Denník N

Nestačí len pasívne spomínať. Históriu sme si pripomenuli zážitkom, na ktorý sa nezabúda

Ôsmeho mája si pripomíname deň víťazstva nad fašizmom, a teda koniec druhej svetovej vojny v Európe. Pri príležitosti tohto výročia spomíname aj na obete nacistického režimu, medzi ktoré patria aj prenasledovaní, väznení a usmrtení Rómovia v koncentračných táboroch.

Organizácia ETP Slovensko, kde pôsobí naša ambasádorka Veronika Poklembová pracuje na projekte Pamäť, zodpovednosť, budúcnosť. Projekt sa zameriava na poskytovanie sociálnej a humanitárnej pomoci starším Rómom, ktorí priamo alebo nepriamo zažili prenasledovanie nacistickým režimom a v súčasnosti sú diskriminovaní, sociálne vylúčení a žijú v chudobe. V miestnych komunitách sa taktiež uskutočnia spoločenské, kultúrne a vzdelávacie aktivity, ktoré zvýšia povedomie o rómskej genocíde.

Do projektu sa zapojili aj účastníci programu Teach for Slovakia, ktorí pôsobia práve v rómskych komunitách na východe Slovenska.

Zažiť si to na vlastnej koži

Na Základnej škole v Spišskom Štvrtku pôsobí Katka Kašická už druhý rok. V spolupráci s ETP Slovensko a svojimi kolegami pripravili na škole zážitkovú akciu s názvom Na vlastnej koži.

“Od rána mali deviataci program s Post Bellum. Absolvovali workshop s názvom Rozhodovanie, ktorý prostredníctvom zážitku otváral tému nútenej migrácie, antisemitizmu, xenofóbie. Deviataci prežili postupnú premenu spoločenskej atmosféry v období tridsiatych rokov 20. storočia v Československu i na Slovensku. Po skončení workshopu sa začala ich príprava a príprava školy na verejný program pre obyvateľov obce a ďalších hostí.” Akcia totiž nebola určená len pre žiakov školy, ale aj pre širšie obyvateľstvo obce.

Zážitkovou formou sa im podarilo preniesť hrozivú atmosféru koncentračného tábora do školy v Spišskom Štvrtku. Hostia si prešli prvotným selektovaním pri vstupe do ,,tábora“, na hruď im bola pripnutá židovská hviezda a boli natlačení do tmavej klietky, ktorá predstavovala plynovú komoru. Stretli sa s doktorom Mengelem a zoznámili s jeho praktikami prevádzanými na dvojčatách, vypočuli si úryvky z knihy Mengeleho dievča a mali možnosť vidieť galériu fotiek z tábora.

Každý hosť dostal záložku s textom ,,Kto sa nepoučil z histórie, je odsúdený, aby si ju zopakoval“. A takisto dostali sviečku, ktorú mohli zaniesť na pamätník pred školou, vytvorený z fotiek obetí holokaustu.  Na záver sa uskutočnilo premietanie filmu Kroky na hrane, pred ktorým žiaci vyjadrili svoj postoj k antisemitizmu roztrhnutím hákového kríža.

Intenzívna príprava Katke a jej kolegom zabrala viac ako dva mesiace, žiaci pomáhali posledné tri týždne pred udalosťou. Hoci to bolo pre nich veľmi náročné, je rada, že to nevzdali.

“Ešte aj počas druhého dňa sa nieslo chodbami školy ticho a rešpekt k obetiam. Z lavíc mojich šiestakov sa ozývalo množstvo otázok na tému moci, manipulácie, rasizmu či tolerancie. Robí mi radosť vidieť, ako sa deti pýtajú a zaujímajú aj o tienisté stránky našej histórie.”

Hrdinstvo utláčaných

Na Základnej škole v Markušovciach, kde učí Peter Rašo, sa ôsmaci a deviataci zoznámili so skutočným príbehom o odvahe a hrdinstve Rudolfa Vrbu a Alfreda Wetzlera, ktorí sa snažili postaviť na stranu nespravodlivo utláčaných. Rudolfovi Vrbovi a Alfredovi Wetzlerovi sa podarilo utiecť z koncentračného tábora v Osvienčime. Po úteku podali podrobnú správu o hrôzach nacistického režimu, čím sa snažili prispieť k zastaveniu ďalších deportácii Židov zo Slovenska a Maďarska.

Žiaci si aj tu pozreli film Kroky na hrane, ktorý cez príbeh šiestich ultrabežcov na trase z Osvienčimu do Žiliny opísal 170 km ich útek z koncentračného tábora do Žiliny. Po filme nasledovala diskusia so staršími Rómami, ktorých rodiny zažili ťažké časy holokaustu.

“Naši najstarší žiaci boli na exkurzii v Osvienčime, ale niektoré triedy o holokauste nevedeli nič. Dokonca aj ja som sa dozvedel, že markušoveckí Rómovia sa deportácii len tak tak vyhli.” Peťo ocenil informačnú aj emocionálnu hodnotu projektu.

V Teach for Slovakia cítime silnú spoločenskú zodpovednosť. Denne vidíme, ako práca učiteľov v triedach priamo ovplyvňuje konkrétne životy detí. Je to pre nás teda dôležité – priblížiť mladej generácii históriu, ktorá sa jej priamo dotýka. Je potrebné, aby sme sa z nej navzájom poučili a rozumeli súčasnej spoločnosti, ale tiež, aby sme poznali svoje korene. Dnes, keď sa na nás denne valí množstvo informácií, je ešte viac dôležité poznať skutočné fakty a zostať v prvom rade človekom.

Viac o Teach for Slovakia ⇒ www.teachforslovakia.sk

 

Autorka: Katarína Vargová

Teraz najčítanejšie