Denník N

Obludné oslavy streľby do ľudí na hraniciach konečne stopli, aj vďaka redaktorke RTVS

Foto: FB 11.brigáda Pohraniční Stráže, zväzok SNP
Foto: FB 11.brigáda Pohraniční Stráže, zväzok SNP

Bývalí príslušníci, spoluzodpovední za zločiny na hraniciach, ich doposiaľ pravidelne oslavovali s heslom „neprejdú“- v uniformách, so symbolmi totalitného režimu, zbraňami – a to v priestoroch mesta.

V roku 1952 jedenásťročný Jozef Galus krátko pred obedom plával na drevenej doske po rieke Morava v blízkosti hradu Devín. Aj keď bolo zjavné, že je to dieťa, pohraničná hliadka začala strieľať. Na chlapca, ktorého možno len odvial prúd, strieľala z guľometu, samopalov a niekoľkých pušiek. Len z guľometu bolo na chlapca vystrelených 140 nábojov. Zabili ho za pár sekúnd.

Podobných prípadov bolo na hranici veľa.

Pri snahe o prekročenie hranice v rokoch 1948 – 1989 bolo zabitých okolo 450 ľudí. Neurobili nič zlé, len chceli odísť zo Slovenska, alebo boli v nesprávnom čase boli na nesprávnom mieste, ako malý Jozef. Hoci sú zdokumentované desiatky prípadov týchto vrážd, doposiaľ nebol nikto potrestaný a nikto z tých, ktorí nesú za tieto zločiny zodpovednosť, sa neospravedlnil.  Tu je zoznam konkrétnych ľudí, ktorí o zásahoch rozhodovali a strieľali.

V Devínskej Novej Vsi tragické udalosti pripomína pamätník s desiatkami mien s podobnými príbehmi, aký mal Jozef. Len niekoľko metrov od pamätníka sa pravidelne v miestnom kulturáku roky stretávajú členovia združenia bývalých veliteľov a príslušníkov československej pohraničnej stráže, aby pri dychovke oslavovali „úspechy“ na hraniciach, a rozdávali si vyznamenania.

Foto: FB 11.brigáda Pohraniční Stráže, zväzok SNP

Na otrasnú akciu, ktorá sa koná v DNV pravidelne v priestoroch mesta, upozornila v Reportéroch RTVS v reportáži v roku 2016 a potom aj v roku 2018 redaktorka Soňa Gyarfášová.
Novinárky priniesla zábery z ich stretnutia, kde oslavovali  65. výročie prijatia zákona o ochrane štátnej hranice, podľa ktorého bolo možné beztrestne zabiť narušiteľa, ktorý sa snaží ujsť cez železnú oponu.

Odporúčam aj: Ďalší lapsus v Najväčšom Slovákovi: V RTVS obhajovali komunizmus

Na akcii rečnil šéf bratislavskej brigády Viktor Gallo, rozdával medaily za vzornú službu proti „narušiteľom“. V Nemecku ho podľa Gyarfášovej vyšetrujú za smrť piatich ľudí. Napríklad za smrť mladého hudobníka Hartmunta Tautza, ktorý chcel ujsť, túžil študovať klarinet. Pohraničiari naňho vypustili útočiacich psov. Namiesto prvej pomoci sa dočkal iba dlhého výsluchu, kde vykrvácal. Ak by mu pomohli, zavolali včas sanitku, mohol ešte žiť.

Na oslavnej akcii bol aj Ondrej Šedivý, ktorý v 50-tých rokoch slúžil na úseku pri Devíne a neskôr velil pohraničnej stráži a je spoluzodpovedný za zabitie dvoch ľudí.

11.brigáda Pohraniční Stráže, zväzok SNP

V reportáži jeden z nich hovoril, že práca na hranici bola celkom zábava, hoci v zápätí povedal aj to, že si pamätá aj zabitie utečenca pri Moravskom Jane. Ďalší rozprával, že ten počet zabitých bolo tak mizivý, že je podľa neho zbytočné sa tomu venovať. Pre mnohých z nich, dodnes sa oslovujú „súdruh“, je to stále akýsi spomienkový optimizmus a príjemná spomienka na mladosť. „Bola taká doba, plnili sme príkazy.“

Gyarfášová priniesla aj príbehy rodín, pre ktorých spomienky na hranicu až také veselé nie sú – napríklad  o zastrelení celej rodiny Erenfeldovcov aj s 5-ročným dieťaťom. Alebo príbeh manželov s dvomi dcérami – jedna ostala na hranici po streľbe mŕtva, zbytok rodiny skončil vo väzení. A cituje aj viacerých odborníkov, napríklad Miroslava Lehkého, ktorý hovorí, že priamu zodpovednosť za vraždy nesú nielen priami páchatelia ale aj nepriami, ktorí stáli na čele mocenskej pyramídy a vynucovali od iných poslušnosť.

Redaktorka našla aj bývalého príslušníka, ktorý sa s tým, že sa podieľal na perzekúciách, dodnes nedokáže zmieriť a spomienkové stretnutia bývalých kolegov odsudzuje.

Aj tento rok sa chystalo združenie bývalých pohraničiarov oslavovať a opäť požiadali samosprávu o priestor. Po verejnej kritike, ktorú vyvolali reportáže Soni Gyarfášovej, miestne zastupiteľstvo 10.  apríla žiadosť zamietlo a zároveň schválilo „zásady potláčania extrémizmu“, ktorými zakazuje „prenájom alebo výpožičku majetku vo vlastníctve MČ Bratislava – Devínska Nová Ves alebo majetku zvereného mestskej časti hlavným mestom, ak je dôvodný predpoklad, že takýto majetok bude využitý na podporu alebo propagáciu hnutí smerujúcich k potláčaniu základných práv a slobôd občanov, prejavov extrémizmu, násilia, alebo že takýto majetok bude využitý na činnosť odporujúcu dobrým mravom.“

Miroslava Kernová, Omediach.com

Teraz najčítanejšie

Omediach.com

Tento mediawatch blog je o etike v žurnalistike, prešľapoch novinárov, zásahoch do ich práce.  Autorkou je šéfredaktorka webu OMEDIACH.com Miroslava Kernová. V minulosti pracovala pre SME a Trend.