Denník N

Kráľ, bojovník, čarodejník, milovník – alebo štyri mužské archetypy

Žijeme v dobe v ktorej sa hovorí o kríze mužskej identity. Kým ženy bojujú o svoje postavenie a hlásia sa o miesto ktoré im právom patrí, muži ostali zakríknutí. Kde sa stratili skutoční muži? A existuje niečo ako mužnosť?

Je dobré, že ženy sa hlásia k slovu. Potrebujeme, aby objavili svoju ženskosť a doceniť ich krásu. Rovnako tak ženy potrebujú, aby muži objavili svoju silu a zrelosť.

Cestou k mužskej sile je spoznanie štyroch archetypov: kráľ, bojovník, kúzelník a milovník. Je dôležité, aby sa v živote muža tieto štyri archetypy prelínali, dopĺňali a navzájom obohacovali. Pozrime sa na nich bližšie.

Čo je to archetyp

Dnešná téma je spojená s archetypom. Kde sa to slovo vzalo? V psychológií sa spája s C. G. Jungom. A Jung bol pri vytvorení tohto pojmu inšpirovaný Platónom, Kantom a Schopenhauerom.

Ale poďme po poriadku. Platón hovorí o ideách. Idea, to je niečo dokonalé, čo nám môže byť vzorom. Pričom na ideách môžeme mať účasť niekoľkými spôsobmi: môžeme sa na nej podieľať, môžeme ju napodobňovať, alebo môže byť v nás prítomná. Spolu s Kantom prišla možnosť tieto idey uchopiť, pomenovať a zadeliť do určitých kategórií. A so Schopenhauerom prichádza predstava, že nazeranie ideí je cestou k oslobodeniu.

Jung ovplyvnený týmito myšlienkami prichádza a hovorí, že existuje archetyp. Akási štruktúra, ktorá je prítomná v kolektívnom vedomí, je všeobecná a konkrétnou sa stáva vďaka individuálnemu životu. Máme napríklad predstavu o tom, že muž sa má k žene správať ako k dáme. Táto predstava je do veľkej miery všeobecná. Konkrétnou sa stane, ak budeme hľadať odpoveď vo svojom živote na to, ako sa má tento prístup prejavovať. Niekto dá dámam prednosť, iný im otvorí dvere…

To čo je kľúčové, ide o vrodenú štruktúru v nevedomí. Tieto štruktúry sa v nás aktivujú prostredníctvom obrazov – keď sa inšpirujeme inými (ľuďmi). Možno tak hovoriť o mužských a ženských archetypoch. Ktoré sú vlastne spoločné, pretože u muža hovoríme o ženskom protipóle – Anime a u žien o mužskom protipóle – Animuse. Čo v praxi znamená, že rozvíjame nielen svoju mužskosť či ženskosť, ale necháme sa inšpirovať aj druhým pohlavím. Vo vzťahu k druhému je to cesta k lepšiemu pochopeniu a k prepojenie dvoch bytostí a vo vzťahu k sebe, je to cesta k väčšej plnosti.

Máme teda mužské a ženské archetypy. Dnes si priblížime tie mužské .

Kráľ

Keď sa povie kráľ, ako prvé nám napadne niekto, z koho vyžaruje prirodzená autorita. Ak hovoríme o štyroch archetypoch, kráľ je ten, kto je hierarchicky prvý a udržiava rovnováhu smerom k ostatným.

Kráľ vždy bol niekým, kto ľuďom okolo seba sprostredkoval poriadok a rád. Kráľ je ten, okolo ktorého sa všetko točí, pretože je tým, kto prináša život všetkým naokolo. Pokiaľ bol dobrý kráľ, aj život v kráľovstve bol dobrý, pokiaľ kráľ nevládol dobre, ani jeho poddaným sa nevodilo dobre.

Jednou z kľúčových myšlienok bolo, že kráľ vnímal svoje poslanie ako službu. Tým že vládol, slúžil iným. Jeho moc, postavenie a status boli dané úradom, nie jeho postavou. Ak by moc odvádzal sám od seba, prestal by slúžiť.

Kráľ bol zodpovedný za to, aké podmienky panovali v jeho krajine a ak ľuďom neslúžil, musel sa obávať vzbury.

