Denník N

Nabudúce postavíme Ľuboša Blahu

Volebná noc v Starej tržnici
Volebná noc v Starej tržnici

Nedá mi nezareagovať na už druhý deň trvajúce útoky voči Progresívnemu Slovensku a vystúpeniu jeho predsedu a kolegu zo strany SPOLU po víťaznom prejave Zuzany Čaputovej.

Hneď v úvode chcem zdôrazniť, že Blahu by sme nikdy nepostavili. To dokáže asi len fotka mladého Vladimira Iľjiča Lenina. Ale teraz vážne… skúste si predstaviť, aké by ste mali dnes pocity, keby  Zuzana Čaputová nekandidovala a voľby by vyhral človek Smeru, alebo niekto ešte horší…

Zuzana Čaputová vyhrala prezidentské voľby preto, lebo bola jednoznačne najlepšou kandidátkou spomedzi všetkých tých, ktorí sa uchádzali o prezidentský post. Je to vysoko inteligentná, šikovná a milá žena, ktorá si získala vaše srdcia a podľa mňa v budúcnosti osloví aj časť ľudí, ktorí jej v sobotu nedali svoj hlas.

Zuzana Čaputová má rétorické schopnosti, ktoré sú v slovenských pomeroch nevídané a máme sa od nej čo učiť. Snažil som sa byť objektívny a jej vplyv na víťazstve som ocenil na 99%, pričom to zvyšné 1% pozostávalo z: volebného tímu zloženého z členov a sympatizantov Progresívneho Slovenska (ďalej len „PS“), členov a sympatizantov PS, ktorí si kampaň odmakali v teréne, predstaviteľov hnutia PS a širokej verejnosti, ktorá bojovala za spoločný cieľ v reálnom živote alebo na internete.

Bez toho, aká je Zuzana Čaputová, akú má minulosť a schopnosti, by sa prezidentkou nikdy nestala. Išla do kampane s tým, že ide vyhrať a tak to vnímalo aj celé PS, aj keď sme vedeli, že ju vlastne stratíme a darujeme ju vám všetkým, občanom Slovenskej republiky. PS ostáva oslabené a vám zostáva nadstranícka prezidentka, ktorá bude ku každému z vás a nás pristupovať rovnako.

Avšak, bez toho 1% by sa Zuzana Čaputová prezidentkou nikdy nestala. Mohla by byť akákoľvek úžasná, bez poznateľnosti a veľkej podpory kampaňujúcich ľudí by to nešlo. Ak ste niekedy zbierali podpisy pod petíciu, tak viete, čo to je vyzbierať 100 podpisov. Mladí či starší členovia a sympatizanti PS ich vyzbierali vyše 17 tisíc, čo je výkon, za ktorý si zaslúžia moju poklonu.

Bolo to práve PS, ktoré našej kandidátke dodávalo psychickú silu a financovalo štart kampane. Kampaň viedla skupinka mladých ľudí, ktorá vyhráva voľby za voľbami. Neboli to žiadne veľké agentúry, ale „banda“ mladých šikovných ľudí.

Nasledovalo roznášanie stoviek tisícov letákov, do ktorého sa zapojila celá členská základňa PS a všetci naši sympatizanti. Obrovský kus práce ste urobili práve vy, ktorí ste komunikovali s okolím, rodinou, písali ste statusy, články, robili memečka, … To bolo to 1%, vďaka ktorému sa to všetko podarilo.

Sobotňajšia volebná noc v Starej tržnici v Bratislave bola aj našou nocou. Bola možnosťou, ako sa PS a samotná Zuzana Čaputová odvďačia zástupcom svojich členov a sympatizantov, ktorí si to odmakali v uliciach. Hovorím o zástupcoch, lebo všetci by sa tam nepomestili.

Či sa to už niekomu páči alebo nie, my sme si za svojho predsedu zvolili Ivana Štefunka, tak isto, ako sme si za podpredsedníčku zvolili Zuzanu Čaputovú a bojovali za ňu na všetkých frontoch. Ivan Štefunko reprezentuje naše hnutie. Reprezentuje hnutie, ktoré postavilo prezidentskú kandidátku a pomohlo jej vyhrať.

Ivan Štefunko mal plné právo postaviť sa na pódium a vyjadriť sa k voľbám v našom mene. Ostatne, je to vo svete bežná prax. Bolo správne, že Zuzana Čaputová už pri ňom nestála, lebo v PS končí a svoju funkciu bude vykonávať nezávisle od akýchkoľvek strán. O dva mesiace máme eurovoľby, kde reálne hrozí, že do Europarlamentu sa dostanú fašisti. Je bežnou praxou, že na konci jednej kampane sa pripomenú najbližšie voľby a zástupcovia strán požiadajú o podporu ľudí aj v týchto voľbách. Preto bol na tribúne aj Miroslav Beblavý, keďže jeho strana vytvorila koalíciu s našim hnutím.

Ich spoločný výstup bol absolútne v poriadku a mňa skutočne prekvapujú reakcie ľudí, ktorí zrazu útočia na Ivana Štefunka a Progresívne Slovensko. Za to vystúpenie by sa nemal nikto ospravedlňovať. Bola to aj noc členov a sympatizantov PS, ktorí chceli počuť vyjadrenie predsedu PS, ktorý si k tomu prizval predsedu spriatelenej politickej strany. Na tom nie je nič zlého.

PS podporovalo Zuzanu Čaputovú preto, aby Slovensko malo skvelú prezidentku a aby sa slovenská a možno aj stredoeurópska politika pohli dopredu. Neočakávame, že nám za to poďakujete. Nepotrebujeme prejavy uznania. Nemusíte nás voliť… ale takéto útoky si nezaslúžime.

Ešte raz zdôrazňujem, že Blahu by sme ako kandidáta nikdy nepostavili. Týmto ho pozdravujem a prajem mu skoré uzdravenie.

 

Teraz najčítanejšie