Denník N

Náhrada správy úloh: Nezabudni na mlieko? (12. časť mini-seriálu)

Žeby práve toto zvieratko prinieslo softvérovú spásu? Foto – pixabay/Alessandro Squassoni
Žeby práve toto zvieratko prinieslo softvérovú spásu? Foto – pixabay/Alessandro Squassoni

V 12. časti mini-seriálu skúsime nájsť najlepší softvér na správu úloh. Starožitný Outlook a ani obdobný – typicky korporátne ťažkopádny a neflexibilný – Google Tasks to nebude.

Obsah článku
  1. Cenový súboj
  2. Humor a profesionálnosť sa nebijú
  3. Jedinečný hotlist
  4. Manuálne priority nestačia?
  5. Prenos databázy medzi konkurentmi

Kým softvérová náhrada zoznamov a najmä návykov sa hľadala ťažko, s náhradou správy úloh je to naopak: na trhu je v tomto segmente veľká konkurencia a je si z čoho vyberať.

Rešeršami som výber zúžil na troch možných nasledovníkov Toodledo: Todoist, TickTick a jeden z najstarších softvérov tohto druhu – Remember The Milk.

Najlepšie echo a recenzie z týchto troch má, zdá sa, Todoist. Čínsky TickTick minimálne na prvý pohľad pôsobí ako kópia Todoistu – a vieme, že keď Číňania uvidia niečo zaujímavé zo Západu, nerozpakujú sa to skopírovať. (Spomeňme si – nielen – na pár Xiaomi a Apple.)

Vľavo Todoist, vpravo TickTick.

1. Cenový súboj

Ako je to s cenami? Áno, každý zo štyroch softvérov je v ponuke aj vo verzii zadarmo, no tá je na moje potreby nepoužiteľná. Toodledo má po novom dve platené úrovne: 30 $ alebo 60 $ ročne, pričom funkčnosťou mi vyhovuje len 60-dolárová verzia, a práve preto rozmýšľam o tom, že Toodledo opustím, lebo takéto zdvojnásobenie výšky predplatného po 9 rokoch zákazníckej vernosti sa dá len ťažko prehltnúť (najmä pri problémoch s funkčnosťou softvéru, dokonca so stratou údajov).

Todoist stojí 36 € ročne a jeho čínsky klon TickTick 28 $. Remember The Milk stojí 40 $ ročne, čo je cenovo prakticky rovnaké ako eurová cena za Todoist.

Po „testovacích jazdách“ vo všetkých troch softvéroch vo mne suverénne najlepší dojem zanechal Remember The Milk – to bude teda moja náhrada Toodledo, ak mi v lete príde ľúto vysoliť za Toodledo horibilných 60 $.

Áno, ako sme uviedli, Remember The Milk (RTM) je jedným z najstarších softvérov tohto druhu – no nie je až taký starý ako nemohúci a (ako to už pri korporátnych softvéroch býva) ťažkopádny Outlook. RTM založila v roku 2004 austrálska dvojica – mladý muž a mladá žena – a odvtedy sa softvérový tím RTM rozrástol a dnes pôsobí celosvetovo s centrálou v Silicon Valley, či presnejšie v San Franciscu.

2. Humor a profesionálnosť sa nebijú

Nielenže na mňa z trojice kandidátov urobil RTM najprofesionálnejší dojem – ale vývojárom RTM nechýba ani osviežujúci zmysel pre humor; v interakciách s používateľmi, v návodoch na používanie, vo webovej prezentácii… Koniec koncov, dokazuje to už názov softvéru – v slovenskom preklade Nezabudni na mlieko ako jedna z klasických „nákupných pripomienok“. Z loga softvéru sa na používateľov usmieva kravský obličaj. Áno, RTM dokáže evidovať i také triviálnosti ako nákupný zoznam (hoci ja na toto používam Simplenote), ale dajú sa v ňom prehľadne zaznamenávať a odškrtávať aj (a najmä) všetky pracovné i súkromné povinnosti.

RTM bol založený v roku 2004, no pred dvoma rokmi vyšla jeho 4. verzia – veľký redizajn webovej verzie aj tej v mobilných apkách. Ohlasy od používateľov na 4. verziu sú, zdá sa, prevažne nadšené; kým pred ňou bolo na RTM starší vek softvéru zreteľne vidieť (a ani funkčnosť nebola celkom na úrovni doby), teraz to vyzerá tak, že RTM niekdajšie manko dobehol.

Už menej potešilo používateľov RTM, že pri príležitosti vydania 4. verzie sa cena predplatného zvýšila z 25 $ na spomínaných 40 $ ročne, ale tak už to chodieva. (Oproti zdvojnásobeniu predplatného v podaní Toodledo pôsobí aj zvýšenie predplatného z 25 $ na 40 $ ročne relatívne mierne.)

3. Jedinečný hotlist

Akokoľvek sa mi RTM pri testovaní zapáčil a až sa mi zbiehali sliny nielen na ľadové mlieko, ale aj na používanie RTM naostro, predsa len správa úloh v Toodledo ponúka jednu unikátnu funkciu, ktorá nie je k dispozícii u žiadneho z konkurentov. Len si nie som istý, či som za túto jedinečnosť – akokoľvek užitočnú – ochotný platiť 60 $ ročne!

Jedinečnou funkciou správy úloh v Toodledo je takzvaný hotlist – špeciálny „horúci“ zoznam úloh, ktorý vidí človek pred sebou a ktorý zostavuje práve nie používateľ softvéru, ale softvér Toodledo samotný na základe svojich vlastných algoritmov.

