Denník N

Zajtra to nebude iba o tom, kto bude prezidentom. Poďte voliť!

Zdroj: https://www.facebook.com/zcaputova/
Zdroj: https://www.facebook.com/zcaputova/

Zajtra dostaneme príležitosť ukázať výplatnú pásku súčasným politikom. Odmeníme poctivého prospechára, ktorý sa najprv tváril ako socialista-liberál a teraz je slušný kresťan alebo ukážeme, že verbálne deklarovanie hodnôt nestačí, ale treba autenticky žiť?

Počas kampane ste už asi počuli všetky možné dôvody, prečo voliť, a prečo Zuzanu Čaputovú, preto ich nechcem opakovať. V tomto krátkom blogu chcem vyjadriť iba jednu jedinú prosbu: choďte voliť!

Nemajme pocit, že už je rozhodnuté, pretože nie je. Nechcem sa prebudiť do takého rána, aké som zažil pred rokom, keď v Česku vyhral Miloš Zeman a hneď v svojom prvom príhovore začal útočiť na koho sa len dalo, lebo už mal „definitívu“: už bol zvolený, už mohol všetko.

Je to presne tento druh politikov, ktorí ťahajú už 10 rokov Slovensko dolu vodou – tí, ktorí si myslia, že po voľbách môžeš všetko. A že pre zvolenie môžeš všetko: spraviť si zo štátneho rozpočtu stranícku a kampaňovú peňaženku, mať za sebou tých, ktorí dohadzujú štátne tendre kamarátom a známym, môžeš rozsievať zlosť a hnev voči každému, kto sa ťa opováži kritizovať a aj voči protikandidátke, ktorá to nerobí a namiesto toho vyzýva na slušnosť a korektnosť. Chcete od takého človeka, aby bol katolíkom, keď sa to hodí? Dá sa to! Aj keď “možno” bol komunistom. Ani vymyslieť si vlastné desatoro nie je problém. Škoda, že v ňom chýba nepokradneš, nebudeš krivo svedčiť…

Je to jeden z tých, ktorí hovoria o spájaní Slovenska a potom vymýšľajú, ako čo najviac ošpiniť svoju oponentku a jej podporovateľov. Nevyšla koncipientská prax? Vraj aj Advokátska komora vraví, že všetko bolo v súlade so zákonom? Nevadí! Skúsime porušenie moratória a ako podklady použijeme náhodnú stránku, ktorá počas neho spustila reklamu s Čaputovej grafikou. Že to môže spraviť úplne každý? A že na to kandidátka oficiálne upozornila, že zrejme ide o antikampaň? Nevadí, zaútočíme na jej podporovateľa! A hlavne – nič z toho si nenecháme vysvetliť, nemáme záujem.

Michal Styk, oficiálne registrovaná tretia strana, podporujúca Zuzanu Čaputovú, vysvetľuje obvinenia Maroša Šefčoviča.

V týchto voľbách ide naozaj o veľa, najmä však ide o to, či ukážeme karieristom a prospechárom, že ich doba skončila a prišla nová, v ktorej nebude chybou hovoriť to, čo si človek naozaj myslí, v ktorej nebude politika založená na marketingových poradcoch, ale na autentických názoroch a myšlienkach. Ak nechcete voliť Zuzanu Čaputovú pre to, čím je, voľte ju pre to, čím nie je.

Nie je obyčajným prospechárom, pre ktorého by ste boli iba hlas v štatistike, príspevkom na ceste za jeho osobným egom a kariérou. Zuzana Čaputová nie je tým, kto úsmevom a rečami zakrýva to, že podstatou jeho kampane je vlastne antikampaň.

Teraz najčítanejšie