Denník N

Keď ani druhý raz v krajine Avantasia nestačí

Skutočné magický večer. Zdroj: Tobias Sammet Official / Facebook
Skutočné magický večer. Zdroj: Tobias Sammet Official / Facebook

Ešte ani nestačila vychladnúť eufória spôsobená opulentnou bratislavskou show Avantasie a už som sa pomaly zberal 2. apríla do Prahy na ďalšiu.
Oplatilo sa ísť druhý raz na koncert s takmer identickým playlistom?

Už po vystúpení z autobusu som tušil, že áno. Pekný slnečný deň a kopec času do začiatku. Namiesto obligátnej návštevy múzeí a pamiatok som prešmejdil kníhkupectvá na Václaváku aj smerom k Staromestskému námestiu.

Odtiaľ moje kroky viedli k miestu konania, reku nezaškodí byť tam s poriadnym predstihom. Aj tak tam takmer nikto nebude… som si myslel.

Z omylu ma vyviedol pohľad, ktorý sa mi naskytol takmer hneď po prechode Žižkovského / Karlínskeho (pešieho/cyklistického) tunela. Čakala ma pomerne dlhá lajna, tak som sa zaradil a ešte na poslednú chvíľu si púšťal zvyšok katalógu Avantasie.

V hale Forum Karlín som sa ocitol prvý raz, zvnútra mi trocha pripomenula niekdajšie PKO. Tak ako v bratislavskej HANT Aréne, aj tu bolo vypredané.

Setlist predviedli s menšími obmenami taký, ako keď som ich videl pár dní dozadu. Hlavné vokály ostali, zmeny som si všimol najmä pri doplňujúcich partoch. Napríklad počas nadupanej hitovky Book Of Shallows si Petrozzove úseky okrem Atkinsa strihla aj Adrienne Cowan, ktorá tak dostala možnosť ukázať aj agresívnejšie polohy, pričom balansovala takmer na hrane growlu. Za mňa veľký palec hore :)

Každý jeden spevák či speváčka v lineupe odviedli počas vyše trojhodinovej show skvelý výkon, Ina Morgan ešte o kúsok lepší, keďže napr. v Shelter From The Rain už našťastie nemenila farbu ako v Bratislave :)

Naozaj treba uznať, že zatiaľ čo inštrumentálna sekcia šlape tak, ako má, skutočným highlightom sú práve zúčastnené hlasy. Ako keby som sa ocitol nie na regulérnom metalovom koncerte, ale nejakom galavečere s all-star obsadením a postupne by sa na pódiu objavili rôzne hviezdy tvrdej gitarovej hudby.

Sammet ako dirigent umne a občas aj s vtipom riadi okázalo znejúci kolos a každý ďalší zúčastnený/-á pridáva svoj podiel na celkovom efekte a dojmoch, ako aj pestrú zmesku charizmatických osobností.

Lande, Atkins, Catley, Martin alebo Tate sú stále skvelí speváci, ktorým účasť v Avantasii, či už na CD alebo live, istotne ešte na veľa rokov pomôže zostať na výslní a v povedomí fanúšikov. Catleyho domovskú kapelu Magnum a Tateovu bývalú Queensrÿche si rozhodne v najbližšej dobe podrobnejšie napočúvam.

Langhans je stále pomerne nenápadný, ale keď dostane priestor, vie patrične zažiariť.

Podľa môjho skromného názoru vďaka Moonglow Tour najviac získa dvojica speváčok Adrienne Cowan a Ina Morgan.

Cowan momentálne pracuje na pokračovateľovi výborného albumu Solveig jej domovskej kapely Seven Spires a nedávno ju Sascha Paeth (producent a zároveň jeden z lead gitaristov Avantasie, ako aj Seven Spires a mnoho ďalších CD a kapiel) oznámil ako hlavnú speváčku jeho sólovej formácie Master Of Ceremony.

Ina Morgan by sa mala po tomto turné pripraviť na zvýšený záujem o svoj hlas. Doteraz pre asi väčšinu headbangerov úplne neznáma speváčka zrazu na pódiu zvláda Kiskeho party, to samo o sebe by malo likvidovať dekle jeden za druhým.

Od prvej minúty viete, že o niečo cez tri hodiny bude po všetkom a narozdiel od videí na internete sa v reáli nedá ťuknúť na “opakovať”.

 

Jediná možnosť je ísť si Avantasiu kuknúť znova. Poviem vám, že ani po druhom raze nemám dosť. Ešteže o pár mesiacov je tu Masters Of Rock :)

Do Žižkovského tunela som vošiel ešte za svetla a v očakávaní výživnej epickej metalovej show. Jeho opačným koncom som sa vracal plný zažitkov hodných ďaleko viac, ako stál lístok.

Avantasia a jej úspech ukazuje, že aj superskupiny alebo rôzne projekty, ak sa dobre poskladajú a správne manažujú, môžu fungovať aj ako živé koncertné telesá, schopné samostatných show bez predkapiel a stopáže, ktorá musí uspokojiť aj tých najnáročnejších.

Uvidíme niečo podobné v dohľadnej budúcnosti? Ťažko povedať, keďže ide o mimoriadne náročnú vec. Poprosím Arjena Lucassena, že by niečo podobné mohol skúsiť, ale aj mimo Holandska a okolia, ďakujem :)

Určite je vám jasné, že ak by som disponoval dostatočnými financiami a časom, nedbal by som a Avantasiu si pozrel a vypočul ešte veľakrát. Ak sa hocikedy naskytne príležitosť, choďte na nich \m/

Opäť vám ďakujem za pozornosť a vidíme sa pri ďalších článkoch, owle \m/

P.S.: Keby ste sa udivovali, prečo je okolo Adrienne Cowan taký „buzz“, skúste si prelúskať či už jej songy v Seven Spires, alebo niektoré z mnohých „vocal cover“ videí, ktoré ma na svojom YouTube kanáli. Povedzme toto:

 

Teraz najčítanejšie

Miroslav Kizák

Metalista, ktorému nie je jedno, čo sa deje vo svete i doma :)))