Denník N

Pluska si povedala, že urobí z moderátora rasistu

foto: pluska.sk
foto: pluska.sk

Michal Havran asi ostal v pondelok ráno pri novinovom stánku veľmi prekvapený, keď videl svoju fotku aj s veľkým nápisom Rasista? O Havrana sa bulvár donedávna vôbec nezaujímal. Robí to až v poslednej dobe, keďže je priateľom herečky. Články o dvojici patria medzi najčítanejšie a tak v téme „Havran“ bulvár pokračuje a to aj vtedy, keď nie je o čom.

To je aj prípad článku Rasista po jej boku? v Plus Jeden Deň: redakcia varila z vody a použila prostriedky, ktoré čítanosť vždy zaručia: s titulkom rasista spochybnila jeho povesť, zodpovednosť schovala za otáznik a nezabudla úvod k textu doplniť slovíčkami ako šokujúci, strach, drsný útok, ktoré na čitateľov fungujú vždy. To, že titulok nie je pravdivý, a že ho samotná Pluska popiera aj v texte, novinám nevadí. Havran je však už označkovaný ako rasista.

Moderátor relácie Večera s Havranom, dlhoročný publicista minulý týždeň napísal kritický článok o tom, že Slovensko odmieta emigrantov z Afriky. „Bola to príležitosť zachovať sa správne, malá skúška, no my v týchto disciplínach zlyhávame, nechápeme, že sa práve testuje ľudskosť a máme príležitosť urobiť niečo dobré, dokonca také dobré, že nás nikto nebude podozrievať z vypočítavosti.“ Súčasťou komentára bola aj ironická veta, ktorú použil Havran aj v statuse na Facebooku k článku: „Treba pritvrdiť, udrieť na africkú háveď, ešte by sa nám tu mohla usadiť, utiecť z táborov a založiť si rodiny. Ako by to vyzeralo, teraz, keď nás už aj Breivik pochválil za modelovú imigračnú politiku….“

Práve ironický status stačil Pluske na napísanie článku z titulnej strany s nadpisom Rasista po jej boku? a textom: „poriadne prestrelil. Na sociálnej sieti drsne okomentoval prijímanie utečencov na Slovensku. A jeho slová mnohým naháňajú strach. Je frajer Eleny Podzámskej (43) rasista?“

V samotnom článku sú noviny miernejšie. Píšu, že Havran „útok myslel zrejme iba ako ironickú kritiku ľudí, ktorí sú skutočne vysadení proti imigrantom“ a citujú Havrana, ktorý redakcii vysvetľuje, že je to normálny literárny text, v ktorom použil hyberbolu a že si myslí, že ľuďom v núdzi treba pomáhať.

No pachuť spojenia Havran a rasista ostáva, hlavne u tých, ktorí si noviny nekúpili, ale titulku videli. Článok vyšiel aj na webe, včera bol zamknutý v Piane. Keďže predplatiteľov Piana v segmente bulvárnych médií nie je veľa, ako to je v skutočnosti s rasizmom a Havranom, si veľa ľudí neprečítalo.

Označiť niekoho len tak za rasistu, aj keď s otáznikom, je manipulatívne a nezodpovedné.

„Vedenie redakcie za manipulatívnu titulku ospravedlňuje snáď iba to, že nič iné od nich nikto neočakáva. No ani bulvár si nemôže dovoliť napísať o niekom vážne obvinenie a potom sa tváriť, že ho akože v texte o 13 strán ďalej vysvetľujú. Roky som sa angažoval vo všetkých možných protirasistických aktivitách. Spôsob, akým ma spojili s rasizmom, považujem za urážku,“ reagoval pre blog Havran.

Pokúšam sa získať stanovisko šéfredaktorky denníka.

Prečítajte si aj ďalšie články, v ktorých hodnotím prácu médií.

Teraz najčítanejšie

Omediach.com

Tento mediawatch blog je o etike v žurnalistike, prešľapoch novinárov, zásahoch do ich práce.  Autorkou je šéfredaktorka webu OMEDIACH.com Miroslava Kernová. V minulosti pracovala pre SME a Trend.