Denník N

Náhrada zoznamov: FlexLists? (10. časť mini-seriálu)

Porovnanie výzoru toho istého zoznamu v Toodledo (naľavo) a vo FlexLists (napravo).
Porovnanie výzoru toho istého zoznamu v Toodledo (naľavo) a vo FlexLists (napravo).

10. časť mini-seriálu je o užitočnosti všakovakého druhu zoznamov – kníh na čítanie (na digitalizáciu?), filmov na pozeranie, alebo aj obľúbených kníh, filmov, hudby či podcastov, o ktoré sa môžeme podeliť s ostatnými.

Pri zoznamoch som sa s hľadaním náhrady za Toodledo natrápil. Nakoniec som našiel vlastne len jediného kandidáta, ktorý uspokojil (ba prekonal) moje očakávania: FlexLists.

Podobne ako pri Simplenote ide o bezplatný softvér. A to softvér webový – funguje teda len cez okno bežného prehliadača typu Chrome, Firefox či Vivaldi. Mobilné apky FlexLists neexistujú, ale prístup k zoznamom a aj ich aktualizácia pohodlne, príjemne a spoľahlivo funguje aj cez mobilné prehliadače.

Chystá sa inovácia

Na prvý pohľad vidno staromódnejší dizajn softvéru, ale čo tam po dizajne – podstatná je predsa funkčnosť! Vymenil som si zopár emailov s vývojárom FlexLists, ktorý sa v nich podpisuje „Tycho“, a avizoval mi, že na jún chystá veľkú inováciu a rozšírenie funkčnosti FlexLists; pravdepodobne aj modernejší dizajn. Od júna chce tiež začať ponúkať platenú verziu FlexLists, no určenú najmä na firemné použitie; všetka potrebná funkčnosť zoznamov na súkromné použitie by mala zostať bezplatná.

Zoznamy v Toodledo majú v určitých ohľadoch momentálne širšiu funkčnosť oproti FlexLists – podporujú napríklad väčší počet rôznych typov položiek zoznamov, kým FlexLists ponúka len 5 základných typov položiek (text; celé číslo; desatinné číslo; rozbaľovacie menu; odkaz). Tycho mi napísal, že v tomto smere plánuje v júnovej aktualizácii Toodledo dobehnúť. No napriek modernejšiemu dizajnu a väčšiemu počtu typov podporovaných položiek na mňa zoznamy v Toodledo pôsobia neprehľadnejšie oproti zoznamom vo FlexLists.

Keď si k tomu prirátame problémy so stratou zaznamenaných údajov (!) v zoznamoch Toodledo, teda chyby pri synchronizácii údajov medzi rôznymi počítačmi či mobilnými zariadeniami, som veľmi rád, že som svoje zoznamy presunul z Toodledo na FlexLists. Ako bonus ponúka FlexLists možnosť jedným kliknutím ktorýkoľvek zoznam prípadne aj zverejniť „pre celý svet“, nielen na vlastnú potrebu – táto funkcia chýba zoznamom Toodledo úplne. A tak sa môžem ľahko s kýmkoľvek podeliť napríklad o svoj zoznam obľúbených epizód podcastov, ktorý som si len nedávno začal zostavovať a priebežne ho dopĺňam.

Muchy dnešnej verzie

Áno, FlexLists v dnešnej verzii má aj muchy, ktoré hnevajú: napríklad pri klikaní na odkazy vo vyššie uvedenom zozname obľúbených epizód podcastov jednak nefunguje kliknutie prvým tlačidlom myši a otvorenie odkazu v novom okne; jednak sa navyše vždy zjaví najprv varovanie pred prechodom na externú webstránku, treba kliknúť ešte raz a až potom sa dostaneme k cieľu. Na to som sa Tychovi mailom posťažoval a ubezpečil ma, že v chystanej júnovej verzii FlexLists už táto otravnosť nebude.

Terajšou nevýhodou FlexLists je i to, že si majiteľ zoznamov nemôže sám určiť šírku jednotlivých stĺpcov v zoznamoch, ale softvér sa optimálnu šírku snaží „uhádnuť“ sám, čo sa mu nie vždy darí – niektoré stĺpce sú potom širšie, než by bolo treba, a iné stĺpce zasa priúzke. V zoznamoch od Toodledo je, naopak, možné určiť si presnú šírku každého stĺpca v pixeloch.

Podobne ako pri Simplenote, aj pri FlexLists je možné rýchle zálohovanie jediným kliknutím myši. Žiaľ: momentálne len pri každom jednotlivom zozname separátne (ktorý sa po kliknutí stiahne v štandardnom formáte CSV). Tycho ma však uistil, že júnová aktualizácia softvéru prinesie aj možnosť jedným kliknutím si zazálohovať/stiahnuť všetky zoznamy, ktoré má človek vo FlexLists uložené.

Porovnanie s Excelom/Tabuľkami Googlu

Niekto by sa možno spýtal: načo používať na zoznamy špecializovaný softvér od vývojára ktovieodkiaľ, keď by sa dala jednoducho používať webová napodobnenina Excelu od Googlu, čiže Tabuľky Googlu, ktoré má každý poruke hneď vo svojej gmailovej schránke?

Odpoveď: áno, namiesto FlexLists by sa dali používať googlovské tabuľky, ale je to podobné ako pri porovnaní Simplenote a Google Keep – korporátny softvér je, ako to už býva (a neplatí to len pre softvéry od Googlu, ale aj pre tie od Microsoftu, Applu, Amazonu či Adobe), ťažkopádnejší, menej flexibilný, alebo to povedzme bez obalu: menej inteligentný.

To neznamená, že Tabuľky Googlu sú nanič – naopak, veľmi rád ich každodenne používam (napríklad na svoju kalkulačku šťastia). Na jednoduchšie účely postačia aj ony, ale ak hľadám špičkovú funkčnosť a flexibilnosť zoznamov, musím zamieriť k FlexLists. (Koniec koncov, hlavným účelom googlovského softvéru iste nie je suplovanie zoznamov – pri výtvore od Googlu ide o plnohodnotný tabuľkový softvér ako súčasť celej webovej kancelárskej suity, hoci Excelu iste konkurovať nedokáže. No v tomto článočku seriálu sa bavíme len o funkčnosti zoznamov.)

Zajtra v 11. časti seriálu:

Náhrada návykov

Teraz najčítanejšie

Alexander Avenarius

Prekladateľ, korektor, tlmočník, učiteľ jazykov, správca serverov. Milovník elektronickej literatúry a mobilných prístrojov (čiže digitálny knihomoľ), študent filozofie a filmov, polyglot, grafoman, hobby-recenzent. Tvorca alternatívneho rozloženia slovenskej klávesnice. Môj alternatívny blog je na adrese extempore.top. Svoje knižné, filmové a iné recenzie posielam – vzhľadom na prehlbujúcu sa nefunkčnosť portálov IMDb a Amazon – aj do blogu AveKritik.com.