Denník N

Nie, Šefčovič nemôže byť prezident…

…ani keby hovoril po japonsky a mongolsky. Sobotné dialógy na tom nič nezmenili.

Upozornenie! Tento blog je od začiatku do konca zaujatý a nečakajte od neho žiadnu objektivitu. Aby sa na Šefčoviča mohlo hľadieť objektívne a nezaujato, musel by sa dištancovať od Smeru a to on v Sobotných dialógoch nespravil. Naopak, obhajoval ho, čo znamená, že súhlasí s tým, čo sa tu za tých desať rokov udialo a s tým, ako za tie roky predstavitelia Smeru spľundrovali túto krajinu, rozkradli ju a odovzdali do rúk mafiánom a vrahom.

Síce tvrdil, že je nezávislý kandidát a nemá na sebe tričko ani jednej politickej strany, všetci však vieme, že je to asi taká hlúposť, ako to, že Fico je sociálny demokrat. Nielenže bol Šefčovič nominovaný stranou SMER, ktorá ho vytiahla po tom, čo im dal košom Lajčák, ešte mu aj zaplatila kampaň a zaregistrovala mu i webovú stránku, na ktorej sa pred voľbami prezentuje. Nehovoriac o tom, že na oslavách MDŽ, ktoré organizuje Smer, sa správa ako posledný bulo, a keby ho natreli nažlto, pokojne by si ho mohol odvliecť ako exota do svojej šou Dan Nekonečný.

Najskôr poďakovanie, potom útok
Typické pre SMER je, že najskôr vám jednou rukou prihodí pár šupiek na dôchodok alebo na materskú, alebo na niečo… a potom vám tých pár šupiek druhou zoberie aj s úrokmi, lebo zvýši poplatky za elektrinu, vodu, plyn. Táto schiza je pre nich typická i v správaní sa. Najskôr pochváli Čaputovú za to, že sa zastala jeho manželky a hneď na ňu zaútočí nepravdivými tvrdeniami o jej koncipientskej praxi, hoci chvíľu predtým to ona vysvetlila. Okrem toho klamal v priamom prenose, keď tvrdil, že za rovnaké veci odstúpila v Česku ministerka Malá. Ona síce odstúpila, ale za to, že jej diplomová práca niesla všetky znaky plagiátu. Odpísaných mala štrnásť strán. Kde sa hrabe na Danka, ktorý je napriek šesťdesiatim odpísaným stranám stále na poste predsedu národnej rady a ktorý Šefčovičovi zrejme neprekáža, hoci je SNS najbližší partner Smeru.

Len na doplnenie… Šefčovič má síce JUDr, ale získal ho v moskovskom štátnom inštitúte, čo je v súčasnosti škola, ktorá je každému na smiech ešte oveľa viac než Trenčianska univerzita. Samozrejme, okrem Ľuboša Blahu, ale keďže ten je každému okrem jeho asi dvetisíc pritakávačov na facebooku na smiech tiež, je to úplne to isté.

Čo plánuje Šefčovič
V prvom rade plánuje v prípade zvolenia vzdať sa prezidentskej imunity. Týždeň mu už rozprávajú, že je to taká hlúposť, ako že sa Vietnamec samouniesol a Kaliňák s tým nemal nič spoločné, napriek tomu túto blbosť opäť neváhal zopakovať. Ako potenciálny prezident by chcel ďalej navštevovať dôležité a kľúčové hlavné mestá ako Peking, Moskva a Washington, pričom slovo Washington vyriekol s výrazom zarytého komunistu, ktorého len nedávno prinútili priznať sa k Bohu a vymenovať Desatoro Božích prikázaní, pričom sám vie, že ich pozná iba päť, aj to nie presne.

Ďalej by chcel byť prezidentom všetkých občanov, pracovať na upokojení rozdelenej spoločnosti a na toto by chcel využiť skúsenosti, ktoré nadobudol pri zmierňovaní napätých vzťahov medzi takými krajinami, ako je Rusko a Ukrajina. Len škoda, že akosi zabudol povedať, že Rusko je ešte stále nasáčkované na Kryme, čiže na ukradnutom území, ktoré ukradlo práve Ukrajine, a že preto sú tam neustále nepokoje a že vzťahy medzi týmito krajinami sú na bode mrazu. Ale v pohode, o to tu vlastne vôbec nejde. Ide vlastne iba o plyn, iba o obchod. Medzinárodné práva sú v tomto prípade nedôležité.

