Denník N

Mašínovci v noir komikse

Príbehu o piatich mladíkoch, ktorí sa so zbraňou v ruke prestrieľali na druhú stranu Železnej opony, sa najnovšie chopil Jaromír 99, tvorca legendárneho Aloise Nebela.

Ten príbeh je dobre známy a dodnes rozdeľuje českú spoločnosť. Niektorí ich vnímajú ako vrahov, iní ako hrdinov. Dvaja bratia Mašínovci, Josef a Ctirad, a ich traja priatelia: Milan Paumer, Zbyněk Janata a Václav Švéda sa po odbojovej činnosti rozhodli utiecť do slobodného západného Berlína cez Východné Nemecko. Na začiatku októbra 1953 prekročili československú hranicu, ale čoskoro ich odhalili a po dramatických udalostiach na stanici Uckro a v lesoch okolo Waldowa sa to nakoniec podarilo len trom z nich: obom bratom Mašínovcom a Milanovi Paumerovi. Zbyňka a Václava chytili a v Československu popravili.

Ich útek sa dodnes vníma kontroverzne, pretože kým sa dostali do bezpečia, zabili sedem ľudí (okrem iného aj príslušníkov SNB, keď sa snažili zaobstarať si zbrane). Vláda NDR proti nim nasadila vyše dvadsaťtisíc príslušníkov Volkspolizei vrátane vojakov okupačnej sovietskej armády a oni sa museli na slobodu prestrieľať. Sami vnímali svoje činy ako odboj proti zločinnému režimu, hoci spoločnosť to tak jednoznačne nevidí, a to napriek tomu, že ich otca, generála Mašína, za odbojovú činnosť (tiež násilnú) proti nacistom vníma jednoznačne pozitívne.

Jan Novák, Jaromír 99 – Zatím dobrý (archív Argo a Paseka)

Doba bola síce iná, ale aj tak. Boli to päťdesiate roky stalinského teroru. Ako povedal autor predlohy Jan Novák v jednom rozhovore: „Lidi to prostě vidí jinak. Je pravda, že to byla jiná situace, za protektorátu jsme byli explicitně okupováni jiným státem, kdežto padesátá léta, to byl třídní boj s vnitřním nepřítelem. O tom komunisté vyhlašovali, že je to boj na život a na smrt – podle toho se Mašíni chovali.“ Rovnaký názor má aj Jaromír 99, autor vizuálnej stránky: „Když má někdo zbraň a je pověřený, aby tou zbraní bránil vražedný režim, tak ať si za to nese zodpovědnost.“

Nebola to prvá spolupráca Jana Nováka a Jaromíra Švejdíka alias Jaromíra 99, spolupracovali už na oceňovanom komikse o Emilovi Zátopkovi. Jan Novák o príbehu bratov Mašínovcov počul prvýkrát od Miloša Formana, ktorý s popraveným Zbyňkom chodil do školy. Za svoj román Zatím dobrý získal cenu Magnesia Litera a Jaromír 99 ho prerozprával mimoriadne pôsobivou výtvarnou formou, v ktorej pokračuje vo svojom nezameniteľnom štýle, ale celý príbeh aj kontroverziu okolo neho musíte dobre poznať, aby ste si ho patrične vychutnali.

Niekoľko ďalších komiksových chuťoviek

Alebo grafických románov, ak chcete. V angličtine vyšiel na konci marca Príbeh služobníčky od Margaret Atwood vo výtvarnom prevedení Renee Nault, ktorá na ňom pracovala štyri roky.

Images © 2019 by O.W. Toad / Art by Renée Nault
Arne Jysch – Babylon Berlín, BB/art 2019

Komiksového spracovania sa dočkal aj román Mokrá ryba (policajný slang pre odložený prípad) od Volkera Kutschera, podľa ktorého bol natočený fantastický seriál Babylon Berlín v produkcii Toma Tykwera. Komiks je k dispozícii už aj v češtine v preklade Michaely Škultéty.

A. Spiegelman – Maus, OZ Brak 2018

No a nesmiem zabudnúť na kultový komiks Maus od Arta Spiegelmana, prvý grafický román, ktorý získal Pulitzerovu cenu. Židov predstavuje ako myši a Nemcov ako mačky a jeho súborné vydanie vyšlo prvýkrát aj v slovenčine (preložil Tomáš Hučko) pri príležitosti 25. výročia jeho vydania. „Je to ten typ knihy, ktorá sa nedá prehliadnuť. Na obálke nacistická svastika, v jej strede kresba Hitlera s mačacou hlavou, dolu sa krčia dve myši v kabátoch. Vnútri sa skrýva silný rodinný príbeh, skutočný príbeh na pozadí temných historických udalostí spracovaných nezvyčajnou formou,“ napísal Oliver Rehák.

– – –

Jan Novák, Jaromír 99 – Zatím dobrý (Argo/Paseka 2018)

Teraz najčítanejšie