Denník N

Prečo je voľba policajného prezidenta fraška a výsmech ulici

Ministerka vnútra Denisa Saková. Foto: TASR.
Ministerka vnútra Denisa Saková. Foto: TASR.

Streda 10. apríla je deň, ktorý si treba v súvislosti s bojom proti korupcii zapamätať. V parlamente sa totiž začína voľba nového prezidenta policajného zboru a šéfa inšpekcie. Od personálneho obsadenia týchto funkcií závisí, či sa budú korupčné kauzy vyšetrovať. Doterajší priebeh výberového konania naznačuje, že ide o frašku s vopred vybranými kandidátmi.

Poslanci vo výbore pre obranu a bezpečnosť si v stredu 10. apríla vypočujú kandidátov na policajného prezidenta a šéfa inšpekcie, ktorá vyšetruje trestné činy policajtov. Spôsob voľby je nový. Vládna väčšina kvôli nemu menila zákon. Bolo to po vražde Jána Kuciaka a jeho snúbenice a po masívnych protestoch, kedy ľudia v uliciach žiadali okrem iného reformu polície a jej väčšiu nezávislosť.

Práve nezávislosť je možné zaručiť len odpolitizovaním vedenia polície. Ministerka vnútra Denisa Saková (nominantka Smer-SD) sľubovala, že hoci rozhodovať bude vládna väčšina v parlamentnom výbore, predtým si kandidátov preklepnú odborné komisie. A ako to vyzeralo v praxi?

Kolegovia a nominanti

Vo výberovom konaní na policajného prezidenta, kde je najvážnejším kandidátom súčasný šéf Milan Lučanský, sedeli najmä jeho kolegovia a nominanti ministerky.

Napríklad člen komisie Stanislav Španko povýšil za jeho prezidentovania na riaditeľa úradu kriminálnej polície. Ďalší – Ivan Hapšták riadi odbor boja proti korupcii a organizovanej kriminalite na Úrade inšpekčnej služby. Úrad viedol v minulosti práve Lučanský.

Blízky ministerke Denise Sakovej je zase Ondrej Varačka, ktorý pôsobí ako šéf jej služobného úradu. Členka Ľubica Chlebová je z ministerkinej kancelárie. Sedemčlennú komisiu ešte doplnili  po jednom zástupcovia generálnej prokuratúry, policajných odborov a policajnej akadémie.

Zápisnice o priebehu vypočúvania uchádzačov, ktoré zverejnilo ministerstvo vnútra na svojom webe, sú stručné. Obsahujú informáciu o osobnom pohovore, ale obsah otázok a odpovedí už z dokumentu známy nie je.

Generálom sto rokov

O tom, ako “vážny” je celý výber, svedčí aj úroveň životopisov niektorých kandidátov. Napríklad policajný pridelenec z veľvyslanectva v ČR Ivan Ševčík, ktorý tiež kandiduje na prezidenta, si ani neskontroloval, či mu pri dosiahnutej hodnosti sedí letopočet. Uvádza, že je generálom od novembra 1915.

Medzi osobnostné kompetencie a zručnosti zaradil aktívnu znalosť českého a pasívnu ruského jazyka. Taktiež sa pochválil, že je “každodenným užívateľom prostriedkov výpočtovej techniky, internetových aplikácií ako aj rôznych policajných informačných systémov,” čiže dokáže lustrovať v policajných databázach.

Takže si to zhrňme: uchádzačov vyberala komisia zložená z nominantov ministerky. Návrhy do parlamentu prinesie Denisa Saková a vyberať z nich budú poslanci vo výbore pre obranu a bezpečnosť, kde má vládna koalícia väčšinu. To už rovno mohli meno nového policajného prezidenta a šéfa inšpekcie vyhlásiť na koaličnej rade po dohode predsedov Smeru, SNS a Mostu-Híd.

Keď ministerka Saková menila zákon, mimovládne organizácie združené v iniciatíve Chceme veriť (vrátane Nadácie Zastavme korupciu) protestovali proti spôsobe voľby.  Žiadali, aby boli vo výberovej komisii aj iní ľudia ako z polície či ministerstva. Argument proti požiadavkám Chceme veriť bol taký, že by v takom prípade nešlo o odborníkov, ktorí rozumejú problematike a polícii.

Ukazuje sa ale, že voľba policajného prezidenta je len divadlom s vopred jasným výsledkom. A výsmechom tým tisíckam ľudí, ktorí pred rokom stáli v uliciach a žiadali zmenu.

 

Zuzana Petková

Nadácia Zastavme korupciu

Teraz najčítanejšie

Zastavme korupciu

Veríme, že Slovensko môže byť krajina, v ktorej čestné konanie nie je rarita, ale spoločenská norma a podvody nie sú prehliadané, ale trestané.