Denník N

Exkluzívna fotka priekupníka v Plus jeden deň je v skutočnosti zinscenovaná fotka redaktora

Reprofoto Plus jeden deň
Reprofoto Plus jeden deň

Chcete priniesť novinársku story s exkluzívnymi investigatívnymi fotkami ale, žiaľ, také nemáte. Tak si ich zinscenujete a pred čitateľmi sa tvárite, čo úžasne sa vám podarilo nafotiť.

Takto to vyzerá s dnešným titulkovým a „exkluzívnym“ článkom v Plus jeden deň.

Denník dnes (v piatok) v printe aj na webe zverejnil článok o tom, ako redaktor získal u priekupníka na čiernom trhu lístky na MS v hokeji a čo všetko preto musel urobiť s názvom EXKLUZÍVNE Na vlastnej koži sme si vyskúšali čierny trh s lístkami na MS…. Na kšeftovanie s lístkami už predtým upozornila polícia.

Článok redakcia doplnila viacerými fotkami, na ktorých, ako píše, je redaktor (naľavo) – ako nakupuje lístky – a priekupník v mikine s kapucňou na hlave, ako mu ich predáva. Fotky zobrazujú, ako si podávajú peniaze, lístky a ako sa dohadujú.

Pravda je taká, že na fotkách, ktoré zverejnila redakcia Plus jeden deň, ako súčasť exkluzívneho článku, nie je redaktor a priekupník, ale redaktor a redaktor, obaja z rovnakej redakcie – jeden športový redaktor a priekupník je v skutočnosti fotograf Plus jeden deň Matej Kalina.

Redakcia Plus jeden deň totiž nákup lístkov zinscenovala.

Ak redakcia nemá autentické zábery, zvyknú sa použiť  „ilustračné zábery“. V takom prípade to aj redakcia pod fotkou označí, aby bolo čitateľom zrejmé, že na fotke nie je zachytená skutočnosť. Teraz však nešlo o tento prípad ale zjavne ani o omyl.

Redakcia zverejnila sadu fotiek, ku ktorým dala aj popisky, v ktorých píše, že na fotkách je redaktor a priekupník.

Odporúčam aj: V Pluske paparazzujú 12-ročné dieťa, no na fotky Kočnera s päťstovkami zabudli

Keď som kontaktovala fotoreportéra Mateja Kalinu priznal, že na fotke je ako priekupník on. Po porade s vedením poskytol takéto stanovisko. „Je to nedorozumenie. Reálne sme sa stretli so skutočným priekupníkom. Aj sme ho nafotili, ale rozhodli sme sa tie fotky nezverejniť,“ povedal. Prečo fotky skutočného priekupníka nezverejnili, nechcel povedať. „Rozhodli sme sa že urobíme ilustračné zábery. Pri zalamovaní článku došlo k nedorozumeniu,“ dodal Kalina. Redakcia po mojich otázkach k fotkám na webe dopísala, že sú „ilustračné.“

Šéfredaktorka Ivana Mandáková na otázky neodpovedala.

Nie je to prvýkrát, čo v Plus jeden deň zo zinscenovaných situácií vyrábali „skutočné exkluzívne“ fotky. V minulosti redakcia Plus jeden deň poškodila bilbord Roberta Fica, ktorý potrebovala k článku o ničení predvolebných bilbordov.

Miroslava Kernová, Omediach.com

Teraz najčítanejšie

Omediach.com

Tento mediawatch blog je o etike v žurnalistike, prešľapoch novinárov, zásahoch do ich práce.  Autorkou je šéfredaktorka webu OMEDIACH.com Miroslava Kernová. V minulosti pracovala pre SME a Trend.