Koľké rodiny sú nefunkčné, pretože muž nie je tým, kto by vytváral zázemie v rodine. Nie je cítiť jeho stopu, neutvára vzťahy a nevnáša poriadok do spoločného života. Nie je prítomný pre deti a nie je oporou žene.

S kráľom sa vždy spájal život a požehnanie. Spolu so svojou kráľovnou mal dať a odovzdať život. A tak malo spočinúť jeho požehnanie na okolitý ľud. Mal priviesť na svet potomka, ktorý by pokračoval v jeho línií a miloval svoj ľud. Koľkí otcovia vnímajú poslanie odovzdať deťom kus seba a nechať svoje myšlienky a odkaz v nich žiť ďalej? K niečomu takému sa ťažko vedú deti, ak je otec stále v práci.

Dobrý kráľ rovnako ako dobrý človek je požehnaním, pretože sa obklopuje schopnými ľuďmi, dokáže vycítiť a doceniť v nich potenciál a tým ich zapáli pre niečo veľké. Byť požehnaním má veľký prínos pre spoločnosť a povedať niečo pekné o tom druhom, priať mu dobro, je veľkým darom. Ako často žena a deti počujú od muža, ako vzácni pre neho sú?

Král prináša pokoj, vnáša poriadok a zaháňa strach. Tam kde je kráľ, sa netreba báť. Prináša pokoj a vytvára pocit bezpečia a istoty. Takýto kráľ má prirodzenú autoritu a ako bojovník nemá problém siahnuť po sile, aby ochránil svoje kráľovstvo. Koľkí muži prestali bojovať za svoju rodinu a kráľovnú?

Ak muž nie je kráľom v pravom slova zmysle, ľahko sa stane jeho tieňom.

Ak je tento tieň aktívny, môžeme hovoriť o tyranovi. Tam kde chýba vnútorná sila, sa náhradou stane sila orientovaná navonok. Muž má potrebu dokázať svoju silu tým, že sa stane tyranom. Aj tento kráľ je pri moci, ale drží sa pri nej fyzickou silou. Ľudia ho neuctievajú, boja sa ho. Pri uplatňovaní svojej moci siaha po fyzickom, ale aj psychickom nátlaku. Ľahko skĺzneme do pozície tyrana keď sme unavení, v extrémnej situácií, alebo ak sme pyšní. Tyran a pýcha? Výsledkom je narcis.

Opakom tyrana je slaboch. Je to pasívny tieň kráľa. Má sklony k paranoi. Túži po obdive a pocite dôležitosti. Ten dobrý pocit zo seba stavia na ocenení iných. Je voči ostatným neškodní. Ale nie je ich oporou. Je skôr šašom, či karikatúrou kráľa.

Bojovník

Druhým archetypom je bojovník. Toho slova sa bojíme. Po všetkých tých vojnách a bojoch. A pri tom, je to dôležitá črta muža.

Naša história, ale aj história prežitia ľudského rodu je spojená s túžbou / ochotou bojovať. Byť bojovníkom neznamená nutne vyhľadenia protivníka, či postaviť niekoho do pozície podriadeného. Je skôr odhodlaním bojovať za správne veci.

Muž ako bojovník, to je odhodlanie muža bojovať za správne hodnoty a chrániť tých, ktorých miluje. Byť bojovníkom však kladie aj výzvu – dosiahnuť zrelosť, vedieť odhadnúť akú silu použiť a s akou silou sa vložiť do boja. Dnes by sme povedali použiť primeranú silu. Bojovník predsa nemá v záľubu boji, ale neváha bojovať ak je to nevyhnutné. Byť bojovníkom znamená aj vedieť odhadnúť svoje možnosti a ukuť plán ako v boji uspieť. Je rozdiel medzi hrdinom a bojovníkom. Hrdina bez ohľadu na šance sa pustí do boja a často v ňom zahynie. Bojovník hľadá ako v ňom uspieť. To neznamená, že v tom boji nehrozí, že padne. Len do toho nejde „pohlave“, teda bezhlavo.

Byť bojovníkom znamená tiež byť rozhodným. Jednoducho robiť rozhodnutia a nebáť sa urobiť rozhodnutie. Bojovník, to je nezlomný duch, odhodlanosť, ale aj ochota niesť zodpovednosť a ak treba tak aj obetovať sa a trpieť. Koľko mužov sa bojí povedať svoj názor, bojí sa bojovať za svoj vzťah a chrániť svoju rodinu?

