Denník N

Čaputová vs.Šefčovič ( 40:18 po prvom polčase )

Zvlátnutý prvý polčas neznamená víťazstvo. Potvrdzuje to aj športová história.

Prezidentské voľby majú za sebou prvý polčas. Chuť na zmenu však treba dotiahnuť do konca. Športoví fanúšikovia si spomenú na niekoľko prípadov, keď ani vysoký náskok v polčase, alebo akýkoľvek náskok tesne pred koncom zápasu, neznamenal víťazstvo.

AC Miláno vs. FC Liverpool vo finále Ligy majstrov v roku 2005: Miláno viedlo od prvej minúty a cez prestávku sa tešilo zo stavu 3:0. To je vo futbale takmer nedostižný náskok. A predsa. Liverpool (aj s dvomi českými hráčmi) vyrovnal v priebehu 6 minút a po penaltovom rozstrele si odniesol domov víťaznú trofej.

Manchester United vs. Bayern Mníchov vo finále Ligy Majstrov v roku 1999: V tej chvíli oslavoval celý Mníchov. Už sa otváralo šampanské. V 90. minúte viedol Bayern 1:0. Zostávali 3 minúty nadstaveného hracieho času. 91 minúta, Sheringham 1:1. 93 minúta, Solskjaer 2:1 pre Manchester. Záverečný hvizd. Koniec zápasu. A šampanské tieklo prúdom v Manchestri.

Aj v mojom obľúbenom golfe nájdeme veľa podobných príkladov. Napr. rok 2016 a finále The Masters (ikonický turnaj na ikonickom ihrisku). Jordan Spieth, obhajca víťazstva, šiel do nedeľného finále s náskokom 5 rán. To je snáď väčší náskok, ako 3:0 vo futbale. Golfové turnaje profesionálov sa hrávajú väčšinou 4 dni. Čiže Spieth mal za sebou už väčšinu zápasu. Na 12tej jamke mal náskok už len 1 ranu, ale na golf stále dosť. A potom to prišlo. Dve rany do vody, trestné rany, bunker a odchádzal z 3-párovej jamky s výsledkom +4. Info pre negolfistov: takýto výsledok by mal na 3-páre dosiahnuť začínajúci golfista. Spieth skončil nakoniec na delenom druhom mieste. Okrem straty bodov a zeleného saka ho to stálo aj zhruba 1 milión USD na prémiách.

Čo som tým chcel povedať? Nevykašlime sa na druhé kolo volieb. Ešte sme iba v polčase…

Teraz najčítanejšie