Denník N

Červené prítmie

… huónskej borovice

Noc bola pokojná. Ak nepočítame to, že okolo tretej ráno prišlo nejaké auto a okolo šiestej policajti.

Počúvli sme radu ženy z Informačného centra a vyštartovali sme až po desiatej. Sneh bol už odprataný a podľa kôp na stranách cesty Luke odhadoval, že by sme pokojne prešli. Po pár kilometroch sa však kôpky zmenili na kopiská.

Uprostred nikde-ničoho sme našli snehuliaka. Sneh má zaujímavú silu, z dospelých spraví deti.

Zastavili sme sa pri vodopáde Nelson Falls a neskôr vybehli na kopec Donaghys Hill Lookout. Podľa stôp v snehu sme vedeli, že sme v ten deň boli na vrchole prví. Človeka potešia aj bezvýznamné víťazstvá.

O pár hodín neskôr sme došli k jazeru Lake St. Clair. Je to najhlbšie jazero Austrálie. Bolo krásne, len počasie malo pms – svietilo slnko, snežilo, pršalo, lialo.

Vybrali sme sa za vtákopyskami, ale samozrejme, že sme nevideli ani jedného. Sú to plaché zvieratá, aktívne za súmraku, nebudú sa predsa len tak uprostred dňa predvádzať nejakým turistom len preto, že prišli na chvíľu z Európy.

Ďalším plánom cesty bol Derwent Bridge, kde miestny umelec, Greg Duncan, roky do reliéfu The Wall vyrýva historické námety Tasmánie. Reliéf pokrýva každú stenu veľkej miestnosti. Tlmená hudba a šero vytvárajú vianočnú atmosféru. Jednotlivé výjavy sú dramaticky osvetlené. Cítime sa sviatočne. Sme ticho ako v kostole.

Greg začal s projektom pred desiatimi rokmi a dúfa, že o tri bude dokončený. Stena bude mať neuveriteľných sto metrov. Drevo, ktoré používa je tasmánska rodáčka, huónska borovica. Rastie pomaly, za rok iba niečo medzi 0.3 až 2 mm, ale jej konečná výška môže byť aj štyridsať metrov. Na to však potrebuje až tritisíc rokov a tento vek z nej robí najstarší žijúci organizmus na svete. Drevo je sfarbené dočervena a tá vôňa! Nečudo, že kvôli nemu tu založili trestaneckú usadlosť.

Odsúdenci spracovávali drevo na stavbu lodí, pretože drevo je ľahké, ale odolné a dobre sa s ním pracuje. Olej, ktorý obsahuje, mu dáva typickú vôňu a ochraňuje ho. Dodnes sa používa v nábytkárskom priemysle.

 

Použitá literatúra:

http://www.thewalltasmania.com/

http://www.tastimber.tas.gov.au/SpeciesDetailsGeneral.aspx?SpeciesID=7

http://www.parks.tas.gov.au/file.aspx?id=6575

 

 

Teraz najčítanejšie