Denník N

Porovnanie 4. a 5. verzie iPadu mini (2. časť mini-seriálu)

Súrodenci z rodiny jablčných škridiel. Zľava doprava: 8-palcový iPad mini (2019), 10-palcový iPad Air 2 (2014) a 13-palcový iPad Pro (2015). Foto – autor
Súrodenci z rodiny jablčných škridiel. Zľava doprava: 8-palcový iPad mini (2019), 10-palcový iPad Air 2 (2014) a 13-palcový iPad Pro (2015). Foto – autor

V 2. časti mini-seriálu sa pozrieme na to, či sa oplatí kúpiť 5. verziu iPadu mini, ak už máme doma predošlú 4. verziu. (Ak nemáme, oplatí sa to určite.)

Apka Book Scanner je dostupná na iPade aj iPhone, ale v praxi sa mi najviac osvedčuje fotografovanie papierových kníh na 8-palcovom iPade mini. iPhone sa mi na túto úlohu zdá primalý (a kontrola výslednej snímky na drobnom displeji je o to náročnejšia na zrak), kým štandardný 10-palcový iPad je už, pre zmenu, hádam priveľký – ťažšie sa ním pri fotografovaní knižky narába. (Nehovoriac o 13-palcovom iPade Pro.) 8-palcový iPad mini sa mi na účely fotografovania papierových kníh zdá byť optimálnym kompromisom.

Škoda, že apka Book Scanner nie je vôbec dostupná v Androide – z hry tak na tento účel vypadávajú všetky androidné mobily aj tablety.

Vyzeralo to tak, že Apple pri iPade mini už hodil uterák do ringu: ešte pred pár týždňami bol najnovším modelom iPadu mini ten z roku 2015 – iPad mini 4. Všeobecne sa predpokladalo, že Apple už žiadny nový iPad mini nevyrobí. Až zrazu pred pár týždňami Apple všetkých prekvapil: po štyroch rokoch vydal piatu verziu iPadu mini.

Vonkajší výzor je na nerozoznanie od iPadu mini 4. Hoci aj tu sa nájde mikroskopický, no dosť podstatný rozdiel napríklad pre niekoho, kto si z nedostatku času nevedie písaný denník, ale audio-denník – mikrofón sa totiž v 5. verzii iPadu mini presunul z hornej bočnej strany na vrch prístroja. To môže byť dosť mätúce: na starších iPadoch (10-palcovom i 13-palcovom, ktoré takisto vlastním) je mikrofón na pravej vrchnej strane pri tlačidle hlasitosti, kým napríklad na 8-palcovom, výbornom androidnom tablete Huawei MediaPad M5 8.4, ktorý popri tabletoch od Samsungu používam takisto, je mikrofón pre zmenu na opačnej – spodnej strane displeja. Keď si majiteľ tabletu nedá pozor a nezapamätá, kde má ktorý prístroj mikrofón, môže sa stať, že tablet chytí do ruky tak, že rukou si nechtiac zakryje mikrofón – a namiesto audio-záznamu sa zrodí nezrozumiteľné huhňanie, prípadne úplné ticho. Tablety od Samsungu majú mikrofón takisto na pravej vrchnej strane pri tlačidle hlasitosti.

Na prvý pohľad by ste teda piatu verziu iPadu mini od štvrtej nerozoznali. Vnútri je to však iný príbeh. Okrem iného má 5. verzia (samozrejme!) oveľa rýchlejší procesor oproti svojmu predchodcovi spred štyroch rokov. Pričom práve spracúvanie digitálnych fotografií je náročné na procesor. Významné je aj zvýšenie operačnej pamäte RAM z 2 GB na 3 GB – a operačná pamäť je znova kľúčová vec pri digitalizácii textov. Nemenej dramatické vylepšenie (hoci pre digitalizáciu literatúry nepodstatné) sa týka prednej kamery, takže fanúšikovia selfíčok, skypovania a facetimovania si prídu na svoje: kým 4. verzia iPadu mini ponúka predný fotoaparát s rozlíšením len 1 megapixel, pri 5. verzii iPadu mini je to už 7 megapixelov. Zadná kamera, používaná (aj) na digitalizáciu literatúry, je v obidvoch modeloch prakticky rovnaká: s rozlíšením 8 megapixelov a s optickým stabilizátorom obrazu, čo na „mobilné skenovanie“, čiže fotografovanie kníh a dokumentov plne postačuje.

Zajtra v 3. časti seriálu:

Živorenie androidných tabletov

Teraz najčítanejšie

Alexander Avenarius

Prekladateľ, korektor, tlmočník, učiteľ jazykov, správca serverov. Milovník elektronickej literatúry a mobilných prístrojov (čiže digitálny knihomoľ), študent filozofie a filmov, polyglot, grafoman, hobby-recenzent. Tvorca alternatívneho rozloženia slovenskej klávesnice. Môj alternatívny blog je na adrese extempore.top. Svoje knižné, filmové a iné recenzie posielam – vzhľadom na prehlbujúcu sa nefunkčnosť portálov IMDb a Amazon – aj do blogu AveKritik.com.