Denník N

Bojovníkovi proti amerikanizácií Ľubošovi Blahovi americkí vojaci u nás neprekážali

Ľuboš Blaha mal možnosť zahlasovať proti. Nevyužil ju, neposlúchol Ústavu hovoriacu o tom že poslanec hlasuje „osobne podľa svojho svedomia a presvedčenia“.

Na Slovensku by sme medzi politikmi azda nenašli hlasitejšieho odporu amerikanizácie, než je Ľuboš Blaha. O amerikanizácií píše, rozpráva a varuje pred ňou, presne tak, ako by ste to od kovaného socialistu asi očakávali.

V polovici júna minulého roku mal Ľuboš Blaha jedinečnú možnosť dokázať, že to s tým svojim odporom ku všetkému zlému americkému myslí skutočne vážne. A že to všetko nie je nedajbože len póza a hra na svojich voličov.

19. júna sa v rámci 33. schôdze hlasovalo o tom, či na Slovensku budú cvičiť a radiť príslušníci tímu ozbrojených síl Spojených štátov amerických. Návrh prešiel hlasmi 113 poslancov zo 134.

Za hlasovali nielen úplne všetci prítomní poslanci vládneho Smeru-SD vrátane Roberta Fica, ale aj väčšia časť opozičných poslancov. Naopak proti boli všetci poslanci ĽSNS. A kde bol v tom čase odporca amerikanizácie Ľuboš Blaha?

To nevieme, lebo nehlasoval. Zjavne mu téma prítomnosti amerických vojakov nestála za to, aby kvôli nej vôbec hlasoval. Inak povedané, americkí vojaci u nás mu vtedy vôbec neprekážali.

Možno si pomyslíte, že sa v tom čase ani len nenachádzal v Národnej rade. Omyl, v ďalšom hlasovaní, ku ktorému došlo iba o necelé dve minúty, už Ľuboš Blaha hlasoval za. Bolo to jeho prvé vynechané hlasovanie po 20 hlasovaniach za.

Ako vidno, Ľuboš Blaha je skôr príležitostný bojovník proti amerikanizácií, viac teoretický marxista, než praktický. Keď dostal šancu ukázať, že je tomu inak, nevyužil ju. Ale o tom sa na svojom (americkom) Facebooku asi nepochváli.

Teraz najčítanejšie