Denník N

Prepáčte, gen. Štefánik

V prvom rade nám prepáčte to, že sme dopustili, aby Slovensko za týchto sto rokov fackovali ľudia – často naši vlastní a na nich postavené nedemokratické režimy.

Prepáčte, že sa z pamiatky na Vašu osobu a dielo stala prehliadka tej najodpornejšej pokryteckosti.

Prepáčte, že sme ako občania dovolili to, že na Vašej mohyle stoja takí ľudia velebiaci Váš odkaz, ktorí nemajú mentálnu kapacitu mu porozumieť a degradujú cnosti Vám vlastné.

Prepáčte, že sme ako voliči dopustili to, že politici – reprezentanti národa, ktorí by mali reprezentovať túto krajinu, jej ľudí a myslieť na naše spoločné dobro, myslia predovšetkým na dobro seba samých. Tí, ktorí by po Vašom vzore mali pre náš štát a národ konať dobro aj za cenu vlastnej obety, obetovali našu spoločnú budúcnosť pre vlastné blaho v súčasnosti.

Prepáčte, že sme nedokázali nadviazať na úprimné úmysly a hodnoty slobody ktoré ste šírili a na veľkú hanbu sme sa stali slobody nie priateľom ale jej nepriateľom, rovnako ako sme sa stali nepriateľom tolerancie a brzdami spoločného pokroku.

Prepáčte, že neschopnosť patologicky narcistických ľudí, ktorí majú z nepochopiteľných dôvodov kompetenciu viesť štát podľa vzoru „nebást se a nekrást“ viedla k tomu, že pod Vašou mohylou vejú vlajky strany, ktorej ideológiou nie sú vaše skutočné ideály ale ich pravý opak – pod Vašou mohylou stoja ľudia, ktorých láska k vlasti sa prejavuje odmietaním všetkého cudzieho, živením nenávisti k odlišným a glorifikovaním zlých ľudí (s ktorými ste mimochodom takmer súťažili v rovnakej ankete a ktorí by sa Vám celkom iste nepozdávali).

Ešte raz prepáčte, že spomienka na Vás sa stala nástrojom politického marketingu.

Tí sa skrývajú za Vás, ktorí by Vám najmenej rozumeli.

Teraz najčítanejšie

Matej Siget

Vyštudoval som medzinárodné vzťahy v Banskej Bystrici a v Petrohrade a venujem sa najmä oblasti vesmírnej politiky a diplomacie. Žijem cestovaním a neprvoplánovou kultúrou.