Denník N

Cirkus Kotleba v Prešporku

Trvalo to od podania návrhu generálnym prokurátorom takmer dva roky. A pritom samotný návrh meškal pomaly dekádu. Ak totiž Najvyšší súd 1. marca 2006 rozpustil stranu Slovenská pospolitosť – národná strana, ktorej predsedom bol bývalý vodca Slovenskej pospolitosti a neskorší predseda Ľudovej strany – Naše Slovensko, Marián Kotleba a funkcionármi zväčša jeho bývalí paladíni z týchto zoskupení, mala byť jeho nová strana v centre pozornosti patričných orgánov. Najmä ak Kotleba rétoriku síce čiastočne zjemnil a z programu vynechal veci, pre ktoré mu zrušili predchádzajúcu stranu, ale nikdy sa od vecí, ktoré tvrdil predtým a ktoré boli súčasťou jeho programu, nedištancoval. Práve naopak, všetci, vrátane samotného Kotlebu opakovane tvrdia, že Kotleba je stále taký istý, ako bol predtým.

Od Slovenskej Pospolitosti k Ľudovej strane – Naše Slovensko

Po rozpustení strany Slovenská pospolitosť – národná strana, zaregistrovanej Ministerstvom vnútra v januári 2005, prišla ďalšia chvíľa kotlebovcov v roku 2010, keď ovládli bývalú stranu Priateľov vína, zaregistrovanú v októbri 2000 a zmenili jej názov na Ľudová strana Naše Slovensko.

Kontinuita je zrejmá aj z vizuálnej podoby straníckych znakov. Od znaku Hlinkovej gardy, cez znak Slovenskej pospolitosti k znaku Ľudovej strany Naše Slovensko, neskôr doplneného o meno samotného Kotlebu. Očividne podľa vzoru Hlinkovej slovenskej ľudovej strany, ktorá sa počas vojnovej Slovenskej republiky stala štátostranou, na čele s Vodcom národa, prezidentom, Jozefom Tisom. Kotlebovci síce nedávno nahradili známy rovnoramený gardistický dvojkríž cyrilometodským, ale zmena je evidentne iba účelová a zrejme najviac pomohla predajcom nových straníckych tričiek a zástav. Veď aj k novému znaku bez zaváhania pripoja pozdrav „Na stráž!“ Ak kotlebovci tvrdia, že ich strana je ako každá iná, už samotný názov ich strany ich usvedčuje z omylu.

Ale kontinuita je evidentná aj podľa ďalších vonkajších znakov. Pripomeňme si v akých uniformách a bagandžiach dupali Koleba a jeho partajníci po dlažbe slovenských miest alebo sa predvádzali na stretnutiach extrémistov v zahraničí.

Od kvázigardistických uniforiem k zeleným tričkám

Kotleba a jeho verní už nechodia v kvázigardistických uniformách, hoci pohľad do ich domáceho šatníka by zrejme každého rýchlo vyviedol z omylu, že ich parádny ancúg, rodobranecký krížik, brigadírka a bagandže skončili niekde v zberných surovinách. Ani ich premena nebola určite okamžitá. Na pozvánke na „Protest proti cigánskemu teroru!“ vidíme, že Kotleba má na sebe osvedčený kožený kabát a brigadírku. Kožený kabát predtým nosil v chladnejšom počasí aj na uniforme.

Ako každý rok 14. marca, tak aj v roku 2010, mal Kotleba príhovor pri symbolickom hrobe Jozefa Tisa. Začal ho slovami „Naši drahí a milí židovskí spluobčania, Na stráž!“ Pozdrav spolu s ostatnými účastníkmi hlasito trikrát zopakoval. Rovnako aj v roku 2013, keď začal príhovor pozdravom „Na stráž!“ a okrem iného o Slovenskom štáte povedal: „Nedáme sa oklamať židovskými a sionistickými tvrdeniami o tom, že aký bol ten štát zlý, a že to vôbec nebol dobrý štát, a že dnes je tá skutočná demokracia.“ Prítomní: „Sláva Tisovi!

Kým v roku 2010 mal Kotleba ešte starý známy kožený kabát, v roku 2013 šatník už mierne obmenil. Len adorácia Tisa a vojnovej Slovenskej republiky, ktorá vznikla na základe diktátu a z vôle Adolfa Hitlera, bola poslušným satelitom jeho Tretej ríše a spolupáchateľom jeho zločinov, zostala rovnaká.

15. mája 2010 Kotleba agitoval v Lučenci. Začal pozdravom „Pekný biely deň!“ Neskôr spomenul aj „cigánskych parazitov“ a prehlásil, že ĽSNS sa ide postaviť na stranu slušných pracujúcich ľudí. Tentoraz už v zelenom tričku so znakom strany a v rozgajdaných kapsáčoch.