Vľavo Toodledo so svojím unikátnym hotlistom, vpravo Remember The Milk.

Zdalo by sa, že takáto automatika nemôže fungovať spoľahlivo, no 9 rokov používania Toodledo ma naučilo, že opak je pravdou. Hotlist skutočne funguje. Môžem sa vždy spoľahnúť, že keď si otvorím hotlist v Toodledo, ihneď uvidím prehľad všetkých úloh, ktoré ma čakajú nielen v dnešný deň, ale výhľadovo aj v najbližších dňoch.

Pričom sú tie povinnosti prehľadne – a úplne automaticky – zoradené podľa úrovní dôležitosti. Tie si ani nemôže určiť sám používateľ Toodledo – určuje ich výhradne softvér automaticky, ale funguje to skvele. Úrovne dôležitosti úloh sú v Toodledo číslované automaticky od 10 do 1 a v hotliste tak človek vidí všetky úlohy prehľadne zoradené – od tých na najvyššej úrovni 10 až po tie najmenej dôležité na úrovni 1. Úrovne dôležitosti zároveň Toodledo sám dynamicky aktualizuje: vždy, keď sa jeden deň „preklopí cez polnoc“ na ďalší deň, zmenia sa aj úrovne dôležitosti jednotlivých úloh v Toodledo podľa toho, či sa termín splnenia niektorej úlohy priblížil alebo sme, nebodaj, nevykonali niektorú úlohu, ktorá už mala byť hotová včera. Jednoducho: vďaka hotlistu Toodledo sa na žiadnu povinnosť (minulú, dnešnú ani budúcu) zabudnúť nedá.

4. Manuálne priority nestačia?

Konkurenti Toodledo – teda RTM, Todoist a TickTick – žiadny hotlist neponúkajú. Úlohy si v nich z tohto hľadiska môže používateľ zadefinovať len podľa termínu splnenia, termínu začatia plnenia alebo podľa priority. Softvéry tohto typu zväčša ponúkajú nastavenie 5 úrovní priority úloh od najvyššej cez strednú až po najnižšiu, a aj v Toodledo sa dajú (a majú) takto manuálne nastaviť priority jednotlivých úloh, no manuálne úrovne priority sú niečo iné než automatický hotlist zoraďujúci úlohy podľa ich dôležitosti – určovanej a priebežne aktualizovanej softvérovými algoritmami s prihliadnutím jednak na prioritu jednotlivých úloh, jednak na termíny ich splnenia.

Pointa je: môžem sa spoľahnúť, že keď sa pozriem na hotlist v Toodledo, vždy vďaka tomu viem, ktoré úlohy mám robiť ako prvé (sú to tie celkom navrchu hotlistu) a ktorým sa stačí venovať neskôr. Hotlist si vždy udržiava prehľadnosť, aj keby sme sa práve topili až v 20 či 30 úlohách z najrôznejších a navzájom nesúvisacich pracovných či aj súkromných oblastí.

5. Prenos databázy medzi konkurentmi

Pokiaľ ide o možný „útek“ z Toodledo ku konkurentovi, najviac ho svojim potenciálnym zákazníkom uľahčujú RTM a TickTick – oba ponúkajú import zazálohovanej databázy úloh z Toodledo. Horšie je to s Todoistom: len vágne na svojich webstránkach spomína, že podporuje aj import databázy úloh z iných softvérov, no neuvádza konkrétne Toodledo. Je možné, že na úspešný import databázy z Toodledo (kde mám zaznamenaných vyše 400 aktuálnych aj zarchivovaných úloh, množstvo z nich opakujúcich sa v týždenných, mesačných, kvartálnych a ročných intervaloch) do Todoistu by najskôr bolo potrebné zazálohovanú databázu manuálne upravovať, aby jej štruktúre „porozumel“ Todoist. To veru nie je vábna vyhliadka a je to jeden z hlavných faktorov, ktoré ma odrádzajú od toho, aby som si za nasledovníka Toodledo zvolil Todoist.

Pri testovaní TickTicku ma zase vydesilo, že pri otvorení webstránky TickTicku v bežnom prehliadači sa občas stane, že sa objaví len prázdne biele okno bez čo i len jedinej položky menu. Vtedy sa nedá vôbec nikam kliknúť; nedá sa robiť vôbec nič – nepomáha ani opätovné načítanie okna, ani reštart prehliadača, ani vymazanie „koláčikov“ (cookies) v ňom či prístup do TickTicku cez iný prehliadač. Zostáva len počkať pár hodín (alebo dní?!) a potom sa (treba dúfať) všetko zase „samo od seba“ vráti do normálu. Kde urobili čínski súdruhovia chybu…?

Zajtra v poslednej časti seriálu:

AveLit ako pečiatka kvality

Teraz najčítanejšie

Alexander Avenarius

Prekladateľ, korektor, tlmočník, učiteľ jazykov, správca serverov. Milovník elektronickej literatúry a mobilných prístrojov (čiže digitálny knihomoľ), študent filozofie a filmov, polyglot, grafoman, hobby-recenzent. Tvorca alternatívneho rozloženia slovenskej klávesnice. Môj alternatívny blog je na adrese extempore.top. Svoje knižné, filmové a iné recenzie posielam – vzhľadom na prehlbujúcu sa nefunkčnosť portálov IMDb a Amazon – aj do blogu AveKritik.com.