Denník N

Osho – dediči sekty?

Pred niekoľkými dňami rozvírili vášne fotografie pálenia kníh kňazom v Poľsku. Na hromade sa vyskytli výtlačky Harryho Pottera a Twilightu, avšak moju pozornosť najviac zaujala kniha s nápisom „Osho“. Podobné knihy sú dostupné aj u nás a v Čechách a ich obsah je duchovného charakteru na základe východných náuk.

O fungovaní skupiny Osho u nás viem už pár rokov a mám mierne povedané výhrady. Nemyslím však, že pálenie kníh je dobrý spôsob ako takýto nesúhlas prejavovať, preto by som rád slovenským čitateľom priblížil históriu tejto náboženskej skupiny. Otázku, ktorú si kladiem je či sú si noví členovia hnutia Osho vedomí kompletnej histórii ich spoločenstva.

India
Od začiatku 70. rokov fungovala v Indii komunita veriacich (ašram) vedená guruom menom Rashneesh Sri Bhagwan. Prvé roky sídlili v Mumbai, neskôr sa presťahovali do mesta Púna.

V januári 1981 náhle zomrel člen ašramu menom Vimalkirti. Pretože jeho meno a titul pred vstupom do ašramu boli ‚Princ Welf Ernst Hanoverský‘ a bol vzdialeným bratrancom britského princa Charlesa, jeho náhle úmrtie vo veku 33 rokov na mŕtvicu vyvolalo zvedavosť západo-nemeckých i britských médií.

Ašram preto navštívil dokumentarista Wolfgang Dobrowolny a natočil film ‚Ashram in Poona‘, kde tajne zachytil praktiky tejto skupiny. Začiatkom roku 1983 navštívil Bhagwanov ašram anglo-americký novinár Christopher Hitchens, avšak tentokrát už v jeho novom sídle – komunite Rajneeshpuram – ktorá vyrástla v blízkosti mestečka Antelope v americkom Oregone.

Oregon a bioterorizmus
Vzťahy medzi starousadlíkmi z Antelope a novopríchodzími veriacimi v Rajneeshpurame sa postupne zhoršovali. Potom čo Rajneeshpuramu boli odmietnuté stavebné povolenia na rozšírenie ich nového mestečka, pristúpili členovia skupiny pre radikálny krok.

Rozhodli sa postaviť do volieb v roku 1984 svojich vlastných kandidátov v okrese Wasco a aby zlepšili ich šance na zvolenie, rozšírili v miestnom obchode so zeleninou baktériu salmonely. Nakazených bolo 751 osôb z toho 45 bolo hospitalizovaných. Útok si našťastie nevyžiadal žiadne obete.

V roku 1985 sa členovia komúny rozhodli zavraždiť prokurátora Charlesa Turnera, ktorý bol poverený vyšetrovaním rôznych priestupkov a trestných činov, ktorých sa členovia ašramu mali dopustiť. Tento plán tiež stroskotal.

Následne sa Rashneesh Sri Bhagwan vrátil do Indie a zmenil si meno na Osho. Udalosti detailne mapuje dokument ‚Wild Wild Country‘ natočený v roku 2018. Rashneesh Sri Bhagwan/Osho pôsobil v Indii do svojej smrti v roku 1990.

Christopher Hitchens vs. Krišna Prem
Hitchens sa k Rajneeshpuramu vrátil vo svojej knihe ‚God is not great‘. V úvode kapitoly o východných náukách spomínal na reportáž z roku 1983, spomenul scény z Dobrowolneho dokumentu, osud nemeckého princa a niekoľko neskorších poznatkov.

    „Eventually the commune broke up and dispersed amid serial recriminations, and i have occasionally run into empty-eyed refugees from the Bhagwan’s long and misleading tuition. He himself was reincarnated as „Osho,“ in whose honor a glossy but stupid magazine was being produced until few years ago. Possibly a remnant of his following still survives.“

Hitchensova kniha však vyvolala reakciu, ktorú na základe prechádzajúcej citácie neočakával. Na jeho prítomnosť v Oregone si spomenul člen ašramu menom Krišna Prem (vlastným menom Jack Allanach), pričom Hitchensovi aj vydavateľstvu poslal list. Ten bol zverejnený 20. januára 2016 na portáli OshoNews.

List v krátkosti spomína na stretnutie medzi Krišnom Premom a Hitchensom a zbežne je možné povedať, že toto svedectvo je uveriteľné. Hitchens naozaj bol alkoholik ako to list naznačuje, zároveň členovia skupiny Osho dodnes nahlasujú videá na službe Youtube, ktoré podľa ich názoru poškodzujú ich autorské práva na obrazový materiál z ich ašramov.

Allanach vyčítal Hitchensovi, že nieje fér spomínať smrť Welfa Ernsta, pretože jeho vdova a dcéra sú stále v kontake s ich medzinárodným hnutím.

Allanachov list považujem za skvelý bonus k Hitchensovej knihe. Ukazuje udalosti z inej perspektívy a dokumentuje ako Hitchensova kritika zaťala do živého. List touto formou písomne potvrdil súvislosť medzi bioterorizmom v Oregone z roku 1984 a medzinárodným hnutím Osho, i keď nepredpokladám, že to bol pôvodný zámer pisateľa.

Dedičstvo
Ak Hitchens živil nádej že táto náboženská skupina zanikla, alebo pochyboval či medzi guruom a časopisom Osho existuje súvis, Allanachov list podobné pochybnosti veľmi rýchlo rozptýlil. Osho nie je jediná skupina, ktorá prežila podobný škandál. Japonská sekta Óm Šinrikjó, zodpovedná za útok sarinom v tokijskom metre funguje dodnes pod menom Aleph.

publikáciách ktoré sa útoku z Oregonu venujú bolo konštatované, že skupina niesla všetky znaky sekty, s výnimkou jednej – nejednalo sa o apokalyptický kult. Vo svetle tragédií JonestownuDavidiánov sa jedná skoro o ojedinelý prípad.

Princípy náboženskej slobody, prípadne medzinárodné pôsobenie náboženských spoločností bežne neumožňujú rozpustenie náboženských siekt, dokonca ani v prípadoch ako tento. Konkrétni členovia ašramu Rashneeshpuram boli zatknutí, potrestaní a väčšina z nich je dnes už na slobode.

Osho sa stal globálnou značkou, ktorá predáva duchovné rezorty – hotely, knihy, duchovné cvičenia a pobyty. Napriek tomu, že zomrel v 1990 jeho zjav a štýl sa stali trendovým „franchise“.

Tu na konci textu by som rád preformuloval svoju úvodnú otázku… Teraz keď už viete o detailnejšej histórii hnutia Osho, zmenil sa váš pohľad na ich náuku?

Ref:
God is not great – Christopher Hitchens, Hachette Books 2007

Teraz najčítanejšie