Byť bojovníkom znamená byť oddaní svojej veci. Neklásť dôraz na seba, ale na iných. Žiť pre svoju rodinu.

Keď muž v sebe prepojí postavu kráľa a bojovníka, stane sa naplno služobníkom, ktorí bojuje za svoje kráľovstvo do posledného dychu a premieňa ho. Keď sa podarí prepojiť postavu kráľa s čarodejníkom, muž získa nad sebou kontrolu a svoju silu môže nasmerovať na cieľ, ktorí si stanoví. A vďaka milovníkovi bojovník ostane súcitný.

Aj pri bojovníkovi existuje tieň. Aktívny tieň získava podobu sadistu. Je to celkom pochopiteľné. Ak bojovník nie je vnútorne silný, obracia svoju silu navonok, používa silu proti všetkým okolo a stáva sa krutým. Krutými sa môžeme stať, keď sa nás zmocní hnev a zlosť.Je to vášeň, za ktorou ostáva spálená zem…Pasívnou podobou tieňa bojovníka je masochista. V tomto prípade muž obráti svoju silu proti sebe a ubližuje si. Stane sa sám sebe nepriateľom a tým neskutočne trpí.

Čarodejník

Ak povieme že muž by mal byť čarodejníkom, vyčaríme úsmev.

V minulosti sa s čarodejníkom spájala schopnosť poznať tajomné veci, ktoré sa vymykali poznaniu. A dnes? Je to životná múdrosť – múdrosť získaná skúsenosťou a praktická múdrosť. V podstate sme čarodejníkmi, ak vieme niečo, čo nie je bežné či samozrejmé. Mnohí sú čarodejníkmi v tom, čo robia a čo ich živí.

Čarodejník je ten, kto vie a kto múdrosťou vládne. Jeho moc je daná jeho múdrosťou. A jeho úlohou je túto múdrosť odovzdávať ďalej.

Byť čarodejníkom je čím ďalej, tým viac dôležité. Pretože žijeme v dobe ktorá je komplikovaná. Žijeme v nesmiernom toku informácií, kedy je vzácne sa zorientovať a usmerniť.

Čo však znamená byť čarodejníkom v rodine či vo vzťahu? Nie je to schopnosť muža sa vypariť. Je to schopnosť skĺbiť všetky svoje poznatky a múdrosť v prospech ľudí, ktorých miluje.

Byť čarodejníkom znamená byť hĺbavým. Nájsť si čas a priestor všetko premyslieť. Čarodejník je niekto, kto uzdravuje, pretože privádza ľudí späť tam, odkiaľ prišli.

Aj čarodejník má svoj tieň. Tým aktívnym je manipulátor. Muž ktorý celou svoju kreativitu a schopnosti použije v prospech snahy dostať druhých tam, kam chce. Ale manipuláciou je tiež, ak sa nepodelí o múdrosť ktorú má. Tým je nad ostatnými – má navrch. Manipulátor nežije, len kalkuluje. Ľahko mu život ubehne medzi prstami. Tým že múdrosť použije nesprávnym spôsobom, nepochopí za čo sa naozaj oplatí bojovať… Pasívnou podobou čarodejníka ja naivka a neviniatko. Je to túžba po moci a uznaní, ale bez práce na sebe a vloženia energie do procesu zušľachtenia. Neviniatko nenávidí ľudí, ktorí vedia ako, pretože tí to aj dosiahnú a jemu sa nechce. A tak závidí a trúsi uštipačné poznámky…

Čarodejník potrebuje kráľovu túžbu slúžiť, bojovníkovu odvahu bojovať a milovníkove odhodlanie vcítiť sa do druhých…

Milovník

Štvrtým archetypom je milovník.

Milovník, to je láska v rôznych podobách. Je to živelnosť, vášnivosť, ale aj túžba po živote a vychutnávaní. S našim prežitím je spojená zmyslovosť – alebo ak chcete vnímavosť a citlivosť. U milovníka nachádzajú uplatnenie v zmyslovosti. Hra, predvádzanie, predohra, zmyselnosť, dotyk…

Byť milovníkom, to je neskutočná citlivosť a vnímavosť. Cesta ku kolektívnemu nevedomiu. A od množstva podnetov, je to len kúsok k vášni. A vášeň, to je oheň. Je v tom kus živelnosti, ale aj túžba po celistvosti. Túžba všetko obsiahnuť a vo všetkom splynúť.