Cigánskych extrémistov“ spomínal aj po tragickej udalosti v Maduniciach 3. septembra 2011.

Krátky návrat k stavovskému zriadeniu

Nebude na škodu pripomenúť si, kvôli čomu Najvyšší súd Kotlebovu predchádzajúcu stranu rozpustil. Kvôli zámeru zaviesť tzv. stavovské zriadenie, ktoré je podľa vyjadrenia súdu v rozpore  Ústavou Slovenskej republiky, pretože neprimeraným spôsobom obmedzuje všeobecné volebné právo najmä v prípade národnostných menšín. Hoci toto už v programe Kotlebovej strany nenájdete, verbálne útoky na menšiny sú neoddeliteľnou súčasťou jej praktickej agendy. Len Židov a Maďarov nahradili Rómovia.

Cez vlakové a poriadkové hliadky k domobrane?

Typické pre autoritatívne či totalitné režimy je vytváranie vlastných ozbrojených oddielov. Počas vojnovej Slovenskej republiky to boli Hlinkove gardy, počas komunistickej totality, Ľudové milície. Aj Kotleba a jeho strana opakovane volajú po založení domobrany. Dokonca je to jeden z bodov ich programu: „Založíme Domobranu, ktorá ochráni slušných ľudí všade tam, kde zlyhala polícia.“ Snáď ani netreba pripomínať, že v demokratickom režime musí mať monopol na zriaďovanie bezpečnostných a ozbrojených zložiek, jedine štát.

Založiť Domobranu sa Kotlebovi a jeho strane zatiaľ nepodarilo, tak to skúšajú s rôznymi hliadkami vo vlakoch či na miestach, kde dôjde k nejakej tragickej udalosti. Treba pri tom konštatovať, že neraz samotní hliadkujúci nevzbudzujú už svojim výzorom väčšiu dôveru ako tí, proti ktorým nás majú údajne chrániť. Ja som ich zažil vo vlaku iba raz. Bolo to v rýchliku a ich „ochrana“ cestujúcich v tomto prípade spočívala v bezočivom premeriavaní si vedľa mňa sediacej staršej turistky z Talianska, vďaka jej tmavšej pleti a hustým zvlneným, prešediveným čiernym vlasom. Pani, s ktorou som prehodil pár slov už počas čakania na meškajúci vlak, si mužov v nevzhľadných zelených tričkách a ich záujem o jej osobu všimla a opýtala sa ma kto to je. Odpovedal som jej, že sú to členovia strany, ktorá je u nás v tlači bežne označovaná ako fašistická a má dokonca poslancov v parlamente. Dáma z juhu Talianska, ktorá prešla takmer celú Európu, len udivene pokrútila hlavou.

Hliadkovali Kotlebovci zadarmo?

A už iba malý dodatok k téme. Členovia Kotlebových vlakových hliadok zrejme nehliadkovali z lásky k iným, ale mali byť za to honorovaní. Naznačuje to komentár Jozefa Karu adresovaný Milanovi Mazurekovi: „Mazurek a kde mám za 68. vlak. hliadok 20EU za hliadku spolu to je 1360. EU, tak kto je tu špina čo okráda ľudí.“ Nezostalo len pri komentári, Jozef Kara zdieľal aj článok Plusky: „Vlakové hliadky Kotlebovcov: Oklamal Mazurek vlastných členov?!“ A pridal komentár v rovnakej nôte, kde tvrdí že Mazurek ho oklamal: „Ale sa ti kráča Mazurek keď si ma oklamal Dôchodcu 66 ročného-Okradol za nezaplatené hliadky 68. hliadok x 20.EU za jednu hliadku suma 1360 EU mne dlžia„. Či mal Jozef Kara pravdu a ako to dopadlo, neviem. Ale o peniazoch za hliadky som počul aj od iných členov ĽSNS. Nehovoriac o tom, že v dobe keď Kotleba zamestnal množstvo členov strany v aparáte Úradu Banskobystrického samosprávneho kraja, sa údajne mal u viacerých prekrývať čas strávený vo vlakových hliadkach s časom, keď mali byť v práci, za ktorú boli krajom platení.

Radikálne vyhlásenia a bludné predstavy

Prečo by sme sa mali obávať plánov kotlebovcov na založenie vlastných ozbrojených oddielov, napovedia viaceré Kotlebove vyhlásenia. Napríklad také: „Spoločne skoncujeme so zlodejmi a škodcami slovenského národa“ z roku 2012, dáva reálny dôvod na zamyslenie. Zabrániť zlodejom v kradnutí je síce pekný, hoci nesplniteľný sen, lebo zlodeji tu, žiaľ, boli vždy, ale závažnejšia je otázka kto bude rozhodovať o tom kto sú „škodcovia slovenského národa?“ Pretože podľa rétoriky Kotlebu a jeho straníkov, sme nimi zrejme všetci ostatní, okrem členov a voličov jeho strany.

