Denník N

Kolaps kikiríkavého softvéru (8. časť mini-seriálu)

Ilustračné foto - archív N
Ilustračné foto – archív N

V 8. časti mini-seriálu zaznie varovanie, že kúpa nového prístroja neraz znamená stratu obľúbeného softvéru.

Na deravosť domnelých „úplných záloh prístroja cez iCloud“ som aj pri kúpe 5. verzie iPadu mini škaredo doplatil. Niektoré apky, ktoré som ešte pred pár týždňami používal vo 4. verzii iPadu mini, si na jeho 5. verziu nainštalovať jednoducho nemôžem. Medzičasom totiž zmizli z jablčného softvérového obchodu App Store – a to vo svete Applu znamená nemilosrdne červenú.

Naproti tomu v Androide v prípade, keď nejakú apku nenájdem v oficiálnom obchode Google Play, môžem si ju doinštalovať sám z ľubovoľného tretieho zdroja, a často túto možnosť využívam. Áno, ide o určité „riziko“, ale práve v tom spočíva sloboda používateľa softvéru: každý by mal dostať možnosť sám sa rozhodnúť, čo urobí alebo neurobí. Apple a iOS však v socialistickom duchu ponúka, ba vnucuje „ochranu“ všetkým bez rozdielu – aj tým, ktorí Apple o žiadnu takú drakonickú opateru nežiadajú.

Kúpou 5. verzie iPadu mini som tak na ňom zrejme navždy prišiel o viaceré apky – napríklad o prehliadač Mercury (mám v ňom uložené a medzi rôznymi prístrojmi na oboch mobilných platformách synchronizované záložky odkazujúce na konkrétne zastávky bratislavskej MHD) alebo o mnou preferovanú staršiu verziu finančnej apky PocketMoney od pôvodného vývojára (tragicky v mladom veku zosnul na rakovinu).

No najväčší šok po kúpe 5. verzie iPadu mini ma čakal vtedy, keď som zistil, že na novom iPade už nefunguje jedna zo súčastí pre mňa kľúčového softvéru osobného manažmentu Toodledo, ktorý prezývam „kikiríkavý“ (podľa jedného zo zvukov alarmu, ktoré ponúka). Aj v prípade Toodledo došlo k nemilej udalosti: pôvodný vývojár minulý rok predal apku novým vývojárom, ktorí ako takmer prvý krok ohlásili zvýšenie – prakticky zdvojnásobenie – ceny predplatného. U mňa by to namiesto 27 € ročne, čo platím posledných 9 rokov, malo byť počínajúc týmto letom už 54 € za rok.

Zdvojnásobenie ceny predplatného by som ešte prehltol – no keď sa ukáže, že na novom iPade všetky súčasti apky dokonca ani nefungujú? Toodledo ponúka tieto súčasti: správa úloh; poznámky; zoznamy; návyky; náčrty. Náčrty som v Toodledo nikdy nepoužíval, ale všetky ostatné štyri súčasti sú pre mňa kľúčové.

Po kúpe 5. verzie iPadu mini sa ukázalo, že prístup k časti Toodledo návyky je z nového tabletu nemožný. Ani cez apku, ani cez mobilný prehliadač (a to ani v desktopovom režime). Oslovil som technickú podporu Toodledo, ale sú z toho rovnako bezradní ako ja – ako argument mi uviedli aj: „My sme s tými návykmi neurobili nič, odkedy sme apku kúpili od pôvodného vývojára.“

Okrem nemožnosti dostať sa na novom iPade mini k návykom sa objavili aj problémy so synchronizáciou zoznamov – dokonca sa vyskytla strata zaznamenaných údajov. Aj v tomto prípade technická podpora len pokrčila ramenami – vraj nevedia, prečo sa to deje. Sú veľmi zdvorilí a vždy sa veľmi ospravedlňujú, ale to mi je málo platné.

Po kúpe 5. verzie iPadu mini som tak množstvo hodín – súhrnne iste desiatky hodín – stratil hľadaním náhrady jednotlivých súčastí Toodledo. V ďalších častiach tohto mini-seriálu uvediem riešenia, ktoré som našiel – ak čitatelia tohto blogu poznajú ešte lepšie riešenia, budem vďačný, ak mi ich odporučia emailom alebo v komentároch pod článkom (tie sú však poruchové, nedostanem o nich notifikáciu a všimnem si ich len šťastnou náhodou, „lebo Facebook“).

K dnešnému dňu som už, po 9 rokoch, opustil Toodledo v súčastiach poznámky, zoznamynávyky (ako som spomenul, náčrty nepoužívam). Predbežne naďalej používam Toodledo na to, čo je jeho hlavnou funkciou – na správu úloh, ktorá v ňom naďalej funguje vynikajúco a spoľahlivo, no napriek tomu pochybujem o tom, či v lete svoje predplatné Toodledo predĺžim o ďalší rok už za dvojnásobnú cenu. Tým skôr, keď som poznámky, zoznamy a návyky už presunul z Toodledo do iných softvérov.

Zajtra v 9. časti seriálu:

Náhrada poznámkového bloku

Teraz najčítanejšie

Alexander Avenarius

Prekladateľ, korektor, tlmočník, učiteľ jazykov, správca serverov. Milovník elektronickej literatúry a mobilných prístrojov (čiže digitálny knihomoľ), študent filozofie a filmov, polyglot, grafoman, hobby-recenzent. Tvorca alternatívneho rozloženia slovenskej klávesnice. Môj alternatívny blog je na adrese extempore.top. Svoje knižné, filmové a iné recenzie posielam – vzhľadom na prehlbujúcu sa nefunkčnosť portálov IMDb a Amazon – aj do blogu AveKritik.com.