Denník N

Pre SMS od Kočnera budú prokurátora Tichého riešiť nadriadení

Foto: TASR.
Foto: TASR.

Osobná SMS komunikácia s obvinenými z vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej stála zatiaľ miesto dvoch vysokopostavených prokurátorov – Petra Šufliarskeho a Reného Vaneka. V médiách sa však objavila aj esemeska, ktorú väzobne stíhaný Marian Kočner poslal krátko pred vraždou bývalému elitnému prokurátorovi Ladislavovi Tichému. Jeho nadriadení to s ním budú riešiť.

„Tohto roku som do novinárov investoval 200-tisíc eur. By si sa posral, ako ich mám prelustrovaných. Viem, kto koho j…, kto je buzik, ožran, tyran. Aj s foto a videodokumentáciou.“

Takúto SMS mal poslať podľa Denníka N Marian Kočner prokurátorovi Ladislavovi Tichému. Malo sa tak udiať tri mesiace pred vraždou novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice.

Tichý v tom čase pôsobil a dnes stále pôsobí ako zástupca riaditeľa Justičnej akadémie. V minulosti bol dlhé roky prvým námestníkom generálneho prokurátora, ktorým bol vtedy Dobroslav Trnka.

Z prokuratúry do akadémie

Pred vymenovaním Jaromíra Čižnára generálnu prokuratúru dokonca ako jej zastupujúci šéf viedol. Po nástupe Čižnára Tichý aj Trnka odišli zo svojich dovtedajších funkcií. Tichý sa zakrátko presunul do Justičnej akadémie.

Počas svojho pôsobenia na akadémii nemôže podľa pravidiel aktívne vykonávať prácu prokurátora. Má ale vplyv na vzdelávanie budúcich sudcov.

Akadémia je nezávislým orgánom financovaným cez ministerstvo spravodlivosti, ktorej úlohou je vzdelávať sudcov, prokurátorov a súdnych úradníkov.

Na otázky o Kočnerovi, ale aj ďalšie Tichý neodpovedal. Na mail nereagoval týždeň, asistentka v jeho kancelárii na druhý pokus prijatie otázok potvrdila, ale opäť neprišla žiadna odpoveď.

Bude ho riešiť rada

O esemeske sa s ním už ale rozprával jeho priamy nadriadený Peter Hulla, riaditeľ akadémie. „U JUDr. Tichého som sa o uvedenej medializovanej sms komunikácii dotazoval.“

Hulla tiež dodal, že v zmysle svojich právomocí môže podať Rade akadémie podnet na vymenovanie či odvolanie svojho zástupcu. Preto rade podal podnet, aby sa na najbližšom zasadnutí sms komunikáciou Tichého zaoberala. To sa má udiať v polovici apríla.

V rade má viacerých svojich zástupcov aj ministerstvo spravodlivosti. Minister Gábor Gál (Most-Híd) sa na základe podnetu Nadácie Zastavme korupciu rozhodol preveriť situáciu.

“V dôležitých funkciách v rámci rezortu spravodlivosti by mali pracovať morálne a odborné kapacity, ktoré svojou prácou a osobnosťou reprezentujú nezávislosť a čistotu súdnictva,“ reagoval cez svoju hovorkyňu.

Tichý je na akadémii v režime takzvaného „dočasného pridelenia“, o čom rozhoduje generálny prokurátor Jaromír Čižnár. Aj jeho sa Nadácia pýtala, či bude komunikáciu medzi Tichým a Kočnerom nejako riešiť. Zatiaľ sa ale k tejto téme pre iné pracovné povinnosti nedostal a ani ju nekomentoval.

Morálne a charakterové vlastnosti

Na výberové komisie, ktoré volia prokurátorov pri výbere do rôznych vedúcich pozícií, apelovala tento týždeň Rada prokurátorov.

Vo svojom stanovisku, ktoré zverejnila v pondelok na stránke Generálnej prokuratúry zdôrazňuje, že popri „potrebných odborných a riadiacich predpokladov“ by sa malo pri výbere dôsledne prihliadať „aj na ich morálne a charakterové vlastnosti“.

Zároveň vyzvali generálneho prokurátora, aby pri vedomosti o kontaktoch s osobami podozrivými zo závažnej trestnej činnosti odvolal z funkcií aj ďalších vedúcich prokurátorov.

Pri Trnkovi

Tichý bol námestníkom GP keď prokuratúre šéfoval Dobroslav Trnka. Ten čelil podozreniam, že Kočnerovi pomáhal v kauze Glance House.  Išlo o vlastnícky spor o bytovku v Bernolákove, ku ktorej sa chcela dostať Kočnerova firma.

Trnka ešte ako zastupujúci generálny prokurátor umožnil odblokovanie bytového domu, a tak potvrdil súhlas s prevodom nehnuteľností.

Aj niektoré rozhodnutia samotného Tichého vyvolávali pochybnosti. Napríklad v kauze tzv. nástenkového tendra, v ktorom pre machinácie pri verejnom obstarávaní figurovali dvaja exministri za SNS Igor Štefanov a Marián Janušek.

Keď mala polícia dostatok dôkazov, obvinila Janušeka a to isté chcela aj pri Štefanovovi. On však bol poslancom a členov zákonodárneho zboru vtedy ešte chránila imunita.

Tichý ako zástupca GP vtedy nechcel podať návrh na zbavenie imunity. Jeho konanie malo za následok, že Štefanov bol obvinený až rok po ostatných a všetky úkony sa museli zopakovať, čím sa zase oddialilo ukončenie vyšetrovania a podanie obžaloby.

Dvaja exministri boli odsúdení len nedávno, išli za mreže po viac ako desiatich rokoch od spáchania trestného činu.

Nevyjadril sa

Tichého meno sa spomína aj vo výpovedi svedka Ľubomíra Somorovského, ktorý svedčil v kauze Salmanovcov, podnikateľov podozrivých z daňových a iných deliktov.

Podľa Somorovského im mala pomáhať cez kontakty na prokuratúre Tichého manželka. Svedkyňa Ľubica Kolesárová, právnička, ktorú neskôr našli zavraždenú, zase uviedla, že manželka mala preveriť, čo všetko je na Sergeja Salmanova podané na GP s tým, že to treba “zahrabať.”

“Mala to zabezpečiť cez svojho manžela,” vypovedala Koleárová s tým, že na “GP mal ísť milión korún.”

Tichý sa nevyjadril ani ku kauze nástenkový tender a ani k výpovediam svedkov v kauze Salmanovcov.

 

Xénia Makarová

Zuzana Petková

Teraz najčítanejšie

Zastavme korupciu

Veríme, že Slovensko môže byť krajina, v ktorej čestné konanie nie je rarita, ale spoločenská norma a podvody nie sú prehliadané, ale trestané.