Najmä ak Kotlebu a jeho verných prenasledujú napríklad bludné predstavy o „nadradených tajných organizáciách, kluboch a lóžach, ktoré boli mnohokrát odsúdené pápežmi a inými predstaviteľmi katolíckej cirkvi.

A hoci antisemitskú rétoriku Kotleba v poslednej dobe utlmil, nezabudol odporúčať bibliu antisemitov, známy podvrh cárskej tajnej služby „Protokoly sionských mudrcov.“ O postoji samotného Kotlebu a poslancov jeho strany napovie video, ktoré nakrútil Tomáš Kysel z Aktualít „Kotlebovci o osude Židov za Slovenského štátu.“

Kotlebovci a antisemitizmus.

Na súkromných profiloch členov Kotlebovej ĽSNS či na oficiálnych straníckych stránkach sa dá nájsť naozaj všeličo.

Kotlebovský anticiganizmus a útoky na Rómov

Niektoré veci týkajúce sa Rómov majú Kotlebovci zakotvené priamo v programe. Opakovane sa v ňom spomínajú „cigánski paraziti, paraziti v osadách a cigánski extrémisti.“ Nik nepopiera, že problém existuje. Ale paušalizovanie, hádzanie všetkých do jedného vreca a rasizmom zaváňajúce urážlivé formulácie niečo hovoria o strane Mariána Kotlebu.

Glorifikácia Tisa a vojnovej Slovenskej republiky

Ako samotný Kotleba, tak aj funkcionári a členovia ĽSNS opakovane tvrdia, že Jozef Tiso je „náš jediný skutočný prezident.“ Každoročne si pripomínajú rôzne výročia spojené s jeho osobou. Slovenský štát nekriticky obdivujú a spochybňujú akúkoľvek oprávnenú kritiku. K otázke prenasledovania židovských spoluobčanov, ktorí boli režimom, ktorý obdivuje Kotleba a jeho ľudia, postupne zbavení občianskych práv, majetku, ľudskej dôstojnosti a následne zo Slovenska odvezení vo vozňoch pre dobytok do táborov smrti, Kotleba 14.3.2009 v Bratislave povedal: „V prvom rade si musíme samozrejme zobrať do srdca výčitky, ktoré nám tu všetci rozprávajú o riešení židovskej otázky, o prenasledovaní židovských občanov a tak ďalej. Na toto však môžeme povedať iba jedno: my sme slovenskej národnosti, nie národnosti židovskej, a preto nás židovská otázka ako taká nezaujíma!“ Potlesk a súhlasné výkrikyÁno.“

Nielen Tiso, ale aj Mach a Kubala

Kotlebovci neprejavujú úctu iba prezidentovi Jozefovi Tisovi, ale aj ďalším predstaviteľom totalitného ľudáckeho režimu. Pripomínajú si aj veliteľa Hlinkovej gardy, radikála a antisemitu Alexandra Macha, či veliteľa Pohotovostných oddielov Hlinkovej gardy, Otomara Kubalu. Pre zločiny, ktorých sa tieto oddiely po potlačení SNP dopúšťali, bol Kubala odsúdený na trest smrti a popravený zastrelením.

Kotlebovci a neonacistické symboly

Verejné odovzdávanie šekov v hodnote 1488 € nemajetným spriazneným rodinám v marci 2017 je myslím dostatočne známe. Marián Kotleba kvôli tomu čelí trestnému stíhaniu. Napísal som o tom blog „Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko 1488.“ Kotleba a jeho verní sa vyhovárajú, že ide o náhodu a z Kotlebu robia martýra, ktorý vraj má byť ako prvý na Slovensku súdený kvôli pomoci chudobným.

V rámci rozhovorov s kandidátmi na prezidenta v televízii Markíza sa Kotlebu na to opýtal moderátor Michal Kovačič. Kotleba, ako je jeho zvykom, na položenú otázku neodpovedal. Dobre vedel prečo. Lebo Michal Kovačič na neho vytiahol to, čo som už predtým zverejnil v blogu. Ide o to, že Marián Kotleba spolu s bratmi vlastnil v Banskej Bystrici obchod s názvom „KKK anglická móda,“ kde ponúkali oblečenie značiek obľúbených v neonacistických kruhoch. Nuž a v tej dobe tu ponúkali takéto zľavy (ceny sú ešte v korunách): „Pri nákupe už za 8818 Sk.- teleskopický obušok zadarmo. Zľava až 8,8% pre členov Slovenskej pospolitosti a Mestskej polície Banská Bystrica. AKCIA 1488 POKRAČUJE – pri nákupe tovaru zn. Thor Steinar, Eighty Eight alebo ACAB v hodnote nad 1488 Sk.- slzák zadarmo.“ Z toho je jasne vidieť, že keď Kotleba hovorí o náhode, ide o pravdu čistú ako voda v lesnej studničke.

