Denník N

Varíme s Medveďmi – Fašírky bez mäsa s chrenovou omáčkou

Zdravíme Vás. Po krátkej pauze minulý týždeň, pokračujeme v sérii receptov s dôrazom na bielkoviny a sacharidy s tukmi šetriace. Máme nový počítač a aj novú zrkadlovku ktorá, byť nie sme žiadni fotografi, dáva slušné fotky. Teda, ak si napríklad objektív nezalepíme špinavým prstom, čo sa nám stalo aj teraz. :) Ale nevadí, s chuťou do toho.

Tieto fašírky sú zaujímavé tým, že sú zároveň aj prílohou, takže sa môžeme vyvarovať knedliam či zemiakom a pritom sa skvele hodia ku chrenovej, alebo inej omáčke. Majú skvelú chuť a zasycujúci efekt, navyše sú vhodné aj pre vegetariánov.

Potrebujeme: Deti, my sme robili naozaj bohaté štyri porcie medvedie, a aj tak nám stačili iba dva grahamové rožky a zhruba pol šálky vločiek. Takže sacharidy boli zastúpené skutočne mierne. Bielkoviny sme dodali tromi kockami údeného tofu a tromi vajíčkami. (Vegáni, namiesto vajíčok dobre funguje cícerová múka. Pekne vám zmes spojí. Ostatne chrenová omáčka tiež nie je problém, náhrad kravského mlieka je dostatok.) Ďalej potrebujeme mladú cibuľku, strúčik cesnaku, jednu mrkvu, jeden kaleráb či inú koreňovú zeleninu, olej, koreniny a bylinky podľa vlastnej chuti. My sme dali trochu čierneho mletého korenia, oregano, kôpor, mletú rascu a soľ. Na obrázku je ešte chren, ale k omáčke sa dostaneme neskôr.

Mladá cibuľka či pór sú super. Očistenú a nakrájanú ju speníme na troche oleja.

Vezmeme najlepšie mlynček na mäso. Špeciálne pre vegetariánov nevyhnutný prístroj :) a pekne jednotlivé ingrediencie postupne očistíme a zomelieme do vhodnej nádoby. Mrkvu, kaleráb, tofu, cesnak, namočené a vyžmýkané rožky… Samozrejme, môžete strúhať na strúhadle, ale podľa možnosti sa vyvarujte mixérom, ktoré vám urobia z ingrediencií kašu. Nech to má štruktúru.

Pridáme vločky, dve vajíčka, urestovanú cibuľu, koreniny, bylinky a trochu soli.

Dobre pomiešame a dáme do chladničky na polhoďku odpočívať.

My sme už nepotrebovali žiadnu múku. Zmes sa krásne spojila a po odstátí, pekne držala pokope, ľaľa…

A pozrite, aké krásne fašírky sa nám podarilo vyformovať. Lepšie sa tvarujú navlhčenými rukami, fašírky sme poukladali na plech pokrytý pečiacim papierom a potreli tretím posledným vajíčkom.

A potom už len rozohriať rúru na 180 stupňov a upiecť do zlatova, čo potrvá takých 35 minút. Fašírky necháme po upečení odstáť aspoň polhodinku. Následne ich môžeme pokojne a bez rizika odstrániť z papiera a použiť.

A chrenovka? Nuž potrebujeme chren a ak nie je čerstvo strúhaný, holt v tomto období aj sterilizovaný pomôže. Ďalej je to mlieko, cmar, či jogurt, trocha špaldovej múky, olej, jeden strúčik cesnaku, bobkáč a celé nové korenie. Samozrejme ak treba, trochu posolíme a osladiť môžeme napríklad zerocukrom a podobne, len trošíčku.

Zoberieme olej, pridáme jednu kopcovitú lyžicu múky, speníme, pridáme mlieko s cmarom, pretlačený cesnak, bobkáč, korenie, soľ a cukor. Metličkou miešame do zovretia.

Po krátkom povarení pridáme horu chrenu, premiešame a ihneď odstavíme. My milujeme chrenovú omáčku, ktorá nám po prehltnutí ide vyraziť mozog z hlavy, ale samozrejme ostrosť omáčky je na vás.

A tu je výsledok. Dobrú chuť od Medveďov.

 

Teraz najčítanejšie