Denník N

KOD32 – Kiska na okraji disku.

Andrej Kiska nebude predsedom vlády. To ale neznamená, že jeho strana nevyhrá voľby. (Obe tvrdenia možno upraviť podľa aktuálneho kurzového lístka agentúry AKO.) Ak Slovensko zjednodušene rozdelíme na tri vekové skupiny, musí ziskať aspoň dve z nich. Prezidentské voľby ukázali, že to ide.

Najstaršiu generáciu, pamätajúcu si socialistické Slovensko v rámci federácie s Čechmi, má podchytené Robert Fico a inak to už ani nebude. Na druhej strane stratil mladú generáciu Z (ročník 95 a mladší) a … veľmi o ňu ani nestál. Medzitým sú ľudia v produktívnom veku, ktorých priazeň sa prelieva asi tak, ako piesky v púštnom vetre.

Mladá generácia Z tvorí celosvetovo 30% populácie, ale až 50% nákupov spotrebného tovaru. Smart generácia, pre ktorú je dôležitá dôveryhodnosť, sociálne cítenie, zdravý životný štýl … a ktorá dokáže rozhodujúcim? spôsobom ovplyvniť výsledok volieb. Ak sa cez sociálne médiá, odporúčania kamarátov, blogy, influencerov, hodnotiace portály … dokáže dohodnúť na spoločnom cieli. Máločo je tak materiálne ako virtuálny svet internetu. V roku 2018 investovali 4 najväčší internetoví giganti viac prostriedkov, ako celý ropný priemysel dohromady.

Ficovým problémom sú jeho kampaňoví stratégovia, ktorým tí starší neveria a tí mladší nerozumejú. Smer tu bude síce na dobu neurčitú, ale len na dobu určitú ako pilier vládnej garnitúry. Všetko má v rukách Robert Fico. Ak urýchlene nenájde nový recept, ako z toho von, hrozí, že nových definitívne nezíska a starí už nebudú stačiť.

Kisku čaká úloha Mistríka. Nositeľa zmeny a pripravovača pozície pre budúceho premiéra (premiérku). Buď nájde v krátkej dobe (má pripravenú) premiérsku verziu Čaputovej alebo túto úlohu prevezme Iveta Radičová, dostatočne progresívna pre mladých, dôveryhodná pre americký sen generácie strednej a sociálnej pre tých najstarších. A ak naberie odvahu (vyloží karty), začnú naberať konkrétnu podobu kontúry jej veľmi nenápadnej a trpezlivej tretej cesty, ktorú začala v deň demisie svojej vlády. (O to bizarnejšie vyznieva Sulíkova ponuka na šéfovanie strane SaS.)

Proti evolučno-akademickému videniu sveta Radičovej (napriek tomu, že sa nedávno stala dopravným expertom EÚ) stoja výzvy a udalosti, na ktoré sú primalí aj naši oligarchovia. Netrhové rozhodnutie čínskej vlády o urýchlenom zavedení elektromobility je ako vyhlásenie tretej svetovej. Čínska vláda dnes komanduje nemecké automobilky, kde VW realizuje 30% svojho odbytu, zatiaľ čo doma 11,3%. Nie v Európe ani v Amerike, ale v Číne sa dnes odohráva boj o budúcnosť nemeckého (a nášho) automobilového priemyslu. A hoci majú zrejme pravdu tí, ktorí tvrdia, že počas celého životného cyklu je diesel ekologickejší ako e-auto (porovnávali sa konkrétne modely) a rozhodnutie ÚV KS Číny môže mať svoje nedostatky, jeho sila je rozhodujúca. Celosvetovo. Nord Stream2 je na samostatnú úvahu.

Driemajúce ohniská možných budúcich migračných vĺn, odlesňovanie Slovenska a tichá devastácia Žitného ostrova, sebestačnosť v tom, čo si vieme (vedeli sme) dochovať a dopestovať sami, je stále dôležitejšia ako počet lajkov a followerov na sociálnych médiách. To, že si prečítam módne trendy a testy toho, čo si chcem kúpiť a možno viem o výrobku viac ako samotný „predavač“, to že triedim odpad a žijem zdravo a ekologicky je síce fajn … ak funguje to ekonomické a sociálne, ktoré tak tvrdohlavo zdôrazňuje Robert Fico. Lebo to považujeme za samozrejmosť.  Životná úroveň môže predsa už len stúpať. Hoci aj na splátky a občas nebankovo. Záporné čísla ako rubová strana tej ľúbivej časti pravdy, o ktorej nedokáže nehovoriť profesorka Radičová.

Napodiv úspech Andreja Kisku závisí od rozhodnutí Roberta Fica. Myšlienkový svet jeho okolia neveští nič povzbujúce. Sú oblasti, kde skrátka hájim analógové pozície. Asi tak ako digitálny svet hudby dospel do analógovej dokonalosti. Skúste o tom dať reč s mladými … ujo, neblázni.

Teraz najčítanejšie