Určite iba náhodou rovnakú sumu daroval Kotleba aj Hokejovému klubu z Veľkého Krtíša.

Iba pripomeniem, že číslo 14, znamená známych 14 slov amerického neonacistu a teroristu Davida Lanea: „We must secure the existence of our people and a future for White children.“ V slovenčine: „My musíme zabezpečiť existenciu našich ľudí a budúcnosť bielych detí.“ a 88 je ekvivalentom písmen HH a znamená nacistický pozdrav „Heil Hitler!

Ale nebol to jediný odkaz verným, že Kotleba a jeho strana sú stále rovnakí ako predtým. V iných prípadoch darovali šeky v hodnote 777 €, alebo v sume končiacej číslami 28. Aj jedno aj druhé nie je ničím iným ako odkazom na iný nacistický symbol „triskele“ a na hnutie založené ikonou nazirocku Ianom Stuartom Donaldsonom, „Blood and Honour.“

Kotleba a Slovenské národné povstanie

Ako je všeobecne známe Slovensko vďačí Slovenskému národnému povstaniu za to, že neskončilo v závere 2. svetovej vojny na strane porazených. Aký vzťah majú k nemu Kotlebovci, naznačia fotografie Kotlebu z čias Slovenskej pospolitosti, aj jeho bačovania v Banskej Bystrici, keď na budovu samosprávneho kraja 29. augusta 2015 vyvesil čierne zástavy.

Kotlebovi funkcionári a poslanci v konflikte so zákonom

Pozrime sa aj na niekoľkých funkcionárov a poslancov Kotlebovej ĽSNS. Jedným z najznámejších je poslanec Milan Mazurek, predseda Východoslovenského krajského klubu a podpredseda Ľudovej mládeže. Preslávil sa výstupom pred bratislavskou Hlavnou stanicou, statusmi na sociálnej sieti o Hitlerovi, holokauste, Rómoch aj rasistickými výrokmi vo vysielaní rádia Frontinus. Statusy na Facebooku sa mu prepiekli, ale za výroky na adresu Rómov v rádiu Frontinus bol zatiaľ neprávoplatne odsúdený na zaplatenie pokuty vo výške 5 000 €.

Existuje všeobecne akceptovaná definícia fašizmu. Juraj Smatana ju prehľadne rozpísal do jednotlivých bodov. Ak s nimi porovnáme status Milana Mazureka, podpredsedu Ľudovej mládeže, zhoda je dokonalá.

Mazurekov poslanecký kolega Peter Krupa sa preslávil nosením zbrane do parlamentu a tým, že podľa jeho mimoriadne dôveryhodného tvrdenia niekto cudzí spravoval 6 rokov na Facebooku profil na jeho meno, kam pravidelne pridával statusy a jeho fotografie, vrátane tých z kampane pred voľbami v roku 2016. Vyhol sa tak trestnému stíhaniu za antisemitské výroky na sociálnej sieti.

Ďalším trestne stíhaným funkcionárom je poslanec a oblastný predseda pre okresy Rožňava a Revúca, Stanislav Mizík. Ten napísal antisemitský komentár, ktorým nevhodne komentoval udelenie vyznamenaní prezidentom Andrejom Kiskom na stránke „Volá hlas Gemera/Ľudová strana – Naše Slovensko.“ Zatiaľ z toho vyviazol s výhovorkou, že nevie používať počítač. Prokurátor sa voči rozsudku odvolal.

Rastislav Jakubík je oblastným predsedom v rámci Západoslovenského krajského klubu pre okresy Levice a Zlaté Moravce. Preslávil sa vytetovaným hakenkrajcom na hrudi a tričkami, ktoré obľubujú neonacisti. Mal na nich číslo 88, neonacistické kapely Skrewdriver či Cirhoza 88.

V rámci Severoslovenského krajského klubu je oblastným predsedom pre okresy Bánovce nad Bebravou, Partizánske a Prievidzu Anton Grňo. Okrem antisemitských príspevkov na Facebooku sa zviditeľnil pozdravom „Na stráž!“ po pojednávaní na najvyššom súde s Michalom Buchtom, Jakubom Škrabákom a Jaroslavom Pagáčom, ktorých obvinila NAKA z predaja extrémistických materiálov. Trestné stíhanie si tak vykoledoval aj Grňo. Ako uviedla policajná hovorkyňa: „Vyšetrovateľ národnej protiteroristickej jednotky NAKA obvinil Antona G. dňa 20. 12. 2018 z prečinu prejavu sympatie k hnutiu smerujúcemu k potlačeniu základných práv a slobôd.

