Denník N

„Jednooká“pravda.

Trochu v tieni ostáva avizované „antimediálne“ povstanie známeho bojovníka za mediálnu pravdu, spravodlivosť a objektivitu pána poslanca Fica. Krycím heslom P-O-S /pravda, objektivita, spravodlivosť/ , by mohla byť pomenovaná aktivita boja „za spravodlivé média“,ktorú avizoval a rozhodol sa zrealizovať samozrejme s výdatnou podporou ďalších spravodlivých.

Križiacku výpravu niekedy pripomína poslancovo správanie sa v posledných dňoch vo vzťahu k médiám. Rozhodol sa pre obsadenie mediálnych teritórií. Vtiahnutia Sorosa do interpretačných teórií v prospech jeho „pravdy“, nemalo vo verejnosti taký účinok ako u predsedu maďarskej vlády Orbana na jeho území, tak sa jeho pozornosť koncentrovala na iných dominantných nepriateľov a rozvracačov demokracie na Slovensku.Novinári a ich “ prisluhovači“ sa stali cieľovou skupinou pripravovanej expanzie.Sú totiž tými vinníkmi, ktorí majú dominantný podiel na skutočnosti, že ním vlastnená a privlastňovaná pravda vyvoláva u mnohých z nich a nielen u nich predstavu existencie interpunkčných znamienok. Sprievodcami   ním prezentovaných právd sa často oprávnene stali otázniky a v rétorike otázky.Táto skutočnosť pravdepodobne privádza pána poslanca k afektovaným stavom, výsledkom, ktorých je dať do pohybu parný valec /možno spomienka na Mečiarovu Zlatú Idku/. V jeho konkrétnom prípade ide o zdvihnutie rukavice a dávnejšie spomenuté hádzanie kameňov v podobe trestno-právnych sporov za  informácie, ktorých pravdivosť a objektivitu s najväčšou pravdepodobnosťou chce určovať on. “ To iné“, čo sa nezhoduje s jeho predstavami o objektivite a pravde, je už v jeho preklasifikovaní považvavané za  útok, dokonca teror.

No nejaké kamene je potrebné využiť, keď neboli využité dlažobné kocky pred Úradom vlády, ktoré považoval za potencionálnu bojovú muníciu s možným deštrukčným využitím. Dramatické scenáre dokáže režírovať dobre, to sa mu uprieť nedá. Tiež to bola jedna z jeho právd, ktorá pravdou nebola a kľudne mohla byť preklasifikovaná ako šírenie poplašnej správy.

Rozhorčenie pána poslanca nad informáciou, že si telefonoval s talianskym podnikateľom Antonínom Vadalom podporilo jeho rozhodnutie stať sa aktívnym aktivistom v presadzovaní objektivity v médiách. Chvályhodné rozhodnutie. Ako sa to však v takýchto príbehoch stáva, občas sa zvykne zraziť “ pravda“ s pravdou. Pán poslanec tvrdí, že žiaden dôkaz neexistuje a talianska prokuratúra takouto informáciou nedisponuje. Novinárka Maria Grazia Mazzola potvrdila, že talianska prokuratúra žiadne dementovanie správy o telefonáte nevydala. Takéto oponovanie ho však už nezaujíma.Samozrejme pravda má dva konce. A ten jedine pravdivý drží v rukách pán poslanec. A ak o ňom niekto pochybuje tak trestno- právny kameň bude na dotyčného z “ Ficometu“ vystrelený v podobe trestno- právneho konania. Každú kauzu uzatvára s právom na “ neodpoveď“. Nasledujúce reakcie považuje za nepodstatné. Ako autor egoelitnej pravdy sa predsa vyjadril.

Ďalším aktívnym popudom k “ zdvihnutiu hodenej rukavice“ voči médiám sa stali naši západní susedia. Konkrétne rakúske noviny Kuriér, ktoré napadol, že v deň prezidentských volieb bol v nich zverejnený rozhovor so šéfredaktorkou denníka Sme, v ktorom bol označený, že stojí na čele mafie a je osobným priateľom Mariána Kočnera. Zareagoval novinár Konrad Kramar/ autor článku/. Poskytol informáciu, že sa nejednalo o rozhovor, ale o článok, v ktorom takéto tvrdenia ako uvádza pán Fico neodzneli a článok bol zverejnený deň pred voľbami. Táto reakcia však už pre neho nie je podstatná. Jeho pravda je ošetrená nepriestrelnou vestou.Zaujímavé je však sledovať jeho individuálny vývoj v zbieraní mediálnych skalpov. Domáce prostredie mu už nestačí, tak expanziu individuálneho “ objektívneho“ vplyvu začína uplatňovať aj zahraničných mediálnych teritóriách.

Rozhodol sa pre otvorenie frontovej línie s médiami dovtedy, kým nebudú pracovať tak ako majú. Kritéria ako majú pracovať určí novela pripravovaného tlačového zákona, ktorá pravdepodobne jasne stanoví, čo je objektívne a pravdivé.  Možno sa dočkáme aj znovuzrodenia k stanoveniu čo najvýraznejšej objektivity. A pripravovaný mediálny zákon sa môže doplniť komisiami  „mediálnych koaličných trojok“. Stačí si zobrať za príklad nedávnu minulosť, v ktorej boli aktívne koaličné päťky, za svoju budúcnosť.  Priestor pre sfunkčnenie hodnotiacich koaličných trojok môže uzrieť svetlo sveta  a strážiť objektivitu mediálneho priestoru.

Niekedy pán poslanec pripomína Kyklopa. V gréckej a neskôr v rímskej mytológii to bol veľký obor, ktorý mal v strede čela jedno oko. Aj ten náš často vystupuje s tou svojou jednookou pravdou. Takýto stav nemá nikdy dlhú životnosť.

Teraz najčítanejšie

Ivan Bindas

Som psychológ. Zaujíma ma spoločenské a politické dianie. K týmto témam by som sa rád vyjadroval.