Denník N

Bibione na jar – čo môžeme očakávať od dovolenky pred hlavnou sezónou? | časť tretia

V apríli je najvyšší čas začať myslieť na letnú dovolenku. Tí, ktorým to časovo vyhovuje, však radi využijú možnosť ísť relaxovať skôr. Jún je ideálny aj pre obľúbené letovisko Bibione.

Našinec odchovaný Liptovskou Marou a Chorvátskom si predstaví pri slovách júnmore všeličo. Zrejme však nie to, čo by chcel vyskúšať. Opak je pravdou.

Aj my sme pristupovali k pobytu na severe Talianska pred hlavnou sezónou opatrne a s rešpektom. Najprv sme tam prišli na prelome júna a júla. Čo vám budem hovoriť. Milión ľudí a tisíc stupňov v tieni. Nič pre nás.

A tak sme do Bibone začali chodiť skôr. Keď sme ráno pred odchodom nasadali do auta, bolo mierne nad nulou a nám bolo do smiechu, že ideme k moru a nemáme ani teplé ponožky. Bibione nás však vždy dokonale prekvapilo svojou príjemnou klímou.

Prirodzene, nie sme jediní, ktorí (teraz) vedia, aké úžasné dokáže byť Bibione na konci jari. Minulý rok sme tam prišli na začiatku júna, zmierení že prvý týždeň možno do mora ani nevojdeme. Teplé prúdy a mierna hĺbka však zabezpečila, že za 14 dní sme sa kúpali každý deň. Pripomínam, že nepatríme do klubu otužilcov.

Dovolenka na začiatku júna má mnohé výhody a len niekoľko nevýhod. Spomeniem najprv tie. Nie každý má možnosť vziať si dovolenku v ľubovoľnom termíne. Kto má malé, resp. školopovinné deti, musí prioritne riešiť ich prázdniny.

Aké sú výhody dovolenky v júni?

  • Lacnejšie ubytovanie. Cena za týždeň počas sezóny môže byť dva týždne pred sezónou.
  • Menej automobilov na cestách, žiadne kolóny, nehody, nervy a stres.
  • Menšia tlačenica – na pláži, v obchodoch reštauráciách.
  • Vhodné počasie na výlety, keď je 40 stupňov nad nulou, málokto má chuť ísť objavovať krásy Talianska.
  • Stabilné počasie. V tejto dobe môžu turisti počítať s príjemnou klímou, bez búrok a víchric.

Počasie dokáže byť pri mori poriadne nevyspytateľné. Na našej facebookovej stránke nápísal jeden fanúšik, že raz zažil v júli aj to, že zo 14-tich dní im 10 pršalo a z cestovky im doniesli na apartmán ohrievače, aby sa mohli zohriať.

Aby som sa vrátil k otázke v nadpise, čo môže turista očakávať od Bibione na jar? To, čo cez hlavnú sezónu. Obchody, reštaurácie a služby plne fungujú. Takisto trh, kde si každý utorok môže okrem iného kúpiť čerstvé ovocie, zeleninu, mäsové výrobky a syry. Výhody dovolenky v tomto termíne sú zjavné, kto si obľúbil toto mestečko a doteraz sa tam bál prísť skôr, nemusí sa strachovať.

Naša rodina má túto dilemu vyriešenú už dávno. Tento rok sme opäť posunuli dátum a do „nášho“ Bibione prídeme poslednú májovú sobotu. Už sa nevieme dočkať!

Teraz najčítanejšie