Denník N

13 zastavení škridelnej jari (mini‑seriál blogočlánkov)

Zľava doprava: 5. verzia 8-palcového iPadu mini, 8-palcový Huawei MediaPad M5 a 10-palcový Samsung Galaxy Tab S4. Foto – autor
Zľava doprava: 5. verzia 8-palcového iPadu mini, 8-palcový Huawei MediaPad M5 a 10-palcový Samsung Galaxy Tab S4. Foto – autor

Toto je mini-seriál 13 blogočlánkov o plánoch na vydávanie elektronických kníh a o tom, aký neželaný lavínovitý efekt dominových kameňov dokáže spustiť kúpa jedného škridelného prístroja – tabletu.

Ako sa dá vyčítať z môjho predošlého článku na jablčnú tému, zaprisahal som sa už nikdy si nekúpiť žiadny jablčný prístroj.

Láska k digitálnej literatúre má však prednosť pred jablčnou antipatiou. Nakoniec som teda podľahol a vymenil som 4. verziu iPadu mini za aktuálnu 5. verziu, ktorá vyšla pred pár týždňami.

Tento mini-seriál 13 blogočlánkov (každý deň, počínajúc dneškom, zverejním ráno alebo predpoludním nový diel) je o plánoch na vydávanie digitálnej literatúry a o starostiach, ktoré sa mi zosypali na hlavu po kúpe najnovšej jablčnej škridly.

Uvítam prípadnú kritiku, pripomienky a návrhy alternatívnych apiek/softvérov (kvalitných, čiže nie Outlook). Odporúčania vďačne prijmem emailom alebo v komentároch pod článkami (tie sú však poruchové a nedostanem o nich notifikáciu, „lebo Facebook“).

V ruskom (?) vesmíre ABBYY

Hlavným nástrojom na manuálnu výrobu elektronických z papierových kníh (keďže mnohé dôležité knihy ani v roku 2019 nie sú dostupné v optimálnom formáte EPUB) je pre mňa ruská mobilná apka ABBYY Book Scanner. Ruská? Nuž, zakladateľ firmy ABBYY je arménsky Rus, rodák z Jerevanu, syn Číňana a Arménky… ale na tom nezáleží.

Apka Book Scanner dokáže napríklad taký trik, že keď mobilom odfotografujete roztvorenú dvojstránku papierovej knihy, apka snímku automaticky rozdelí na dve polovice, ktoré do výsledného súboru PDF zoradí tak, ako treba. Šetrič času!

Pravdaže, formát PDF nie je elektronická kniha. A nie, neexistuje spoľahlivý ani kvalitný automatický konvertor z nemotorného formátu PDF do želaného formátu e-knihy EPUB. Na výrobu kvalitnej e-knihy je vždy potrebná aj manuálna robota.

Bez ľudskej pomoci sa nezaobíde ani najkvalitnejší softvér typu OCR, znova od tej istej ruskej firmy ABBYY – FineReader. Ani nehovoriac o jeho mobilnom variante – apke FineScanner (ktorá je rozvinutejšia v iOS než v Androide).

Áno, na improvizované účely postačia aj tieto skvelé apky a softvéry. Ale výroba kvalitnej elektronickej knihy nie je improvizácia – vždy si vyžaduje ľudský vklad do výrobného procesu.

Ten u mňa vyzerá tak, že knihu, ktorá nie je k dispozícii v žiadnej elektronickej predlohe, si manuálne nafotografujem (na mobile alebo tablete) v apke Book Scanner. Výsledný súbor PDF manuálne spracúvam na klasickom stolnom počítači v sofvéri FineReader tak, že ho skonvertujem na formát HTML s minimalistickým (no napriek tomu plnú vernosť formátovaniu predlohy zachovávajúcim), validátorom overeným kódom budúcej elektronickej knihy. V poslednom kroku konvertujem v softvéri elektronickej knižnice Calibre súbor HTML na štandardný formát elektronickej knihy EPUB – hotovo.

Celý proces si na jednu knihu vyžiada aj pár hodín práce – no ak ide o rozsiahlu knihu so zložitou štruktúrou či formátovaním (vložené tabuľky, fotografie; poézia so špecifickým formátovaním veršov; množstvo poznámok „pod čiarou“ vo vedeckých knihách…), môže ísť v extrémnom prípade až o desiatky hodín manuálnej práce. Pri takejto manuálnej práci zvyknem počúvať hudbu – a utešujem sa tým, že len „vďaka“ tomu, že sa musím venovať aj takýmto manuálnym/mechanickým prácam, sa k počúvaniu hudby vôbec niekedy dostanem.

Zajtra v 2. časti seriálu:

Porovnanie 4. a 5. verzie iPadu mini

Teraz najčítanejšie

Alexander Avenarius

Prekladateľ, korektor, tlmočník, učiteľ jazykov, správca serverov. Milovník elektronickej literatúry a mobilných prístrojov (čiže digitálny knihomoľ), študent filozofie a filmov, polyglot, grafoman, hobby-recenzent. Tvorca alternatívneho rozloženia slovenskej klávesnice. Môj alternatívny blog je na adrese extempore.top. Svoje knižné, filmové a iné recenzie posielam – vzhľadom na prehlbujúcu sa nefunkčnosť portálov IMDb a Amazon – aj do blogu AveKritik.com.