Milovník má blízko k mystike. Túži všetko objať a pochopiť, vo všetkom sa stratiť a spočinúť. Hľadá neskutočný pokoj a naplno prežíva aj drobné radosti.

Ak je byť milovníkom tak žoviálne, v čom je problém? Byť milovníkom je v protiklade s úlohou byť kráľom, bojovníkom a čarodejníkom. Zladiť všetky štyri prvky je preto veľmi náročné. Milovník miluje spontánnosť a má problém s rádom a s usporiadanosťou.

Dobrým obrazom milovníka je živelnosť umelcov. Život plný búrlivosti, neusporiadanosti a spletitosti, vrcholov a pádov. A to nie je dobré prostredia pre vzťah a rodinu…

Byť milovníkom v živote znamená vedieť si vychutnávať život, ale neskĺznuť do závislosti. Doslova požierať očami svoju vyvolenú, ale ostať nohami na zemi a ostať verný jednej, svojej ruži.

Aj milovník má tieň. Ten aktívny je v závislosti. Táto závislosť má dve podoby. Jednak to je nestálosť, hľadanie toho pravého a dlhý rad neúspešných pokusov o vzťah a koniec keď láska zovšednie. Ale aj závislosť na čomkoľvek. Ak nemáte pod kontrolou vychutnávanie života, ľahko skĺznete do závislosti. A je jedno či na cigaretách, alkohole, alebo na drogách. Pasívnym tieňom milovníka je impotentný milovník. V čom tkvie impotencia? V tom že si už nedokáže nič vychutnať. Chýba kontakt samého so sebou, s ľuďmi… Chýba život a vytratila sa aj túžba. Často tu je sklon k depresií. Život omrzel a už nebaví.

Čo by sme nečakali, milovnícka črta rozvíja sklon k humanizmu. Milovník učí kráľa, bojovníka a čarodejníka láske – teda za čo bojovať, ako milovať a skutočnej pravde. Láske. Bez milovníka sú tí traja bez života, doslova sú odtrhnutí od života. Milovník ich zušľachťuje. Ale aj milovník potrebuje ich. Vďaka kráľovi získava hranice, vďaka bojovníkovi schopnosť sa rozhodnúť a čarodejníka aby sa dokázal rozhodnúť…

Štyri archetypy. Potrebné sú všetky štyri. Ak má muž byť naplno mužom, potrebuje byť kráľom, bojovníkom, čarodejníkom a aj milovníkom. Ak mu čo len jedna črta chýba, nie je úplný a trpia tým aj ostatné črty. Stojíme uprostred krízy mužstva a predsa máme nádej – že muži objavia cestu k pravej mužnosti a stanú sa oporou ženám.

Tomáš Hupka

Douglas Gillette je mytológom a poradcom. Róbert Moorom je profesorom psychológie a náboženstva v Chicagu. Spolu napísali knihu: Kráľ, bojovník, čarodejník, milovník v ktorej v súlade s učením C. G. Junga hovoria o archetypoch mužnosti a ako ju dosiahnuť. Táto kniha sa stala podkladom dnešného článku…

Zdroj fotografie:

www.hdwallpaperim.com

Teraz najčítanejšie

Tomáš Hupka

Vzťahom som sa začal venovať pred 10 rokmi, cez blogy na stránke .týždňa.

Potom nasledovalo obdobie, kedy som pripravoval stretnutia pre ľudí, ktorí sa chceli pripraviť na vzťah. Sám som spolu s pani manželkou absolvoval kurz Manželské večery, ktorý vytvorili Nicky a Sila Lee.

O vzťahoch som znovu začal písať cez blogy na stránke denníka N. Pridal som aj témy z oblasti životného štýlu, keďže je dôležité ako človek žije a to sa prenáša aj do jeho vzťahu.

Venujem sa témam, ktoré ma zaujímajú, ale aj témam ktorými žijú iní ľudia...

Aktuálne "zastrešujem" projekt www.knihypredusu.sk - eshop so starostlivo vybranými knižnými titulmi...

Prajem Vám príjemné čítanie! Tom