Denník N

Regionálny futbalista si dal vlastný gól, ukázal stereotypy ako z učebnice

„Som za rovnosť pohlaví, ale rozhodkyne do mužského futbalu nepatria. Nech pískajú ženám. Prípadne žiacke súťaže,“ povedal pre SME futbalista Kopačka a dodal, že je to preto, lebo ženská mentalita je iná ako mužská, sú to vraj emocionálne typy.

Bežný stereotyp voči ženám je, že sú v práci emocionálne, neschopné sa rozumom rozhodovať, riadiť. Oproti tomu stoja racionálni, rozumom riadiaci sa muži, ktorí ženám povedia, čo majú robiť.

Pán Kopačka, PREDSUDOK je podľa slovníkovej definície pochybený, zastaraný názor na isté spoločenské javy. STEREOTYP zas nemenný súbor predstáv o človeku alebo skupine ľudí, ktorý významne ovpyvňuje vnímanie, hodnotenie a postoje voči nim.

Ľudia radi prežívajú svoj všedný život vo svete, ktorý poznajú. Ku každej novinke bývajú spočiatku nedôverčiví, potrebujú si ju „ohmatať“, a keď zistia, že celkom dobre zapadne do ich sveta, osvoja si ju, zaradia medzi veci známe. Museli sme si tým prejsť, keď ženy začali voliť, behať maratóny, slúžiť v armáde. Na rade je pískanie slovenského futbalu.

Referee Bibiana Steinhaus, left, speaks to a player during the German Bundesliga soccer match between Hertha BSC Berlin and SV Werder Bremen in Berlin, Germany, Sunday, Sept. 10, 2017. (AP Photo/Michael Sohn)

Slovenské ženy často nemôžu naplno rozvinúť svoj potenciál a talenty, pretože im od malička vtĺkame do hláv, že niečo nie je pre nich, že niekam nepatria. Nech sa hrajú s menej vážnymi vecami, nelezú do vedenia firiem, alebo napríklad takú politiku nech nechajú na rozumných chlapov. Už ani nespočítam, koľkokrát som počula, že ako matka mám sedieť doma a nie sa angažovať verejne. Nesúhlasím s tým, chcem skutočne európSKu rovnosť pre ženy aj na Slovensku. Každý človek bez rozdielu pohlavia, rasy, sexuálnej orientácie má byť prijímaný ako rovnocenná ľudská bytosť. Škodlivé stereotypy musíme zo spoločnosti odstraňovať.

Aj za skutočne európSKu rovnosť pre ženy kandidujem v máji do Európskeho parlamentu za Koalíciu PS a SPOLU. Moju prácu môžeze sledovať tu: https://www.facebook.com/SimonaPetrik/

Pre pána Kopačku som preto pripravila prehľad niekoľkých rozhodkýň FIFA a Bundesligy. Snáď sa už pohneme a využijeme naplno talenty slovenských žien pre celú našu spoločnosť.

Teraz najčítanejšie

Simona Petrík

Mama, politička, feministka. Hlas žien. Odborníčka na rodinnú politiku. Spoluzakladateľka strany SPOLU - občianska demokracia.