Denník N

Neboli daňové priznania jednoduchšie ”pešibusom”?

Mnohí živnostníci už majú za sebou prvú on-line skúsenosť s podaním daňového priznania. Akú?

No nie moc dobrú. Vraj „pešibusom“ v minulosti to bolo jednoduchšie.

Nehovorím to ja, ale oni sami. Najprv však dajme slovo samotnej Finančnej správe. Tá vraj všetko úspešne zvládla a nikde nezaznamenali žiadne problémy. Klienti ich vraj hodnotili pozitívne, hlavne za rýchlosť vybavovania a krátke čakacie doby.

Aktuálna štatistika zaevidovaných odovzdaných riadnych daňových priznaní k dani z príjmu:

Celkovo Z toho e-podania
DPFO (typ A) 293 678 6 114
DPFO (typ B) 353 950 304 466
DPPO 137 206 134 533
Celkom *784 834 445 113

*stav zaevidovania k 1.4.2019 24.00 hod.
Zdroj: Finančné riaditeľstvo SR

 A teraz už skúsenosti bežných živnostníkov. Prinášam ich v originálnom znení:

Skúsenosť prvá (žena, 24 rokov): Odhodlala som sa, že priznanie si podať zvládnem sama. Aktualizovala som si v Klientskom centre čip na OP. Ďalej už registrácia cez finančnú správu mi nešla ako po masle. Nešlo mi to cez moj súkromný počítač, ani cez firemný a ani cez priateľov. Totiž na to je treba stiahnuť si aplikáciu, ktorú nepovoľuje každý počítač – aby sa to dalo, treba si na to stiahnuť ďalšiu aplikáciu. Konečne sa mi podarilo zaregistrovať sa až cez SUSEDKIN počítač. Už vtedy som mierne nadávala, ale v porovnaní s tým, čo prišlo neskôr, to bolo nič. Mojej účtovníčke som pripravila všetky potrebné podklady, na základe ktorých mi vypočítala sumu na zaplatenie a  vytvorila mi súbor na elektronické nahratie, ktoré ahčilo dosť času pri vypisovaní daňového formulára. Po vložení súboru sa mi tam všetky údaje nahrali. To bolo fajn. Aj keď mala problém s mojim DIČ číslom, že jej to vypisovalo, že neexistuje. To bola tiež zaujímavosť, ale na druhý deň to zrazu už nerobilo. Doteraz nechápeme. Po vyplnení formulára s potrebnými prílohami som už išla na vec, že to idem podať a podpísať KEPom. Upozorňujem, že som mala ten susedkin počítač. Napísalo mi, že si musím STIAHNUŤ APLIKÁCIU. Vtedy som dostala už riadne nervy!!! Takže stiahla som si aplikáciu, ktorá sa sťahovala asi tak hodinu. Po stiahnutí som si myslela, že to už bude ok. Začalo mi to vypisovať, že sa to stále nedá podpísať, lebo počítač nemá stále tú aplikáciu, pričom v počítači už bola. Bol so mnou aj môj sused IT-čkár!!! Nechápal…Vytiahli sme ďalší počítač, že tam by to malo byť ok, že chyba je asi v počítači alebo čo. NEPODARILO SA ani po otvorení dokopy 6tich počítačov. Myslela som si, že ich všetky vyhodím von oknom. Skončilo to tak, že som daňové priznanie odniesla ručne na ďanový úrad sama!

