Denník N

Voda, čo nás drží nad vodou. (Môj eurohlas pre Michala Kravčíka)

Pripadalo mi to trochu ako zjavenie, keď som medzi stranami kandidujúcimi do Europarlamentu našiel Demokratickú stranu. Po všetkých tých nádejách, sieťach, šanciach či skokoch konečne strana, ktorej samotný názov je súčasne aj volebným programom. Konzervatívnym a vysoko aktuálnym zároveň.

Je príznačné, že na čele demokratov dnes stojí environmentalista a držiteľ Goldmanovej ceny z čias, keď budúca prezidentka možno ešte netušila, že bude ekologickou aktivistkou. Namiesto progresu či solidarity – demokracia. Bez príkras a módnych doplnkov. Demokracia ako súboj argumentov v čase, keď zelené povedomie ponúka príťažlivú alternatívu narastajúcemu extrému. Ako prejavu zneisteného kontinentu, ktorý už tuší, že digitalizácia a automatizácia zmení jeho pracovný svet, globalizácia ohrozí jeho blahobyt a ktorý bude vďaka starnutiu populácie odkázaný na zahraničnú pracovnú silu.

Zelená je trendová farba politickej módnej sezóny. Zelená ako symbol renesancie ekologického hnutia, ktoré nahrádza výpredajové červené témy sociálnej demokracie. Dnes je to o zdravom životnom štýle, obnoviteľných energiách, hraniciach ekonomického rastu, klimatických zmenách, vymieraní lesov a živočíšnych druhov … o záchrane planéty. Zelení ideálne zapĺňajú medzeru medzi ľavicou a pravicou. Stačí vraj namiešať 50% socializmu, štvrtinu liberalizmu a štvrtinu konzervatívnych hodnôt.

Demokracia ako politika argumentov, ako protiváha politickej korektnosti, myslenia bez alternatív a postojov ako znaku príslušnosti k (správnej) väčšine.  Protiváha k príjemnému vzhľadu bez argumentov za a proti, ako čistej atrakcie zabalenej do fráz a hesiel. Protiváha k politike vnímanej ako aranžovanie výkladov plných tovaru sľubujúceho zážitok a prísľub naplnenia vlastných očakávaní.

Je fajn, že v čase nástupu smartphonovej generácie mladých, smart riešení pre to či ono, keď sieťové efekty digitálnej ekonómie posúvajú zákonitosti tej klasickej k novým smart monopolom, postavila Demokratická strana na čelo eurokandidátky environmentalistu, ktorý ponúka smart riešenia pre životné prostredie, vodu a ochranu prírody. Zelené problémy nepoznajú hranice. Postupujúce sucho je hrozba a je najvyšší čas hľadať smart riešenia aj pre hospodárenie s vodou. Voda nie je digitálna postupnosť núl a jednotiek. Voda je čisto analógová veličina majúca svoju kvalitu, chuť, teplotu, objem, skupenstvo … voda je synonymum pre život.

Nezvyknem podsúvať úvahy o tom, koho a prečo voliť … ale Michal Kravčík je smart riešenie. Demokratické a ekologické zároveň. Vraj by mohlo stačiť 50 tis. krúžkov …

Pekný deň prajem.

Teraz najčítanejšie