Denník N

V Pluske paparazzujú 12-ročné dieťa, no na fotky Kočnera s päťstovkami zabudli

Denník Plus jeden deň má zvláštny meter na to, čo zverejňuje a čo nie. Kým pri fotkách, ktoré zachytávajú spôsoby kešu Mariana Kočnera mala šéfredaktorka zábrany ich zverejniť, pri paparazzovaní dieťaťa sa jej svedomie neozvalo.

Minulý týždeň ostali viacerí čitatelia zarazení nad tým, že bulvárny denník špehoval súkromie 12-ročného dieťaťa, a to len preto, že v minulosti hralo v televíznom seriáli. Denník v článku s názvom FOTO Smutný pohľad na bývalú detskú hviezdu: Pozrite, kde sa túla po večeroch celkom SÁM! moralizoval nad tým, že sa chlapec sám pohyboval po nákupnom centre. K textu pripojilo desiatky paparazzi fotiek dieťaťa aj s karhajúcim textom za to, že si samé kupovalo podvečer kolu. Článok dal denník na web a o pár dní dokonca aj na titulku printového vydania.

Titulka Plus jeden deň (tvár dieťaťa som prekryla ja)

Nie je to prvýkrát, keď Pluska tohto chlapca paparazzovala. Minulý rok ho špehovala a pranierovala za to, že sa sám popoludní zastavil v predajni a hral počítačové hry na vystavených notebookoch.

Kde berie tento bulvárny denník právo určovať, ako a s kým ma jedno dieťa tráviť čas po škole? Pritom práve tento bulvárny plátok hrubo porušuje novinárske pravidlá. Podľa etického kódexu maloletých a deti využíva novinár ako zdroj informácie len vo výnimočných prípadoch a s osobitným ohľadom. O zvýšenej citlivosti pri deťoch hovorí aj Dohovor o právach dieťaťa: Dieťa má právo na ochranu pred zasahovaním do súkromia, rodiny, domova a korešpondencie a pred útokmi na jeho česť alebo povesť.

Naviac, vo vlastnom kódexe má denník, že  „novinár bez súhlasu dotknutej osoby smie písať alebo hovoriť o skutočnosti a zobrazovať skutočnosť tak, aby zasahoval do súkromného života dotknutej osoby iba vtedy, ak si to vyžaduje verejný záujem.“ Aký verejný záujem je na paparazzovaní dieťaťa?

Odporúčam aj: Tvár objednávateľky vraždy na titulke nevidieť, jej 15-ročnej dcéry však áno

Iný meter ako na dieťa však majú v Plus jeden deň pri Marianovi Kočnerovi

Presne v ten istý deň, ako v Plus jeden deň dali na titulku 12-ročné dieťa, šéfredaktorka Ivana Mandáková obhajovala to, že pred dvoma rokmi schovala do šuflíka exkluzívne fotky Kočnera, ako preratáva na verejnosti balík 500-euroviek.

Podrobnosti: Šéfredaktorka Plus jeden deň vysvetľuje, prečo nezverejnili fotky Kočnera s balíkom 500-euroviek

Fotky zverejnila Plus jeden deň a následne aj Plus 7 dní až teraz po tlaku iných médií

V roku 2017 nafotil fotograf Plus jeden deň Kočnera, ako vyberá asi sto kusov 500-eurových bankoviek spod palubnej dosky auta a následne z balíka vyberá asi tretinu, vloží do peňaženky a a ide do blízkej reštaurácie. Fotograf, ktorý bol pravdepodobne náhodným svedkom narábania Kočnera s kešu, neodolal, urobil viacero fotiek, a doniesol ich do redakcie. Redakcia to však nezverejnila, existencia fotografií vyšla na povrch až v uznesení o obvinení Kočnera za objednávku vraždy Jána Kuciaka, kde sa píše okrem iného aj to, že Kočner žiadal Jaromíra Haščáka, šéfa Penty, ktorá vlastní denník Plus jeden deň, aby fotky stopol. Mandáková odmieta, že fotky nezverejnila na príkaz Penty. Tvrdí, že na ich zverejnenie nevidela dôvod, a že Kočner im na otázky neodpovedal a potom šla na dovolenku.

Odporúčam aj: Ako funguje horúca linka medzi Pentou a šéfredaktorkou

Pri paparazzovaní dieťaťa už druhý rok nezaváhala, na fotky a verejný záujem v prípade Kočnera si nespomenula ani po obvinení Kočnera, vražde Jána Kuciaka, sledovaní novinárov, ktoré si mal objednať podľa vyšetrovateľov Kočner.

Miroslava Kernová, Omediach.com

Informácie zo zákulisia médií sledujte aj na facebooku omediach.com

 

Teraz najčítanejšie