa a živnostenské oprávnenie.

Ak zaregistrujete spoločnosť do Obchodného registra osobne tak zaplatíte 300 eur. V prípade podania v elektronickejforme so zaručeným elektronickým podpisom sú poplatky 150 eur. Od 1.11.2018 je novinkou aj zápis tzv. konečných užívateľov výhod do Obchodného registra, ktorý je povinný pre všetky podnikateľské subjekty. Pri novovzniknutých spoločnostiach sa zapisuje už v rámci návrhového formulára a neplatia sa už žiadne poplatky.

Registrovanie na daňovom úrade

Registrácia spoločnosti na všetky druhy daní na daňovom úrade je posledným krokom. Aby novovzniknutá spoločnosť získala oficiálne daňové identifikačné číslo (DIČ), je potrebné ju zaregistrovať do 30 dní.

Teraz najčítanejšie

Patrik Blazicek

Firemný blog eTuls.sk o založení s.r.o, účtovníctve, ochranných známok, virtuálnych sídiel a o podnikaní.