Predsedom Severoslovenského klubu a podpredsedom Ľudovej mládeže je dvakrát podmienečne odsúdený Andrej Medvecký, jeden z bývalých vodcov Slovenskej pospolitosti. Prvýkrát za jazdu pod vplyvom alkoholu. Druhýkrát za ublíženie na zdraví s rasistickým motívom.

Jeho švagor, Michal Buchta, oblastný predseda pre okresy Ružomberok a Liptovský Mikuláš, predseda Ľudovej mládeže a v minulosti člen hlavného vedenia Slovenskej pospolitosti je trestne stíhaný pre predaj extrémistických materiálov vo svojom internetovom obchode Brotherhood.sk.

Oblastným predsedom pre okresy Púchov a Považská Bystrica je Marián Mišún, obdivovateľ národného socializmu. Mišún je autorom takých pozoruhodných diel ako „Konečné riešenie slovenského cigánskeho problému,“ a „Stratégia pre riešenie cigánskeho problému.“ Je tiež autorom štúdie „Utajovaná ekonomická koncepcia nemeckého národného socializmu.“ Mišún sa netají svojou náklonnosťou k násilným riešeniam: „Našim zámerom je odstrániť súčasný zločinecký systém,“ otvoreným rasizmom a antisemitizmom.

Pojednávanie na Najvyššom súde a protest Kotlebovcov

Prejdime však konečne k meritu veci, k protestu zvolanému na 9. apríla do Bratislavy počas pojednávania Najvyššieho súdu SR vo veci návrhu generálneho prokurátora na rozpustenie strany Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko.

Kotlebovci organizovali protest najmä prostredníctvom sociálnej siete a k jeho priebehu vydali účastníkom aj inštrukcie, ako majú prísť na protest oblečení: „Neviem či to viete ale z príkazu M.K. každý člen čo príde v utorok do Bratislavy na protest má prísť V CIVILE. ŽIADNE STRANÍCKE OBLEČENIE!!!“ Kotleba si očividne neprial aby jeho ľudia prišli na protest v straníckych tričkách či mikinách, veď väčšina zrejme vlastní oblečenie so starým znakom s rovnoramenným krížom pripomínajúcim znak Hlinkovej gardy.

Problémy nádejných účastníkov protestu

Poniektorí účastníci protestu mali problém uvoľniť sa z práce. Deň pred protestom sa takto posťažoval dlhovlasý Ján Kúdela: „takže musím zrušiť zajtrajšiu cestu do Bratislavy pretože som nedostal voľno musím do práce Bohu žiaľ“ Hasič Ľubomír Strečanský mu pohotovo dal dobrú radu: „Treba si zohnať potvrdenie od lekára. Je to iba 5€.“ Zdá sa, že Janko si jeho radu vzal k srdcu, lebo na proteste sa nakoniec zúčastnil. Svedčí o tom aj jeho spoločná fotografia s Rudom Vaským.

Milan Uhrík ďakuje PN-károm

Ako sa zdá, možnosť vybaviť si PN-ku a nemíňať kvôli protestu dovolenku, napadla aj iných. Veď poslanec a podpredseda ĽSNS, Ing. Milan Uhrík, PhD, takýmto účastníkom dokonca verejne poďakoval: „Je tu veľa ľudí, ktorí si spravili dovolenky, niektorí „PN-ky, niektorí skrátka mali voľno a našli si čas…“ Jeho poďakovanie si všimli viacerí, medzi nimi Rado Ondřejíček, alias Cynická obluda. Ten Uhríkove poďakovanie veľmi trefne pretlmočil do takejto podoby: „Veľmi pekne ďakujeme, že ste si mnohí dokonca vzali PNky… Aby ste dnes prišli podporiť stranu, ktorá bojuje proti parazitom zneužívajúcim sociálny systém.

Kotlebovci odhaľujú sprisahanie električiek

Nakoľko sa účastníci protestu po tom ako sa stretli pred Najvyšším súdom a krátkom príhovore presunuli pred Generálnu prokuratúru, začali mať problémy s električkami. Budova Generálnej prokuratúry totiž sídli pri historickom centre, kde je jeden z dopravných uzlov električkovej dopravy v hlavnom meste. Rečník Michal Buchta, ako zachytilo priebežné spravodajstvo, neskrýval svoj hnev a prekvapenie, prečo okolo nich počas protestu chodí toľko električiek. Vysvetlenie je pritom jednoduché. Na tejto trati jazdia tri či štyri linky v päťminútových intervaloch, naviac obidvomi smermi.

Kotlebovci si jednoducho pre svoj protest vybrali nevhodné miesto – úzku frekventovanú komunikáciu blízko centra. To im samozrejme nebránilo hľadať za častým prejazdom električiek sprisahanie neprajníkov.

