Denník N

Čo je vhodnejšie pre zhodnotenie úspor: klasické sporenie alebo investovanie?

Dôchodkový strop výrazne zníži budúce dôchodky. Dnes je najvyšší čas začať dlhodobo investovať a vytvoriť si finančnú rezervu.

Kedysi sa klasické sporenie odporúčalo pre „bežných smrteľníkov“ a investovanie pre ľudí, ktorí sa jednotlivými nástrojmi podrobne zaoberali. Tento prístup je dnes jasne zastaralý. Sporenie na klasických bankových účtoch či nebodaj vkladných knižkách nemá zmysel, keďže úrok nepokryje ani len infláciu. V princípe to isté platí aj o stavebnom sporení (s jedinou výnimkou, a to pri dofinancovaní hypotéky, keď potrebujete z vlastných úspor a následného stavebného úveru vykryť 20 % ceny bytu, na ktorý vám už dnes banka nepožičia s nízkym úrokom).

Pri investovaní existuje mnoho možností aj pre bežných ľudí. Pozrel som sa na jednotlivé investičné nástroje na základe ich zhodnotenia od roku 2000.

ETF nástroje

Pre pasívnych investorov sa ako najlepšie riešenie ukazuje investovanie do ETF rôznych titulov. Lepšie ako investícia cez podielový fond. Prečo? Lebo poplatky. Ročný poplatok za správu ETF sa diametrálne odlišuje od fondov, ktoré si berú vyšší poplatok za správu a navyše poplatok za výkon. Existujú však výnimky – pokiaľ má fond vysokú výkonnosť a akceptovateľné poplatky, je to takisto voľba. Inak povedané, netreba sa pozerať čisto na výkonnosť, ale aj na poplatky, ktoré do značnej miery ovplyvňujú budúce výnosy.

Dlhopisy

Medzi konzervatívne nástroja patria dlhopisy. Priemerný výnos dvojročných amerických vládnych dlhopisov sa za posledných 18 rokov pohybuje pri úrovni dvoch percent. Priemerný výnos za 5-ročný americký vládny dlhopis je 2,7 a za 10-ročný dlhopis 3,4 percenta. To nie sú zlé čísla, závisí však od toho, s čím ich porovnávame.

Akciové index

Investícia do akciových indexov síce patrí k rizikovejším, no oproti dlhopisom prináša zaujímavejšie výnosy. Podmienkou je investičný cieľ aspoň 5 rokov. Aká je situácia na trhu? Hodnota amerického Dow Jones len od januára 2019 dodnes vzrástla o 12,8 percenta. Od roku 2000 do roku 2018 predstavoval priemerný ročný výnos indexu 4,7 percenta.  Priemerný ročný výnos S&P 500 za to isté obdobie bol 4,1 percenta a Nasdaq Composite sa vyšplhal na 3,5 percenta. Treba však povedať, že bublina v tomto období poznamenala najmä Nasdaq, čo vysvetľuje jeho skromnejší priemerný výnos. V každom prípade, je to práve tento index, ktorý získava najlepšie čísla v období expanzie. Z európskych  indexov dosiahol  nemecký DAX za to isté obdobie priemerný výnos 3,4 percenta. Hlavný čínsky akciový index Shanghai Composite si od januára 2000 pripísal priemerný ročný výnos v blízkosti 4 percent. Tieto percentá sú všeobecne nízke najmä preto, že situácia je modelovaná na takmer najvyšších číslach indexov v roku 2000. Pokiaľ by sme nakupovali po recesii, tak by boli percentá rádovo vyššie.

Zlato

Zlato a cenné kovy sa vždy považovali za bezpečný prístav. Čísla za posledných 18 rokov hovoria, že sa zlato oplatí.  Priemerný ročný výnos dosiahol od 2000 až po dnešok 8,5 percenta.  Do roku 2011 zlato nepretržite rástlo a zažilo si najmä dva boomy. Prvý bol v predkrízovom období po začiatku roka 2008, kedy sa cena vyšplhala na 1032 USD za uncu. Rastúci trend pokračoval až do roku 2011, kedy cena zlata dosiahla svoje maximum na úrovni 1920 USD za uncu.

Ale dnešná situácia je dosť odlišná oproti roku 2011. Počas dlhodobej expanzie si akciový trh opäť získal dôveru a peniaze sa postupne presúvali zo zlata do akcií. To spôsobuje pokles ceny zlata: od svojho vrcholu 1920 USD „zlacnelo“ o viac než 30 percent na 1304 USD. Postupné spomaľovanie globálnej ekonomiky však môže byť predzvesťou nového rastu.

Máte záujem o dlhodobé investovanie, ale chcete si vypočuť rady odborníkov?

V takom prípade Vás pozývam na konferenciu TopForex vo štvrtok 16. mája 2019 od 16.00 v hoteli Sheraton v Bratislave. Viac informácií nájdete tu

Teraz najčítanejšie

Lukas Baloga

Finančným trhom som sa začal aktívne zaoberať už počas vysokej školy. Popri štúdiu na Ekonomickej univerzite v Bratislave som zbieral prvé skúsenosti ako junior analytik v brokerských spoločnostiach. Aktívne sledovanie finančných trhov aplikujem na investovanie do rôznych finančných nástrojov. Ako analytik ProfitLevel sa venujem predovšetkým makroekonomickému dianiu a jeho aplikovaniu na finančné trhy. O týchto témach chcem písať aj na blogu.