Denník N

Smutný príbeh predavača na benzínovej pumpe

Zakaždým, keď sa objaví nový predavač, hrám s ním hru, o ktorej nevie. Tá hra sa volá Ako dlho trvá, kým sa nový predavač prispôsobí starým? Ukážeme si na príklade:

Mám pred domom benzínovú pumpu, ktorá vyzerá, nuž, ako benzínová pumpa. Občas si tam chodím niečo kúpiť, po tieto dni hlavne bielu Študentskú pečať.

Je to neradostné miesto, teda ak práve nie je piatok alebo sobota večer, vtedy je hudba pustená naplno, predavači si robia diskotéku, na ktorej nemôžu byť. Neradostné miesto: možnosť kariérneho vzostupu obmedzená, fluktuácia vysoká.

Zakaždým, keď sa objaví nový predavač, hrám s ním hru, o ktorej nevie. Tá hra sa volá Ako dlho trvá, kým sa nový predavač prispôsobí starým? Ukážeme si na príklade:

Nový človek nastúpi do práce. Možno ešte nevie, kde sa ocitol, možno ešte má nejaký entuziazmus, možno netuší, akých má kolegov a myslí si, že existuje nejaká neviditeľná latka úrovne, ktorú by nemal podliezť. Tu sú vety, ktoré používa prvý týždeň:

Dobrý deň. Nech sa páči. Ešte niečo bude? Suma. Ďakujem. Dovidenia. Pekný deň (nepovinné, dá sa spojiť s úsmevom). Aj vám (nepovinné).

Druhý týždeň prichádzajú komplikácie. Plat je prinízky, práca je buď namáhavá, nudná alebo oboje. Je to, v skratke, neznesiteľné. Nedá sa, proste sa to nedá. Tu sú vety, ktoré predavač používa druhý týždeň.

Dobrý deň (ale len utorok, štvrtok, sobota a keď je spln). Všetko? Suma. Ďakujem (nepovinné).

Stále sa to dá, poviete si, tretí týždeň však nastáva kríza, totálny kolaps.

Predavač nevyhnutne dospieva k poznaniu, že jediným riešením je stať sa v neznesiteľnej práci rovnako neznesiteľným. Zistil, že jeho kolegovia od neho neočakávajú absolútne nič, že v tom, či niečo hovorí alebo nie, nie je žiaden praktický rozdiel. Naopak – uvedomuje si, že ak bude nepríjemný, dá každému najavo, ako hrozne na tomto mieste plytva svojim potenciálom, ktorý tento svet ešte neodhalil, a navyše – bonus! – môže pokaziť deň aj zákazníkovi. To sa nedá nekúpiť.

Po dvoch týždňoch je čas na konečný zoznam. Zoznam viet, ktoré predavač používa každý ďalší deň. Tu je:

Suma (nepovinné).

Kamenné tváre. Občas rozmýšľam, že si namiesto Študentskej pečate kúpim fľašu vína a kondómy, možno vtedy sa dočkám aspoň úškrnu.

Teraz najčítanejšie