Denník N

MUSICBOX – seriál o hudbe, ktorú milujem | 16. týždeň – Živé albumy

Priznám sa, že koncertné albumy som nemal príliš v láske. Jednoducho preto, že muzikanti málokedy dosiahnu taký zvuk ako v štúdiu, kde sa dokázali vyhrať s aranžmánmi. Druhý dôvod bol pre mňa tiež dôležitý – kvalita ozvučenia sa nedá porovnať s tým zo štúdia. Vždy som hovoril: Koncert sa má zažiť naživo, doma je lepšie počúvať štúdiové nahrávky.

Je tu však skupina hudobníkov, ktorí dokážu zahrať špičkovo kdekoľvek, v štúdiu či na koncerte. A tiež im ich hudobní inžinieri (neviem ako) dokážu vytvoriť špičkový zvuk, ktorý je radosť počúvať aj z live albumov. Sú to džezmeni.

JESSY J: Live at Yoshi’s 10 Year Anniversary Special (2018)

Džezmenka, saxofonistka s krásnym jemným hlasom. Úžasný album, veľmi rád ho počúvam. Odkedy vyšiel patrí medzi moje top live albumy. Je to nádhera!

Jessica Arellano sa narodila v roku 1982 v Portlande (Oregon). Od štyroch rokov hrá na klavíri. V roku 2008 získala cenu „Debut Artist of the Year“ od Radio & Records. Tiež získala ocenenia Súčasná jazzová pieseň roka od R&R a Billboard. Pre informáciu, J v jej menej znamená JAZZ.

GERALD ALBRIGHT: Live AT Birdland West (1991)

Gerald Albright sa narodil v Los Angeles. V 80-tich rokoch sa živil ako štúdiový hudobník, napríklad pre Anitu Baker, Raya Parkera Jr., Oliviu Newton-John. Popri tom chodil na turné s Philom Collinsom, Whitney Houston, Quincy Jonesom, Jeffom Lorberom a podobne. Gerald bol jedným z desiatich saxofonistov, ktorí vystúpili na slávnostnej inaugurácii prezidenta Billa Clintona.

Gerald Albright bol osemkrát nominovaný na cenu Grammy. Živý koncert ukazuje jeho majstrovstvo a cit.

https://itunes.apple.com/sk/album/live-at-birdland-west/1449241612?l=sk

MEZZOFORTE: Live In Reykjavik (2008)

Islandskú jazz-funkovú skupinu Mezzoforte azda netreba extra predstavovať. Kapela hrá od roku 1977 a zrejme každý na svete pozná ich hit Garden Party z roku 1983.

Koncert je síce jedenásť rokov starý, ale to samozrejme neznižuje hudobný zážitok. V máji ich môžete naživo uvidieť v Bonne, v Hannoveri, alebo v júli v neďalekej Prahe.

https://itunes.apple.com/sk/album/mezzoforte-live-in-reykjavik/296866756?l=sk

Teraz najčítanejšie

Richard Pliešovský

Po tejto zemi sa pohybujem už päťdesiat rokov. Umenie mi pomáha vidieť svet krajším. Mojou vášňou sú knihy a hudba.