Denník N

Varíme s Medveďmi – Flapjack

Flapjack je zdravá desiata pripravená hlavne z vločiek. Bežne predávané typy však často obsahujú ingrediencie, ktoré nepatria medzi zdravé. Palmový olej, biely cukor a súbor mnohých zlepšovačov, stabilizátorov a podobných zbytočností. Spravte si teda radšej Flapjack doma. Nie len, že je to jednoduché, ale budete presne vedieť čo jete.

Najprv si pripravíme suché ingrediencie. Dve šálky ovsených vločiek, jednu šálku mletých orechov a dve odmerky proteínu. Príchuť proteínu je celkom na vás.

Mokré ingrediencie budú jedna šálka mlieka, jedno celé maslo (alebo rovnaké množstvo kokosového oleja) a jedna šálka kokosového cukru.

K tomu budeme potrebovať ešte dve vajíčka.

Suché ingrediencie nasypeme do veľkej misy a poriadne premiešame.

Vlhké ingrediencie dáme do malého kastrólu a za občasného miešania privedieme až temer k varu.

Ešte horúce vylejeme k suchým ingredienciám a poriadne premiešame.

Necháme celkom vychladnúť a nabobtnať a pridáme vajcia. Ak máme veľké vajcia, bude stačiť aj jedno.

Zmes rozotrieme na plech vystlaný papierom na pečenie.

Pečieme v rúre vyhriatej na stopäťdesiat stupňov asi pätnásť až dvadsať minút. Počas pečenia sa maslo trochu oddelí od zmesi, ale je to v poriadku, počas chladnutia sa maslo zase vpije. Flapjack stačí piecť aj menej ako je na obrázku. Toto bolo viac ako dvadsať minút.

Celkom vychladnuté nakrájame na jednotlivé porcie, ktoré môžeme obliať ešte roztopenou čokoládou.

Ako obmenu môžeme pridať k základnej zmesi ešte napríklad sušené ovocie, sekané orechy, kokos, nasekanú čokoládu… K Flepjacku si pribalte napríklad acidko a máte perfektnú vyváženú desiatu.

Dobrú chuť.

 

 

Teraz najčítanejšie