Denník N

Varíme s Medveďmi – Vegetariánska plnená paprika

Pár týždňov dozadu sme pri recepte na balkánsku plnenú papriku sľúbili vegetariánsku obdobu. Tu ju teda máte. A verte, pochutná si na nej aj chronický mäsožravec.

Potrebujeme: Fazuľu, varenú či z konzervy, na 4 – 6 porcií dve konzervy, alebo adekvátne množstvo uvarenej fazule. Ďalej sú to papriky, najlepšie kapie okolo 10 – 12 ks, dve cibule, alebo dve viazaničky mladej cibule (pór), veľa čerstvej vňate, petržlenovej či zelerovej, či obe, (dokonca aj trochu kôprovej pridať, je výborné), 250 g balkánskeho syra, jeden veľký jogurt a dve vajíčka. Plnku budeme dochucovať saturejkou, rímskym kmínom, prípadne mletým čiernym korením a papriky zalejeme zeleninovým bujónom, či vývarom.

Tak, to by sme mali. Samozrejme papriky očistíme a zbavíme jadierok, balkánsky syr nastrúhame nahrubo, vňate a cibuľu očistíme a nasekáme.

Fazuľu roztlačíme tak, aby ostali aj kúsky.

Hurá, ideme konečne variť. Začneme s cibuľou. Dobre, ale skutočne dobre ju na troche oleja urestujeme.

Pridáme roztlačené fazule, okoreníme, posypeme saturejkou, kmínom a pridáme horu vňate. Nesolíme.

Dobre premiešame a prehrejeme.

Preložíme do vhodnej nádoby a dobre rozmiešame s balkánskym syrom.

Plnka je hotová. A verte, je fantastická.

Deti, nie je sezóna paprík? To čo kúpite v obchode, sú také tenké, dengľavé kapie, ako sme mali aj my? To nevadí. V tomto prípade môžeme očistené kapie pozdĺžne rozrezať tak, aby sa nám ľahšie plnili. A tu už ich máme naplnené, uložené vo vhodnom pekáči.

Zalejeme ich bujónom či vývarom a v rúre zohriatej na 180 stupňov pečieme 35 – 40 minút.

Do jogurtu vklepneme dve vajíčka, pomiešame a podľa potreby zľahka posolíme. Plnka je slaná z balkánskeho syra a bujón je tiež slaný, myslíme na to. Potom ho pekne naplácame navrch.

No a po ďalších dvadsiatich minútach v trúbe, máme finálny produkt. :)

Podávame teplé, alebo studené s kúskom chleba. Navrch je vhodné pridať lyžicu jogurtu.

Dobrú chuť.

Text je súčasťou blogov Denníka N, nie je redakčným obsahom.
Administrátorov blogov môžete kontaktovať na adrese blog@dennikn.sk.

Teraz najčítanejšie

Roman Dulgerov a Danko Beran

Viac rokov sme varili a písali na blogu SME. Dnes sa po období oddychu vraciame na blogy s novými receptami. Asi nám to chýbalo. Najviac sa budeme venovať receptom podla zdravého životného štýlu. Ale z času načas určite zaradíme aj nejaké to obžerstvo.