Denník N

Povinnosť označenia miesta alebo sídla podnikania

Pre podnikateľov je povinnosť označenia miesta a sídla podnikania zakotvená v zákone, ale pre nedostatok potrebných informácií alebo nariadení sa mnoho podnikateľov v tejto problematike nevie orientovať. Jedná sa hlavne o začínajúcich podnikateľov alebo spoločníkov firiem, ktorí sa pre nedostatok informácií môžu dostať do problémov.

Najčastejšie spôsoby správneho označovania sídla a miesta podnikania uvádzame nasledovne:

Označovanie v kancelárii:

V prípade prenájmu kancelárie v administratívnej budove, môže byť obchodné meno alebo názov firmy uvedené pri vchode do budovy napr. na spoločnej tabuli, kde sú uvedené aj ostatné firmy, alebo na fasáde domu. Tiež musí byť k dispozícii samostatná, riadne označená a verejne dostupná poštová schránka.

Označovanie v dome:

Ak máte sídlo firmy alebo živnosti v rodinnom dome nemusíte označovať celú budovu, ale stačí, ak na prvé uzamykateľné dvere (počíta sa aj plotová bránka) uvediete celé obchodné meno. Nesmiete tiež zabudnúť na poštovú schránku pre prijímanie firemnej pošty.

Označovanie v byte:

Najčastejšie umiestňujú podnikatelia svoje sídla alebo miesta podnikania v byte alebo v bytovom dome. Najlepší postup je ten, ak celé obchodné meno firmy uvediete dole pri vstupe do bytovky na zvonček, na poštovú schránku a tiež na dvere priamo pri vstupe do bytu.

Označovanie v prevádzkarni:

Podľa zákona platí, že ak má podnikateľ okrem sídla aj prevádzkareň, je jeho povinnosťou označiť na verejne prístupnom mieste sídlo podnikania aj v prevádzkarni. Prevádzkareň musí byť označená najneskôr v deň začatia prevádzkovania živnosti.

Označovanie priestorov súvisiacich s prevádzkovaním živnosti:

Každý živnostník je povinný podľa zákona okrem miesta podnikania, označiť aj priestory súvisiace s prevádzkovaním živnosti. Okrem spomínanej prevádzkarne sú to aj priestory pre príjem zákaziek a výdaj tovaru, výstavné priestory, vzorkové predajne, skladové priestory, odstavné plochy, garáže pre motorové vozidlá a pod.

Označovanie dokumentov:

Všetky dokumenty súvisiace s podnikaním musia byť tiež označené tak, ako budovy. Všetky objednávky, obchodné listy, apostille, daňové dokumenty musia byť označené identifikačnými údajmi podnikateľa, či už sú v písomnej alebo elektronickej forme. Podľa Obchodného registra sem patrí nielen obchodné meno, ale aj miesto a sídlo podnikania.

Teraz najčítanejšie