Denník N

Švédska Johanka z Arku?

Greta Thunberg sa postavila problému čelom

Niekedy to v živote naozaj inak nejde. Niekedy sa treba postaviť veciam priamo a čelom. Presne takto hlavou proti múru sa postavila mladá aktivistka Greta Thunberg. Toto mladé, nebojácne a odvážne dievča sa postavilo proti zastaranej politike, ktorá neberie ohľad na to, že máme len 12 rokov na zastavenie a eliminovanie klimatickej zmeny. Mladá aktivistka, momentálne nominovaná na Nobelovu cenu sa rozhodla iniciovať štrajky za budúcnosť našej planéty.Napriek jej nízkemu veku, či chorobe zvanej Asbergerov syndróm vidí veci, ktoré si my, ľudia často nechceme priznať. Problém, ktorému čelíme pomenovala jasne. Hovorí, že naozaj nemáme čas. Ubiehajú minúty, hodiny, dni a mesiace a my sme stále neurobili vôbec nič, aby sme tejto apokalypse zabránili.

Ľahostajnosť v Európskom parlamente

Cieľavedomá aktivistka naposledy vystúpila v apríli pred plénom Európskeho parlamentu. Počas svojho prejavu sa veľakrát neubránila slzám, v jednej chvíli to  dokonca nevydržala a rozplakala sa. V pléne Európskeho parlamentu sa opierala o vedecké fakty a prosila tých, ktorí majú moc niečo zmeniť, aby si konečne dôsledky hrôzy, ktorej čelíme. Prosila ich, aby nezabúdali na svoje deti. Hovorila im o tom, že ak ich skutočne ľúbia, tak nech niečo pre našu planétu spravia. Mladá, krehká žena, je mojim vzorom. Nabrala silu a odvahu postaviť sa ľuďom, ktorí dokážu pomôcť a vyliečiť našu planétu z horúčky globálneho otepľovania. Napriek jej silnému prejavu to s politikmi v šedinách nepohlo. Tvárili sa, že ich sa to akosi netýka . Možno si v duchu vravia, že tá apokalypsa príde o desať, pätnásť či dvadsať rokov.

Odvážne slová

Zbabelci ! Inak ako zbabelcov ich nazvať neviem. Počas svojho príhovoru len šestnásťročná aktivistka začala menovať živočíšne druhy, ktoré vymierajú len preto, lebo naše ľudstvo je egocentrické.  Hovorila o vymierajúcich živočíchoch, okysličených oceánoch, či erózii pôdy. Plače. Politici v pléne parlamentu len sedeli a prizerali sa jej smútku.  Pre mňa je mladá žena symbolom odvahy, ktorú málokto z nás v sebe vie nájsť. Odvahy a nebojácnosti hovoriť o problémoch priamo. Pre mňa je symbolom úprimnosti, otvorenosti a pravdovravnosti.

Naša planéta nás potrebuje

Mnohí z nás rôzne problémy zametajú pod koberec. Je to tak ľahšie. Snažíme sa na problémy zabudnúť. Ututlať ich. Mávame rukou, že sa nás to netýka. Hovoríme, že ešte máme čas. Gréta však mnohých z nás donútila konať. Výsledkom Grétinej aktivity sú aj celosvetové štrajky za budúcnosť našej planéty. V našej hektickej dobe neustále riešime korupciu, klientelizmus, či ľudské práva. Nemôžme však zabúdať na to, že to najdôležitejšie právo je právo na zdravú planétu. Práve preto vás prosím. Zajtra príďte na námestie SNP vyjadriť solidaritu našej planéte. Začíname o 10 ! Naša planéta nás potrebuje  viac, ako kedykoľvek predtým. Je čas sa prebudiť z letargie.

Teraz najčítanejšie