Kotlebovci hovoria o „politickom procese“

Účastníci protestu, ako neskôr aj rečníci počas demonštrácie opakovane zdôrazňovali, že ide o „politický“ proces. Oblastný predseda pre okresy Čadca a Kysucké Nové Mesto, František Drozd pred odchodom na protest napísal: „Na ceste do Bratislavy na najvyšší súd, kde pevne verím že politicky proces skonči v náš prospech.“

V rovnakom duchu o proteste informovala aj stránka „Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko – Bratislavský kraj: „V Bratislave pred generálnou pokuratúrou prebieha protest proti politickému procesu, v ktorom sa rozhoduje o zrušení strany ĽSNS.

Účastníci protestu

K účastníkom protestu dal trefný status Samo Marec: „si zoberte, že ste štandardná demokratická strana a chcú vás zrušiť. Pochopiteľne, zvoláte protest, aby ste dokázali, že ste štandardná demokratická strana. Vaši sympatizanti na protest, pochopiteľne, prídu. A zas raz nevyzerajú ako sympatizanti štandardnej demokratickej strany, ale ako obyčajní náckovia. To je normálne že hrozná smola, toto.“ A kto už môže byť zaradený do spomínanej kategórie oprávnenejšie ako frontman neonacistických kapiel Juden mord a Krátky proces, Rastislav Rogel, ktorého vidieť v priateľskom rozhovore s veľmi podobne orientovaným Petrom Schredlom – Koňýkom. A na skupinovej fotografi je Richard Holtán, pôvodne člen VZDOR Kysuce.

A čím už môžete lepšie zvýrazniť a podčiarknuť to, že s extrémizmom či fašizmom nemáte nič spoločné, ako pozdravom „Na stráž!“ tak ako bývalá okresná predsedníčka pre Hlohovec, Jana Repčoková.

Rečníci a účinkujúci

Ako hosť vystúpil s príhovorom Tomáš Vandas, predseda extrémistickej „Dělnické strany sociální spravedlnosti“ z Česka. Aj jeho pôvodnú extrémistickú „Dělnickú stranu“ v Čechách rozpustili.

Zhromaždeným sa prihovoril aj „národný buditeľ,“ kandidát ĽSNS do Európskeho parlamentu a spevák, Ondrej Ďurica, bývalý frontman neonacistickej kapely Biely odpor, ktorého podla platného rozsudku novinári môžu označiť za neonacistu. Pri čítaní jeho textov blednú Hviezdoslav aj Sládkovič závisťou, zlorečiac múze Erato, že toľko talentu nenadelila aj im.

Protest spestril gýčovou patetickou hudobnou produkciou Jaroslav Pagáč – Reborn, trestne stíhaný za šírenie extrémistických materiálov. Ľudové piesne, ktoré spieval mám rád, ale vadí mi jeho neprirodzený hlasový prejav.

Hlavní rečníci – Uhrík, Buchta, Mišún

Uhrík, rovnako ako pred časom viacerí rečníci počas protestu pred budovou Špeciálneho súdu v Banskej Bystrici počas pojednávania s Mazurekom, porovnával súčasnosť s komunistickou totalitou a nezabudol spomenúť ani Miladu Horákovú. Porovnanie Kotlebovej strany s demokratickou političkou, ktorú väznili nacisti a nakoniec popravili komunisti, mi svojou nepatričnosťou pripomenulo repliku Jacka Londona o „kvapke rosy a záchodovej doske.“

Liberáli s penou na ústach a Benčíkom na čele

Okrem iného aj tieto slová vyslovil Milan Uhrík počas protestu. Odcitujem však celú pasáž z jeho príhovoru: „Možno si niektorí poviete, že ak nás zrušia, pokračujeme ďalej. Ale je to obrovský symbol toho, že či žijeme ešte v nejakom štáte, ktorý sa dá nazvať právnym, alebo naopak žijeme v štáte, ktorý s právom už nemá nič spoločné. Kde vládne mafia na čele s vládnymi parlamentnými stranami, ktoré si dosadzujú vlastných generálnych prokurátorov, ktorí si dosadzujú vlastných nominantov či už do radov polície, do NAKY – politickej polície, ktorí prenasledujú potom slušných ľudí ako ste vy. Čiže týka sa to v konečnom dôsledku nás všetkých. Ak rozpustia nás, prežijeme. Ale verte tomu, že to besnenie systému sa ešte viac zosilní, ešte viac naberú liberáli na odvahe, ešte viac sa utrhnú z reťaze, ešte viac budú s penou na ústach a s Benčíkom na čele prenasledovať všetkých slušných ľudí. Šmírovať, sledovať, udávať a tá totalita sa ešte viac prehĺbi. Čiže tento boj je dnes naozaj nesmierne dôležitý, pretože sa bojuje, ako by povedal Béla Bugár, o charakter štátu.“ V tom, že sa naozaj bojuje o budúci charakter štátu, má Uhrík výnimočne pravdu.

