Denník N

Čo sa skrýva za scénou Veľkej ceny Formuly 1

Minulý víkend ľudia na celom svete opäť sledovali jednu z najveľkolepejších udalostí športového kalendára: Veľkú cenu Formuly 1 v Bahrajne. Ak medzi divákov a diváčky tejto udalosti patríte aj vy, mohlo by vás zaujímať aj týchto päť vecí, ktoré sa v Bahrajne dejú mimo prestížneho okruhu:

Používanie Twittera môže byť trestné

Kritizovať vládu na sociálnych sieťach sa v Bahrajne nevypláca. Príspevok s kritickým obsahom vás totiž môže ľahko dostať do väzenia. Príkladom je popredný obhajca ľudských práv v krajine, Nabeel Rajab. Nabeel si odpykáva päťročný trest za to, že na Twitteri uverejňoval príspevky kritizujúce konflikt v Jemene a upozorňoval na obvinenia z mučenia vo väzení Jaw. Podobný osud stihol aj Najah Yusufovú, ktorá skončila vo väzení za publikovanie príspevkov kritizujúcich práve preteky F1.

Obrancov a obrankyne ľudských práv prenasledujú a trestne stíhajú

„Po tvrdom zákroku v roku 2016 väčšinu obrancov a obrankýň ľudských práv v Bahrajne uväznili alebo donútili opustiť krajinu,“ hovorí aktivista za ľudské práva, Sayed Ahmed al-Wadaei. Sayed našiel v roku 2012 útočisko vo Veľkej Británii, potom ako bol zadržaný, mučený a odsúdený vojenským tribunálom na šesť mesiacov väzby. Bahrajnským úradom to však nestačilo. Pred rokom svojvoľne zadržali Sayedovu svokru, švagra a bratranca, na odvetu za to, že aj v exile pokračuje vo svojej ľudskoprávnej práci.

Počet ľudí bez štátnej príslušnosti v Bahrajne rastie 

Vláda stále častejšie zbavuje ľudí v krajine občianstva, čo uplatňuje ako trest za „zločiny proti národnej bezpečnosti“. Od roku 2011 bolo takto potrestaných viac ako 800 ľudí. 115 z nich stratilo občianstvo po absurdnom hromadnom  súdnom procese, ktorý sa opieral o priznania získané mučením.

Chorí väzni a väzenkyne sú úmyselne zanedbávaní

Nedávne vyšetrovanie Amnesty Intenational odhalilo v Bahrajnskej väznici Jaw šokujúce rozmery zámerného zanedbávania lekárskej starostlivosti. V niektorých prípadoch bola väzňom a väzenkyniam s vážnymi zdravotnými problémami ako rakovina, roztrúsená skleróza, či kosáčiková anémia, odmietnutá odborná starostlivosť a lieky.

Zástupcovia a zástupkyne opozície nemôžu kandidovať do štátnych úradov

Minulý rok bahrajnské úrady zintenzívnili svoje brutálne útoky na opozíciu. Novoprijatý zákon totiž znemožňuje „osobám aktívnym  v rozpustených politických hnutiach“ kandidovať do štátnych úradov. A keďže hlavné opozičné hnutia v krajine, Waad a Al Wefaq, boli minulý rok rozpustené, ich predstavitelia a predstaviteľky nemajú možnosť kandidovať vo voľbách.

Toto však nie je všetko. Správy o stave ľudských práv v Bahrajne zďaleka nie sú také jagavé ako vysoko výkonné automobily na veľkolepom okruhu F1.  Viac informácií o situácii v krajine nájdete v najnovšom prehľade Amnesty International. TU

Ak sa Vám páči, čomu sa venujeme, podporte nás Vašimi 2%. Viac informácii nájdete TU.

Teraz najčítanejšie

Amnesty Slovensko

Chceli by ste žiť v krajine, kde sú si všetci ľudia rovní a kde vládne ľudskosť a dôstojnosť? My rozhodne. Preto v Amnesty International bojujeme za ľudské práva pre všetkých. V tomto blogu sa dozviete viac o našich projektoch, ľuďoch, ktorých podporujeme alebo ktorí podporujú nás a mnoho ďalšieho. A ak chcete nášmu zápasu pomôcť, môžete nás podporiť svojím podpisom na www.pripady.amnesty.sk alebo si môžete zaobstarať Pas do Krajiny ľudskosti, aby sa vám ľahšie cestovalo https://darujme.sk/2405/ Blogy vyjadrujú osobný názor autorov a autoriek a nutne nereprezentujú stanovisko celej organizácie.