 Skúsenosť druhá (muž, 43 rokov): No ja môžem povedať asi toľko. V živote som toľko nenadával ako pri tomto. Robím si priznanie a podávanie ako SZČO sám. Vidno, že sa strašne snažilo X ľudí spraviť elektornické podávanie funkčným, čo sa aj podarilo, ale: portál je veľmi neprehľadný. Dopátrať sa k nejakej informácii, alebo nájsť čokoľvek, vyžaduje milión preklikov. Je tam síce kopa tutoriálov, ale je ich tak veľa a sú tak roztrúsené, že viac zdržia ako pomôžu. Ďalej rozbehať čítačku a zrealizovať ten jeden klik (podpis) vyžadovalo hromadu inštalácií (samotná čítačka potrebuje asi 3 softvéry, aby bežala)… Vlastne všetko som spravil systémom pokus omyl – pretože to bolo nakoniec rýchlejšie ako nájsť info v hromade neprehľadných informácií na portáli finančnej správy. Prečo nespravili jednoducho sekciu „podanie daňového priznania“ ? Nič také tam nie je. Všetko skryté, roztrúsené a neprehľadné. Nakoniec sa mi to celé po cca 3 hodinách podarilo, a to sa považujem za počítačovo zdatného. Čo napríklad taká staršia pani – živnostníčka, čo doma napríklad šije vankúše alebo niečo podobné a počítač jej veľa nehovorí? Podľa mňa to má problém zvládnuť väčšina živnostníkov. Rozhodne by sa to malo sprehľadniť a zjednodušiť.

 Skúsenosť tretia (muž, 31 rokov): Moja skúsenosť bola, klop klop, dobrá. Na mojom počítači som si nainštaloval postupne všetky aplikácie, na ktoré ma upozornila stránka slovensko.sk, kde som si vyhľadal sekciu o elektronickom podpise. Následne som sa prihlásil do portálu finančnej správy, kde som sa celkom rýchlo zorientoval. Podanie daňového priznania prebehlo v poriadku. Trochu ťažšie to bolo s vyhľadaním podania žiadosti o potvrdenie pre účely banky, ale ani to nebolo nič, z čoho by som mal hlavu v smútku. Za mňa to bolo v poriadku.

 Môj pohľad

 Ako je vidieť, proces podania daňového priznania on-line nie je pre každého,eufemisticky povedané, ľahký. Takže otázkou zostáva – ak chcel štát podávanie daňových priznaní občanom zjednodušiť, prečo to vypálilo zase naopak a problémy im pribudli?

Podobné zmýšľanie vidieť aj pri projekte ekasa, ktorému som venovala blog tu: https://dennikn.sk/blog/1415960/dalsia-koalicna-rozbuska-do-podnikania-sa-vola-e-kasa/?ref=list

Ide o rovnaký princíp šitia vecí horúcou ihlou. Miesto toho, aby on-line podávanie daňových priznaní ľuďom uľahčilo život, máme tu škrípajúce zuby, ľudí zmätene postávajúcich v on-line labyrinte formulárov či aplikácií a ”vystrašené” počítače, ktoré takmer vyleteli z okien.

Štát by sa mal starať o to, aby život svojim občanom uľahčoval a dovolil im vybrať si cestu, ktorá je pre nich najprijatelnejšia. Koniec koncov – funguje práve z jeho daní. Ak im už nedá právo výberu, mal by aspoň zaistiť, aby všetko za každých okolností prebehlo hladko.

Rada si vypočujem aj vaše skúsenosti v komentároch v diskusii.

 

Teraz najčítanejšie

Jana Kiššová

V súčasnosti pracujem v komerčnej sfére ako výkonná manažérka a vo voľnom čase sa venujem obchodovaniu na burze. V minulosti som pôsobila ako poradkyňa ministra hospodárstva, poslankyňa Národnej rady SR a zároveň predsedníčka Výboru NR SR pre hospodárske záležitosti. V strane Sloboda a Solidarita som zastávala pozíciu podpredsedníčky. V septembrových voľbách kandidujem za stranu SaS. Venujem sa hlavne podnikateľskému prostrediu a jeho zjednodušovaniu. Mojím cieľom je odbúrať z neho nezmyselné povinnosti a šikanu, finančnú záťaž, byrokraciu a škodlivé bariéry. Poukazujem na potrebu rovnakého metra pre štát a podnikateľov a potrebu podporovať strednú vrstvu. Slobodu považujem za jednu z najvyšších hodnôt. Rovnako ekonomickú aj osobnú. Som presvedčená, že sú to nevyhnutné podmienky na to, aby sa na Slovensku oplatilo pracovať, podnikať a žiť. O tomto všetkom píšem. Verím, že aj moje príspevky si tu nájdu svojich čitateľov :-).