Buchta – bojovník za demokraciu

Podobne ako počas súdu s Mazurekom na improvizovanej tribúne, ktorú opäť tvorila korba nákladného auta, mal opakovane rečnícke sólo Michal Buchta, ktorý verbálne výdatne bojoval za demokraciu a proti totalite. Okrem iného povedal aj toto: „Nedovolíme aby zanikla demokracia a nastúpil tu totalitný štát. (Skandovanie – totalitu nechceme! Hanba! Slobodu si nedáme!)… Totalitné praktiky, ktoré prezentujú niektoré parlamentné strany, alebo generálny prokurátor sú veľkým ohrozením demokracie. Definícia čo znamená totalita. Totalita je režim štátu založený na totálnom presadzovaní štátnej moci vo všetkých oblastiach, často aj násilným a bezprávnymi metódami…  Dnes demokratická spoločnosť stráca hodnoty a naberá obrátky totality

Benčík je hrozbou pre demokratickú spoločnosť!

Michal Buchta venoval rozsiahlu pasáž aj mne. Z jeho slov som sa dozvedel, že nebezpečím pre demokratickú spoločnosť nie je ich strana, ale ja a moja činnosť, ktorá vraj začína hraničiť s liberálnym fašizmom: „Ale aj dnes sú na Slovensku ľudia pre ktorých sloboda slova, pre ktorých ľudské práva, práva iných ľudí s iným politickým názorom neznamenajú nič. A tam by sa mali pozerať prokurátori, tam by sa mali pozerať vyšetrovatelia, tým smerom, pretože oni sú ohrozením demokracie. Ja pevne verím, že ak by, nevidím, že by dneska niekto z vás vysielal aj na Facebooku. Ak áno, tak verím, že už to sleduje aj pán Ján Levoslav Benčík. Tí, ktorí neviete kto to je, nezúfajte, on vie kto ste vy. (Smiech, výkriky) Pozná každého jedného z vás a ak vás dodnes nepoznal, tak po dneskajšku vás poznať bude. A okamžite vás zaškatuľkuje, označí za extrémistu a nebezpečného pre spoločnosť. Veď to je on, kto polarizuje spoločnosť. Polarizuje spoločnosť, šíri nenávisť, strach a hnev. Jeho život sprevádza hnev. Je plný hnevu a nenávisti. Pochádza z mesta ako ja. Takže viacerí ľudia mi o ňom hovorili, ktorí ho poznajú z osobného života. A vedzte, že moc dobrých vecí som teda zatiaľ nepočul. Celý svoj život, a teraz je vlastne len špička toho ľadovca, kedy už verejne rozsieva hnev, strach a nenávisť. A mňa to veľmi mrzí, pretože ja si myslím, že možno by nebol zlý človek, keby nebol… (pauza, výkrik – keby nebol) Nebudem pokračovať v tejto vete, aby som náhodou neurazil, to by som nechcel. Ale keby sa trošku …, keby prišiel medzi nás tu, keby si nás vypočul, keby s nami chcel diskutovať, pretože tí ktorí dnes proti nám bojujú, tí ktorí proti nám broja, oni diskutovať nechcú. Pretože boja sa argumentov, boja sa pravdy. A tak by nechcela diskutovať ani radikálna totalitná časť, ktorá by nás chcela dnes rozpustiť. Pozdravujem pána Benčíka, ktorý isto sleduje aj tento môj prejav a ktorý už zajtra bude si pripravovať nový blog. A ja ho vyzývam aby prestal byť plný nenávisti a zloby. Aby prestal polarizovať spoločnosť, pretože aj vďaka jeho blogom, vďaka jeho nenávisti, tí jeho podporovatelia naberajú čoraz väčšiu agresiu. Ja som rád, že zatiaľ pána Benčíka ten hnev a nenávisť je iba na internete a nie ako som mu aj písal, lebo som s ním písal pred pár dňami verejne na sociálnej sieti. A nie verejné ako u jeho podporovateľov. Keď som bol na jednej jeho besede, tak ma tam fyzicky atakovali. Napadli ma len na základe toho, že som tam bol. Keby to bolo opačne, bolo by to normálne? Však by to vo všetkých médiách rezonovalo pol roka. (Výkriky – Hanba, fuj!) Takisto po jeho zverejnení niektorých blogov, prídu mi výhražné SMS správy aby som skončil v plyne, že ma zabijú keď ma chytia, že ma dopichajú nožom. Toto je pre pána Benčíka sloboda? Toto je podľa neho boj za ľudské práva? Veď to on polarizuje spoločnosť, on rozsieva hnev, nenávisť a strach v spoločnosti. On radikalizuje liberálnu časť spoločnosti. On je hrozbou pre demokratickú spoločnosť! (Výkriky – Liberálni fašisti. Fúúj!) Ja ho hodnotiť nebudem. Ale myslím, že začína to hraničiť z liberálnym fašizmom. A toto tu teda nechceme! My chceme spoločnosť kde má každý rovnaké práva a rovnaké povinnosti.“ Pokračoval tým, že v súčasnej dobe vládne diskriminácia, ktorá priamo postihla aj jeho, lebo len pre svoj etnický pôvod nemôže byť členom Rómskej občianskej hliadky.

