Denník N

Nevídané vystúpenia a obdivuhodná štedrosť na jednom mieste!

Dňa 3.5.2019 sa v obci Lokca podarila naozaj veľká a ušľachtilá vec. Na 1. benefičnom koncerte Pomáhame v Lokci sa v miestnom Dome kultúry zišli ľudia, ktorí chceli nezištne pomôcť 4 rodinám, ktoré majú ťažko zdravotne postihnuté deti. Prišli nielen preto, aby si vypočuli a vychutnali vystúpenia pozvaných skvelých hudobníkov, ale hlavne preto, že chceli finančne prispieť životom ťažko skúšaným rodinám.

Jedinečný kultúrno-spoločenský májový večer odštartovala úžasná oravská operná diva Agneša Vrábľová aj s hudobným sprievodom. Na klavíri ju dokonale dopĺňala Zuzana Srogončíková Melicharová a na husliach Michaela Stroková. V ich spoločnej krištáľovo čistej interpretácii zazneli napríklad také skvosty ako Ave Maria (W. Gomez), ária Rusalky z opery Rusalka (A. Dvořák) alebo River flows in your (Yiruma).

Po krátkej prestávke a „strávení“ na miestne pomery naozaj nevídaného hudobného „sústa“ prišiel na rad druhý vrchol večera, vystúpenie skupiny S Hudbou Vesmírnou. Dominika, Daniel, Marek a Jaro postupne rozprúdili a roztancovali celú sálu, a aj niektorí čo sedeli na stoličkách na nich naozaj aj tancovali, vďaka ich strhujúcemu vystúpeniu a inteligentnému humoru. Hity ako Šírime mladosť, Ideme vlakom a Je nám teplo! priviedli prítomných doslova do varu a na konci už bolo teplo všetkým. A to nielen fyzicky na tele ale aj na srdci, pretože všetkým spoločne sa podarilo vyzbierať úžasnú sumu 4 836 EUR (Konečná suma).
https://ib.fio.sk/ib/transparent?a=2701585215

Po odovzdaní symbolického šeku nasledovala ešte autogramiáda S Hudbou Vesmírnou. Po nej sa už väčšina prítomných pobrala spokojne domov, no poniektorí ešte ostali debatovať o dojmoch, občerstviť sa v bufete, „dobrej“ čako-kaviarni a o 22.00 si ako bonus na záver mohli pozrieť dokumentárny film „Nesmrteľný les“ z produkcie Arolla film natočený v réžii Erika Baláža.

Benefičné podujatie organizovala miestna občianska iniciatíva Lokca budúcnosti v spolupráci s neziskovou organizáciou Priatelia Lokce, n.o., neziskovým fondom Námestovský anjel, n.f. s podporou Obecného úradu Lokca, miestnych podnikateľov a firiem, a v neposlednom rade tiež mnohých dobrovoľníkov. Všetci účinkujúci vystupovali bez nároku na honorár a 100 % z vyzbieraných finančných darov poputuje prostredníctvom Námestovského anjela rovným dielom na 4 účty 4 rodinám (každá rodina dostala 1209 EUR).

Na záver už len ostáva poslať všetkým zúčastneným a aj tým, ktorí sa podujatia v ten deň nemohli zúčastniť osobne, odkaz: „ĎAKUJEME, ŽE POMÁHATE“. Pomáhajme ale vždy a stále tam, kde je to potrebné, no ak sa všetko podarí ako teraz, tak o rok sa opäť vidíme na 2. benefičnom koncerte „POMÁHAME V LOKCI“.

https://lokcabuducnosti.sk/podporovatelia/

Teraz najčítanejšie

Miroslav Benian

Narodil som sa a 18 rokov žil na sídlisku Medvedzie na Orave. Po ukončení vysokoškolského štúdia a krátkom pracovnom pôsobení v Trnave som sa opäť vrátil na Oravu do Lokce. Vyštudoval som jadrovú energetiku, ale už viac ako 17 rokov sa živím ako prekladateľ technických textov. Som spoluzakladateľ a predseda občianskeho združenia Beskydy bez hraníc, o.z., správca neinvestičného fondu ORAVSKÉ SRDCIA n.f., spoluzakladateľ občianskej iniciatívy Lokca budúcnosti a bol som jeden z organizátorov zhromaždení za Slušné Slovensko v Námestove. V rokoch 2018 - 2020 som bol nezávislým poslanom obecného zastupiteľstva v Lokci. Od septembra 2022 som dobrovoľným chatárom v Útulni pod Magurkou.