Dôkaz, že Šefčovič je viac Smerák než nezávislý
S úplnou podpásovkou prišiel Šefčovič, keď medzi podporovateľov Čaputovej zaradil Sulíka, ktorý vraj ako jediný rokoval s Kočnerom. Zároveň sa jej spýtal: „Keby pán Sulík dotiahol dohodu s pánom Kočnerom o novom generálnom prokurátorovi, bol by pán Žilinka ešte živý?“ A ani nemrkol, keď sa nás snažil presvedčiť, že však za vládnutia Smeru zavreli Kočnera a nastal posun vo vyšetrovaní vraždy Kuciaka. A že vlastne skoro to vyzerá, že práve on to spôsobil, lebo umožnil vzniknúť medzinárodnému vyšetrovaciemu tímu.

Takto, Maroško…  Keby nevyšli ľudia do ulíc, keby Smer nebol pod tlakom, keby neodstúpil Fico, Kaliňák, Gašpar, Krajmer a ďalší, ktorí mali pod palcom políciu, justíciu, prokuratúru, protikorupčnú jednotku a všetky vyšetrovacie zložky, nevyšetrilo by sa vôbec nič. Všetci by sa báli konať a skutok by sa ako vždy nestal. Uzatvorilo by sa to dvojnásobnou samovraždou. Možno by ešte trošku niekomu vŕtalo v hlave, kde zmizla zbraň, ale časom by sa na tento nepodstatný detail zabudlo.

Ešte by sme ti, Maroško, mohli pripomenúť Maznáka, Vadalu a to mafiánske dievčisko Troškovú, ešte by sme mohli pripomenúť, že keby za vlády tvojho sponzora všetky bezpečnostné zložky pracovali tak, ako mali a všetky svinstvá sa nezametali pod koberec, a keby boli chránení slušní ľudia a nie vaši ľudia, Kuciak aj jeho snúbenica mohli ešte žiť.  Dnes by boli svoji a možno by už aj čakali rodinu. A keby sa nekradlo za Fica tri, tak ako sa kradlo za Fica dva a jeden, táto krajina by už mala diaľnice, opravené cesty, fungujúce zdravotníctvo aj školstvo. Stačí?

Nie proti, ale za
Jediné, s čím sa dá súhlasiť so Šefčovičom, je vyjadrenie, že je lepšie voliť za ako proti. Ono je to v zásade pravda, ale rozhoduje sa medzi dvoma kandidátmi, takže keď volíme za niečo, tak logicky ako keby sme volili proti niečomu inému. Nikdy sa mi pri voľbe prezidenta nevolilo lepšie a ľahšie. Ani pri Kiskovi, ktorý bol vždy trochu patetický, často vzdychal, niekedy sa smial úplne bez príčiny, nakoniec sa však z neho stal najlepší prezident, akého sme doteraz mali, i keď k politike dovtedy ani len nepričuchol.

Teraz je to super. Pani Čaputová je inteligentná, vzdelaná, skúsená (i keď nie v politike), a ako niekto o nej povedal, ide z nej pokojná sila. Jednoduché, čisté a jasné rozhodovanie. Keď som sa teda rozhodol, že budem hlasovať za Čaputovú, automaticky som sa rozhodol, že budem hlasovať proti Šefčovičovi a proti zlu.

Nie, nebojte sa, pán Šefčovič, netvrdím, že konkrétne vy ste to zlo. Nezosobňujem, ako ste sa to snažili tvrdiť o pani Čaputovej, ktorá vám musela niekoľkokrát vysvetľovať, že tým zlom nemyslí konkrétnych ľudí, ale tento systém. Systém, ktorý dovolil, aby rozdeľoval ľudí na rovných a rovnejších a polarizoval spoločnosť. Vy síce tvrdíte, že chcete ľudí spájať, no s tou bandou, ktorú máte za chrbtom, sa vám to však nikdy nemôže podariť. Vy totiž naozaj nie ste (ako by povedal Pišta Harabin) a-ni tro-chu ne-zá-vislý. Vy sa na to iba hráte. Tak, ako sa hráte na katolíka, homosexuála, utečenca. Podľa toho, ako sa vám to práve hodí a ako vám to vyhovuje.

Ako vravíte, máte svoju históriu. Ja hovorím: bohužiaľ… Alebo radšej vďakabohu?

Teraz najčítanejšie