Incident v Panoptiku 11.3.2017

Pán Buchta mal pravdu v jednej veci. Pri besede na ktorú ma v marci 2017 pozvali do Ružomberského klubu Panoptikum, mne neznámy, početnými pírsingmi ozdobený a podgurážený mladý muž do Michala Buchtu, ktorý už bol na odchode, pri jeho reči o Slovenskom štáte, sotil rukami, načo ho okamžite veľmi rázne spacifikoval majiteľmi podniku kvôli besede privolaný bodyguard, ktorý stál vedľa Buchtu opretý o zárubňu otvorených dverí. Po lopate povedané, opilca schmatol a ako vrece zemiakov ho hodil na podlahu do miestnosti kde sa konala beseda. Ten sa následne stratil ako gáfor. Za incident som sa ja, majitelia klubu aj moderátor, okamžite Michalovi Buchtovi ospravedlnili. Ak sa niekto pánovi Buchtovi, ako tvrdí, vyhráža v SMS správach, nesúhlasím s tým a odporúčam mu obrátiť sa na políciu.  Čo sa týka ostatného, nech si každý utvorí o veci mienku sám.

Keď budeme zatvárať parazitov a zoštátňovať

Jedným z rečníkov bol aj Marián Mišún, ktorý vo svojom príhovore určite potvrdil, že Kotlebova ĽSNS je tradičná demokratická strana a s extrémizmom nemá naozaj vôbec nič spoločné. Okrem iného povedal: „Chcem pozdraviť všetkých prítomných policajtov aj tajných, ktorí sú medzi nami. Pretože verím, že medzi nimi sú tiež féroví a poctiví ľudia. Stále častejšie sa stretávam s policajtmi ktorí sa slušne správajú. Páni policajti vydržte, pretože viem, že aj vy máte dnes dosť náročný život. Všetci by ste si mali uvedomiť, že tí policajti dostávajú v podstate priemernú mzdu v národnom hospodárstve. Tak, páni policajti, vydržte, lebo budeme vás ešte potrebovať keď budeme chcieť zatvárať všetkých tých parazitov. Keď budeme chcieť zoštátňovať rozkradnutý majetok, vrátane strategických podnikov.“ (Veľký potlesk, prejavy súhlasu) Mišún, ktorý nedávno ako člen Komisie na ochranu verejného poriadku navrhuje v Púchove „radikálnu prevýchovu rozmaznanej a nespratnej mládeže, vrátane asociálov a kriminálnikov fyzickou prácou,“  tak v praxi názorne ukázal, že jeho strana je bez akýchkoľvek pochybností pevnou súčasťou demokratickej spoločnosti. Výstižne to ilustruje aj vydarená Shootyho karikatúra.

Rež a rúbaj do krve, nebude to poprvé

Na proteste sa motal aj známy Rudo Vaský a zase raz natáčal videjko, aké tu ešte nebolo. A tentoraz mal tak trochu aj pravdu. Lebo v čase 34:14 prišiel šokujúci okamih, keď malé chlapča bez rozpakov zanôtilo: „Uež a vúúbaj do kuve, nebude to po puvé, pokiaľ Slovák na Slovensku pánom nebude!“ Vaský za to chlapčeka pochválil: „Takže tak, toto je naša radosť a pýcha!“ Čo poviete, nie je najvyšší čas konať? Lebo ak už nie je, tak onedlho môže byť naozaj neskoro.

Pojednávanie na Najvyššom súde bolo odročené a verdikt by mal padnúť 29. apríla. Držme sudcom palce, aby rozhodli spravodlivo a podľa platných zákonov, ktoré by mali platiť vždy a pre každého.

Ján Strasser: Ak demokracia nerozpustí ĽSNS, rozpustí ĽSNS demokraciu. 

 

Poďakovanie: Ďakujem Jozefovi Gertlimu – Danglárovi a Radovi Ondřejíčkovi – Cynickej oblude za láskavé povolenie publikovať v blogu ich diela.

 

 

 

 

 

Teraz najčítanejšie

Ján Benčík

Nakoľko mi nie sú ľahostajné pomery na Slovensku, píšem na webe Denníka N blogy o tom, čo považujem za nebezpečné. Píšem o konšpirátoroch, kremeľských trolloch, pravicových aj ľavicových antiliberálnych extrémistoch. Niektorí ľudia ma za to majú úprimne radi, iní ma rovnako úprimne nenávidia. A niektorí sa mi dokonca vyhrážajú. Beriem to ako niečo, čo súvisí s tým, čo robím.