Denník N

MUSICBOX – seriál o hudbe, ktorú milujem | 15. týždeň

Počasie nám tento týždeň trošku zblblo, ale v apríli s tým jednoducho treba počítať. Určite však kvôli tomu nik z nás nezanevrel na dobrú hudbu.

Tento poznáte? Stretne sa anglický flautista s americkým profesorom hudby a švédskou hardrockovou skupinou, ktorá bola predskokanom Queenu? Nie? Tak si môžete prečítať tento blog teraz.

JETHRO TULL: Under Wraps (1984)

Kapelník skupiny Ian Anderson je autorom hudby celého albumu. Je to 15. štúdiová platňa Jethro Tull a jediná, kde nehrá živý bubeník. Všetky bicie a perkusie boli elektronicky naprogramované. Under Wraps bola spočiatku vnímaná kontroverzne, pretože okrem elektronických bicích je tu veľa syntetizátorov, čo bola pre túto legendárnu rockovú zostavu veľmi zvláštna kombinácia.

https://youtu.be/ddsChXgO_Y0

Gitarista Martin Barre sa o tejto nahrávke vyjadril, že patrí medzi jeho najobľúbenejšie, ja sa k nemu skromne pridávam. Jethro Tull má množstvo fantastických albumov, Under Wraps je však totálne iné a no napriek tomu je to stále Jethro tull. Andersonov typický spev dopĺňaný flautou, ktorému sekundujú gitarové kompozície Martina Barreho.

S albumom sa napokon zmierili aj ortodoxní fanúšikovia, v predajnosti sa vyšplhal na 76 miesto (Billboard 200) a v Británii sa dokonca ocitol na 18-tej priečke. Pieseň Lap of Luxury sa umiestnila na 30 mieste.

WALTER BEASLEY: For Her (2005)

Beasley je americký saxofonista, profesor hudby na Berklee College of Music a zakladateľ Affable PublishingAffable Records. Okrem hry na saxofón aj spieva, skladá a je producentom.

For Her je krásna smooth-jazzová nahrávka, ktorá dokumentuje úžasný Beasleyho talent a muzikálnosť jeho hostí, napríklad. Jamesa Lloyda či Chucka Loeba.

https://itunes.apple.com/sk/album/for-her/62031081?l=sk

TREAT: Ghost of Graceland (2016)

Hardrocková skupina Treat pochádza zo Štokholmu (Švédsko). aložil ju v roku 1981 spevák Robert Ernlund a gitarista Anders „Gary“ Wikström. Skupina bola a je známa nielen z rockových festivaloch ako Monsters of Rock (1988 v Nemecku). Boli predskokanmi legendárnych Queen (1986), či WASAP počas ich prvého švédskeho turné.

V roku 1993 sa skupina rozpadla, ale keď nahrávali dve nové skladby pre kompiláciu Weapons 1984 – 2006 a album sa predával viac, než sa očakávalo, skupina sa rozhodla pokračovať.

 

Teraz najčítanejšie

Richard Pliešovský

Po tejto zemi sa pohybujem už päťdesiat rokov. Umenie mi pomáha vidieť svet krajším. Mojou vášňou sú knihy a hudba.